Wafels van moeder Damiaan, schilden van Vikings en selfies met Sven Nys
11 Vlaams-Brabantse musea organiseren activiteiten op maat van kinderen tijdens Krokuskriebels
Tijdens de 9de editie van Krokuskriebels organiseren 11 Vlaams-Brabantse musea bijzondere activiteiten op maat van baby's, peuters, kleuters en 6- tot 12-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de 'buggy tours', speciale rondleidingen die zowel de allerjongste museumbezoekers als hun ouders extra prikkelen.
"Jong geleerd is oud gedaan." Het geldt ook voor een museumbezoek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die al op jonge leeftijd met hun ouders of grootouders geregeld naar een museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur.
De Gezinsbond organiseert daarom van 10 tot 18 februari voor de negende keer 'Krokuskriebels', een museumhappening voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. 101 musea over heel Vlaanderen zullen tijdens de krokusvakantie meer dan 180 activiteiten organiseren op maat van ouders, grootouders en hun kinderen of kleinkinderen.
Bekende en minder bekende musea
In Vlaams-Brabant gooien 11 musea hun deuren open. Ze organiseren 19 bijzondere activiteiten. Samen met de kinderen een bekend museum op een heel andere manier ontdekken of kennismaken met een van de vele verborgen museumparels in de provincie? Krokuskriebels is dé ideale gelegenheid! Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:
- Tildonk: In Belevingscentrum '14-'18 verkleed je je als soldaat, trek je op speurtocht en maak je je eigen familiestamboom.
- Tremelo: In het Damiaanmuseum ervaar je zelf hoe Jef De Veuster, alias Pater Damiaan, opgroeide in het ouderlijk huis met zijn 7 broers en zussen. Afsluiten doe je met een verse wafel volgens het originele recept van zijn moeder.
- Halle: In museum den AST krijg je na een boeiende ontdekkingstocht een gouden, Hals vaantje mee naar huis.
- Grimbergen: In het MOT leer je alles over de wereld van de Vikingen. Je maakt je eigen stoere vikingschild en bakt zelf knäckebröd.
- Heverlee: In PARCUM maak je een miniatuur van je eigen kamer en een prikprent of paternoster. Net zoals de kloosterzusters dat vroeger deden wanneer ze intraden.
- Leuven: In M kan je terecht voor een interactieve dansvoorstelling en staat in de kinderhoek een gids voor je klaar die je op pad stuurt met allerlei creatieve opdrachten.
- Meise: In de Plantentuin van Meise ontrafel je de geheimen van de meest mysterieuze bewoners van het Plantenpaleis.
- Zemst: In het Sportimonium ontdek je spelenderwijs alle kneepjes van de sportvisserij en kan je je eigen hengel knutselen.
- Diest: In Stadsmuseum De Hofstadt ga je samen met Mudie de museummuis op zoek naar geheime wapen van Prins Filips Willem in de kelders van het stadhuis.
- Aarschot: In het Stedelijk Museum van Aarschot ontrafel je via allerlei opdrachtjes de geschiedenis van de stad en ontmoet je een heleboel fascinerende figuren.
- Baal: In het Sven Nys Cycling Center rijd je door een zandbak, monteer je nieuwe banden op je fiets, koers je op de rollen en probeer je het klauterparcours te bedwingen. En natuurlijk kan een selfie met Sven Nys niet ontbreken.
Met de buggy door het museum
Krokuskriebels besteedt dit jaar extra aandacht aan gezinnen met baby's en peuters. Tijdens 'buggy tours' leren de allerjongsten samen met hun ouders of grootouders al spelend een museum kennen onder begeleiding van een ervaren gids. Museum M in Leuven lanceert meteen twee 'buggy tours'. Op de eerste verdieping van het oude woonhuis Vanderkelen werd een spelplaats ingericht met inspirerende materialen waar je samen met je peuter en kleuter volop kan experimenteren. En in de workshop 'Sculpturaal Avontuur!' nemen een muzikante en een beeldhouwer telkens één ouder met een jonge spruit op sleeptouw in de tentoonstelling 'Over de Grens'.
Praktische info
- Van 10 tot 18 februari 2018
- Kortingen voor leden van de Gezinsbond:
- Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
- 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
- 50% korting op alle activiteiten
- Alle activiteiten en meer informatie: www.krokuskriebels.be
- In samenwerking met de Vlaamse Overheid en Faro.
Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.