Krokuskriebels legt Brussel extra in de watten

19 Brusselse musea organiseren bijzondere activiteiten voor gezinnen tijdens krokusvakantie

Tijdens de 9de editie van Krokuskriebels organiseren maar liefst 19 Brusselse musea bijzondere activiteiten op maat van kinderen tot 12 jaar. Speciaal voor deze editie werd een Brussel-app ontwikkeld en een bijzonder traject voor kwetsbare gezinnen uitgewerkt.

"Jong geleerd is oud gedaan." Het geldt ook voor een museumbezoek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die al op jonge leeftijd met hun ouders of grootouders geregeld naar een museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur.

De Gezinsbond organiseert daarom van 10 tot 18 februari voor de negende keer 'Krokuskriebels', een museumhappening voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. 101 musea over heel Vlaanderen en Brussel zullen tijdens de krokusvakantie meer dan 180 activiteiten organiseren op maat van ouders, grootouders en hun kinderen of kleinkinderen.

Maak je eigen film, chocoladetablet of 100 euro-biljet

In Brussel gooien maar liefst 19 musea hun deuren open. Ze organiseren 28  bijzondere activiteiten. Samen met de kinderen een bekend museum op een heel andere manier ontdekken of kennismaken met een van de vele verborgen museumparels in de hoofdstad? Krokuskriebels is dé ideale gelegenheid! Een korte selectie van wat er allemaal te beleven valt:

  • Art et marges museum: Karton en een beetje verf. Meer heb je niet nodig om je eigen film te maken in een speciale filmstudio.
  • Autoworld Museum Brussels: Tijdens een bijzondere 'lampentocht' maak je kennis met de donkere hoekjes van het museum en ontdek je alles over de geschiedenis van de automobiel.
  • BELvue museum: Je krijgt een net pak aangemeten en wordt minister voor één dag. Zo leer je de geschiedenis van België kennen.
  • Braillemuseum: Via een speciaal parcours kan je ervaren hoe het is om  je te verplaatsen als je blind bent.
  • Brussels Museum van de Molen en de Voeding: Samen met het hele gezin probeer je een heerlijk aardappelrecept uit.
  • Choco Story Brussels: Je maakt je eigen, gepersonaliseerde chocoladetablet.
  • Coudenbergpaleis: Door bijzondere opdrachten te vervullen kan je een magische code bemachtigen waarmee je de schatkist met de verloren ketting van het Gulden Vlies kan openen.
  • Erasmushuis: Uitgerust met een Erasmusmuts, reisgids en reistas stap je in de wereld van Erasmus' spannende reisverhalen.
  • GardeRobe Manneken-Pis: Tijdens een spannende speurtocht ontdek je het verhaal achter de bijna 1.000 kostuums van Manneken-Pis.
  • Hallepoort: Via een speciaal poppenhuis uit 1900 en 3D-animatie kom je te weten hoe het dagelijkse leven van de gegoede burgerij er destijds uit zag.
  • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis: Met een rugzakje vol spelmateriaal maak je een reis rond de wereld.
  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Brussel: Via een puzzelspel ontdek je wat er in 1830 op de Grote markt gebeurde en hoe de vreemde monsterdiertjes van Alechinsky zijn ontstaan.  Je kan de eerste koning van België groeten maar ook stilstaan bij het verdriet van een moeder die huilt om haar dode zoon.
  • Museum en Tuinen van Buuren: Je maakt kennis met het zeldzame meubilair, de tapijten, glasramen en schilderijen van beroemde kunstenaars in de prachtige villa van David en Alice van Buuren.
  • Museum Nationale Bank van België: Je gaat mee op zoek naar een origineel idee voor het nieuwe biljet van 100 euro.
  • Museum van de Stad Brussel – Broodhuis: Hoe maakten ze eeuwen geleden eigenlijk die enorme wandtapijten? Je komt er alles over te weten.
  • Museum voor Mode en Kant: Je kruipt in het hoofd van ontwerper Jean-Paul Lespagnard en ontwerpt je eigen sjaal.
  • Parlamentarium: Terwijl je over een grote kaart van Europe loopt, probeer je de lidstaten, hun hoofdsteden en de nationale vlaggen op de juiste plaats te leggen.
  • Riolenmuseum: Met een gids in de hand los je grappige vragen op. Je loopt langs de Zenne en in de collector van de Bergensesteenweg en kan je neus testen met het geurenspel 'Beikes of niet?'
  • Villa Empain: In een unieke art deco-workshop leer je hoe je met geometrische vormen en motieven kan spelen en kom je alles te weten over deze architectuurstijl.

Extra focus op Brussel

Omdat er in Brussel zoveel te ontdekken valt, zet Krokuskriebels de hoofdstad en zijn musea dit jaar extra in de kijker. In de speciale 'Brussel-app' zijn talloze tips opgenomen voor een onvergetelijke gezinsuitstap naar Brussel. De app gidst gebruikers door de mooiste Brusselse buurten en neemt hen mee naar leuke speelplekjes, originele winkeltjes en lekkere eetadresjes in de buurt van de deelnemende musea.

In de app staan vier zoektochten en vier wandelroutes op gezinsmaat. De zoektochten leren gebruikers de bekende wijken van Brussel – de buurt van de Grote Markt, de Kunstberg, de Europese Wijk en de Marollen – van een heel andere kant zien. De vier wandelroutes gidsen hen door minder bekende buurten en langs verschillende verborgen parels.

Samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, De Vlaamse Gemeenschapscommissie, Erfgoedcel Brussel, het Huis van het Kind-Ket in Brussel en Lasso vzw  investeerde de Gezinsbond voor deze editie van Krokuskriebels in bijzondere trajecten voor kwetsbare gezinnen, die vaak heel wat cultuurdrempels moeten overwinnen. Via lokale partnerorganisaties krijgen tientallen Brusselse gezinnen de kans om gratis één van de 19 musea te bezoeken en deel te nemen aan de bijzondere activiteiten.

 

Praktische info Krokuskriebels

  • Van 10 tot 18 februari 2018
  • Kortingen voor leden van de Gezinsbond:
    • Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
    • 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
    • 50% korting op alle activiteiten
  • Alle activiteiten en meer informatie: www.krokuskriebels.be
  • Brussel-app: brusselapp.krokuskriebels.be
  • In samenwerking met de Vlaamse Overheid-coördinatie Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Erfgoedcel Brussel, Faro en Lasso vzw.

 

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

Dieter Stynen

Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be