Skip to Content

Wafels van moeder Damiaan, schilden van Vikings en selfies met Sven Nys

11 Vlaams-Brabantse musea organiseren activiteiten op maat van kinderen tijdens Krokuskriebels

Tijdens de 9de editie van Krokuskriebels organiseren 11 Vlaams-Brabantse musea bijzondere activiteiten op maat van baby's, peuters, kleuters en 6- tot 12-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de 'buggy tours', speciale rondleidingen die zowel de allerjongste museumbezoekers als hun ouders extra prikkelen.

"Jong geleerd is oud gedaan." Het geldt ook voor een museumbezoek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die al op jonge leeftijd met hun ouders of grootouders geregeld naar een museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur.

De Gezinsbond organiseert daarom van 10 tot 18 februari voor de negende keer 'Krokuskriebels', een museumhappening voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. 101 musea over heel Vlaanderen zullen tijdens de krokusvakantie meer dan 180 activiteiten organiseren op maat van ouders, grootouders en hun kinderen of kleinkinderen.

Bekende en minder bekende musea

In Vlaams-Brabant gooien 11 musea hun deuren open. Ze organiseren 19  bijzondere activiteiten. Samen met de kinderen een bekend museum op een heel andere manier ontdekken of kennismaken met een van de vele verborgen museumparels in de provincie? Krokuskriebels is dé ideale gelegenheid! Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:

 • Tildonk: In Belevingscentrum '14-'18 verkleed je je als soldaat, trek je op speurtocht en maak je je eigen familiestamboom.
 • Tremelo: In het Damiaanmuseum ervaar je zelf hoe Jef De Veuster, alias Pater Damiaan, opgroeide in het ouderlijk huis met zijn 7 broers en zussen. Afsluiten doe je met een verse wafel volgens het originele recept van zijn moeder.
 • Halle: In museum den AST krijg je na een boeiende ontdekkingstocht een gouden, Hals vaantje mee naar huis.
 • Grimbergen: In het MOT leer je alles over de wereld van de Vikingen. Je maakt je eigen stoere vikingschild en bakt zelf knäckebröd.
 • Heverlee: In PARCUM maak je een miniatuur van je eigen kamer en een prikprent of paternoster. Net zoals de kloosterzusters dat vroeger deden wanneer ze intraden.
 • Leuven: In M kan je terecht voor een interactieve dansvoorstelling en staat in de kinderhoek een gids voor je klaar die je op pad stuurt met allerlei creatieve opdrachten.
 • Meise: In de Plantentuin van Meise ontrafel je de geheimen van de meest mysterieuze bewoners van het Plantenpaleis.
 • Zemst: In het Sportimonium ontdek je spelenderwijs alle kneepjes van de sportvisserij en kan je je eigen hengel knutselen.
 • Diest: In Stadsmuseum De Hofstadt ga je samen met Mudie de museummuis op zoek naar geheime wapen van Prins Filips Willem in de kelders van het stadhuis.
 • Aarschot: In het Stedelijk Museum van Aarschot ontrafel je via allerlei opdrachtjes de geschiedenis van de stad en ontmoet je een heleboel fascinerende figuren.
 • Baal: In het Sven Nys Cycling Center rijd je door een zandbak, monteer je nieuwe banden op je fiets, koers je op de rollen en probeer je het klauterparcours te bedwingen. En natuurlijk kan een selfie met Sven Nys niet ontbreken. 

Met de buggy door het museum

Krokuskriebels besteedt dit jaar extra aandacht aan gezinnen met baby's en peuters. Tijdens 'buggy tours' leren de allerjongsten samen met hun ouders of grootouders al spelend een museum kennen onder begeleiding van een ervaren gids. Museum M in Leuven lanceert meteen twee 'buggy tours'. Op de eerste verdieping van het oude woonhuis Vanderkelen werd een spelplaats ingericht met inspirerende materialen waar je samen met je peuter en kleuter volop kan experimenteren. En in de workshop 'Sculpturaal Avontuur!' nemen een muzikante en een beeldhouwer telkens één ouder met een jonge spruit op sleeptouw in de tentoonstelling 'Over de Grens'.

 

Praktische info

 • Van 10 tot 18 februari 2018
 • Kortingen voor leden van de Gezinsbond:
  • Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
  • 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
  • 50% korting op alle activiteiten
 • Alle activiteiten en meer informatie: www.krokuskriebels.be
 • In samenwerking met de Vlaamse Overheid en Faro.

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

 

Contacteer ons
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
 • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
 • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
 • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
 • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
 • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel