Volg eens een snelcursus tot jonkvrouw

11 Limburgse musea organiseren unieke activiteiten op maat van kinderen tijdens Krokuskriebels

Tijdens Krokuskriebels organiseren 11 Limburgse musea bijzondere activiteiten op maat van baby's, peuters, kleuters en 6- tot 12-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de 'buggy tours', speciale rondleidingen die zowel de allerjongste museumbezoekers als hun ouders extra prikkelen.

"Jong geleerd is oud gedaan." Het geldt ook voor een museumbezoek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die al op jonge leeftijd met hun ouders of grootouders geregeld naar een museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur.

De Gezinsbond organiseert daarom van 10 tot 18 februari al voor de negende keer 'Krokuskriebels', een museumhappening voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Tientallen musea over heel Vlaanderen organiseren tijdens de krokusvakantie activiteiten op maat van ouders, grootouders en hun kinderen of kleinkinderen.

Sjamanen, Legoblokjes en iPods

In Limburg gooien 11 musea hun deuren open. Ze organiseren 15 unieke activiteiten. Samen met de kinderen een bekend museum op een heel andere manier ontdekken of kennismaken met een van de vele verborgen museumparels in de provincie? Krokuskriebels is dé ideale gelegenheid! Een overzicht van wat er zoal allemaal te beleven valt:

 • Hasselt: Op de abdijsite Herkenrode wordt het hele gezin terug geflitst naar het verleden met een teletijdmachine. Alleen door de opdrachten tot een goed einde te brengen, kom je terug in 2018 terecht.
 • Lommel: In het Archeologisch Museum De Kolonie neemt een sjamaan je mee naar de oertijd.
 • Tessenderlo: In Bosmuseum Gerhagen kom je alles te weten over de fascinerende wereld van vogels. Nadien gaan zowel kinderen als ouders creatief aan de slag.
 • Tongeren: In het Gallo-Romeins Museum neemt de 'Supergids' je op sleeptouw. Hij beantwoordt al je vragen en laat je ruiken en voelen aan mysterieuze objecten. Hier en daar mag je zelfs proeven.
 • Hasselt: In Het Stadsmus ontdek je eerst de wereld van graffiti, stickers en posters. Vervolgens ga je zelf aan de slag.
 • Koersel: In het Mijnmuseum ga je op zoek naar de verloren spullen van mijnwerker Max. Je rijdt in een echte mijntrein en krijgt een mijnwerkershelm om te versieren.
 • Maaseik: In de Musea Maaseik bouw je met legoblokjes je eigen Romeinse museumstuk dat wordt tentoongesteld in één van de vitrines.
 • Sint-Truiden: In De Mindere krijg je een snelcursus ridder of jonkvrouw en maak je je eigen wapenuitrusting, kroon of punthoed.
 • Tongeren: In het Teseum krijg je een iPod om samen met het ondeugende jongetje Servaas de belangrijkste kunstobjecten te redden van een brand. Nadien krijg je een heuse schatkist mee naar huis.
 • Hasselt: In Villa Verbeelding schuif je aan bij de tovertafel, teken je je eigen fantasiedieren en maak je zelf een gedicht.

Met de buggy door het museum

Krokuskriebels besteedt dit jaar extra aandacht aan gezinnen met baby's en peuters. Tijdens 'buggy tours' leren de allerjongsten samen met hun ouders of grootouders al spelend een museum kennen onder begeleiding van een ervaren gids.

Het Modemuseum in Hasselt ging de uitdaging aan om zo'n bijzonder parcours uit te stippelen voor 3- tot 5-jarigen. Samen met een gids ontmoeten (groot)ouders en kinderen de ‘Altijd Jong’-figuren in het museum: hoe voelen, ruiken of klinken ze? Je ontdekt tijdens de bijzondere rondleiding op 16 en 17 februari.

Praktische info

 • Van 10 tot 18 februari 2018
 • In 11 musea over de hele provincie Limburg
 • Kortingen voor leden van de Gezinsbond:
  • Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
  • 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
  • 50% korting op alle activiteiten
 • Alle activiteiten en meer informatie: www.krokuskriebels.be
 • In samenwerking met de Vlaamse Overheid en Faro.

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

 

Dieter Stynen

Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be