Skip to Content

101 musea gooien deuren open voor gezinnen tijdens de krokusvakantie

Krokuskriebels pakt tijdens 9e editie uit met 'buggy tours' en een 'Brussel-app'

Van 10 tot 18 februari 2018 vindt de 9de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan 100 musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor gezinnen met jonge kinderen. In samenwerking met de Gezinsbond organiseren ze unieke activiteiten op maat van baby's, peuters, kleuters en 6-tot-12-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de 'buggy tours', speciale rondleidingen door het museum die zowel baby's en peuters als hun ouders extra prikkelen. Er werd ook een 'Brussel-app' ontwikkeld en een bijzonder traject voor kwetsbare gezinnen uitgewerkt.

Quality time met een meerwaarde

Met het hele gezin naar het museum, het is niet altijd even evident. Zeker niet met jonge kinderen. Toch geldt ook bij museumbezoek: jong geleerd is oud gedaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die op jonge leeftijd in gezinsverband naar het museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur. Een museumbezoek garandeert bovendien een welkom quality time-moment voor elk gezin.

Daarom organiseert de Gezinsbond elke twee jaar tijdens de krokusvakantie de museumhappening Krokuskriebels voor gezinnen met jonge kinderen. Dit jaar kunnen de deelnemers terecht in een recordaantal van 101 musea over heel Vlaanderen en Brussel, waaronder 24 nieuwkomers. Samen organiseren ze 184 activiteiten op maat van ouders, grootouders en hun (klein)kinderen tot 12 jaar: uitdagende rondleidingen, creatieve workshops of spannende zoektochten.

Grote namen en verborgen pareltjes

Onder de deelnemende musea heel wat grote namen: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel en Antwerpen, MAS, Rubenshuis, Red Star Line Museum, M-Museum Leuven, S.M.A.K., STAM, Kazerne Dossin, Mu.Zee, Modemuseum Hasselt, Gallo-Romeins Museum, …

Maar Krokuskriebels is ook de perfecte gelegenheid om samen met de kinderen een verborgen parel te ontdekken zoals het Damiaanmuseum in Tremelo, het Bakkerijmuseum in Veurne, het Kempens Diamantmuseum in Nijlen, Teseum in Tongeren, het Provinciaal Molencentrum Mola in Wachtebeke of het Braillemuseum in Sint-Gillis.

Uniek concept: buggy tours

De deelnemende musea ontwikkelden bijzondere activiteiten voor kinderen van uiteenlopende leeftijden: kleuters, 6- tot 9-jarigen, 10- tot 12-jarigen. Je reukzin testen in de Brusselse riolen, zelf een museumstuk bouwen in Legoblokjes, een familiebrood bakken, raadsels ontcijferen, opdrachten vervullen, een snelcursus volgen tot ridder of jonkvrouw, kinderyoga tussen de kunstwerken, vikingschilden of indianenbijlen maken, diamanten zoeken of smokkelwaar onderscheppen... Het kan allemaal en nog veel meer!

Nieuw dit jaar zijn de zogenaamde 'buggy tours' op maat van baby's en peuters. FARO, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, begeleidde 13 Vlaamse musea om zo'n speciale rondleiding op maat van de allerjongste museumbezoekers uit te werken. In Zweden en het Verenigd Koninkrijk bestaat het concept al langer, bij ons is het nieuw. Door hun zintuigen en nieuwsgierigheid te stimuleren – bijvoorbeeld met muziek of prikkel- en voeldozen, of door hen kunstwerken te laten nabouwen met knutselmateriaal en puzzeltapijten – doen baby's en peuters heel nieuwe ervaringen op en beleven ze samen met hun ouders of grootouders een uniek moment.

Voor buggy tours kunnen gezinnen terecht in het Modemuseum Hasselt, MAS, Red Star Line Museum, Fotomuseum Antwerpen, Stedelijk Museum Lier, MIAT, Museum Dr. Guislain, Museum voor Schone Kunsten Gent, Provinciaal Erfgoedcentrum Ename, M-Museum Leuven, Bakkerijmuseum Veurne, Eperon d'Or in Izegem en bij Mu-zee-um in Oostende.

Bijzonder Brussel

Krokuskriebels zet dit jaar ook Brussel en zijn musea extra in de kijker. In de speciaal ontwikkelde 'Brussel-app' zijn talloze tips opgenomen voor een onvergetelijke gezinsuitstap naar Brussel. De app gidst gebruikers door de mooiste Brusselse buurten en neemt hen mee naar verrassende speelplekjes, originele winkeltjes en gezinsvriendelijke eetadresjes in de buurt van de deelnemende musea.

In de app staan vier zoektochten en vier wandelroutes op gezinsmaat. De zoektochten leren gezinnen de bekende wijken van Brussel – de buurt van de Grote Markt, de Kunstberg, de Europese Wijk en de Marollen – van een heel andere kant zien. De vier wandelroutes gidsen hen door minder bekende buurten en langs verschillende verborgen parels.

Samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, De Vlaamse Gemeenschapscommissie, Erfgoedcel Brussel, het Huis van het Kind-Ket in Brussel en Lasso vzw  investeerde de Gezinsbond voor deze editie van Krokuskriebels in bijzondere trajecten voor kwetsbare gezinnen, die vaak heel wat cultuurdrempels moeten overwinnen. Via lokale partnerorganisaties krijgen tientallen gezinnen de kans om gratis één van de 19 musea te bezoeken en deel te nemen aan de bijzondere activiteiten.

 

Praktische info

 • Van 10 tot 18 februari 2018 in 101 musea over heel Vlaanderen en Brussel
 • Kortingen voor leden van de Gezinsbond:
  • Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
  • 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
  • 50% korting op alle activiteiten
 • Alle activiteiten en meer informatie: www.krokuskriebels.be
 • Brussel-app: brusselapp.krokuskriebels.be
 • In samenwerking met de Vlaamse Overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Erfgoedcel Brussel, FARO en Lasso vzw.

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden, met vermelding van de copyrights. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

Contacteer ons
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
 • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
 • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
 • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
 • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
 • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel