Kinderopvang is een basisrecht voor ieder gezin
Vandaag besliste het Grondwettelijk Hof dat de voorrangsregels in de Vlaamse inkomensgerelateerde kinderopvang die sinds 1 april 2024 van kracht zijn, discriminerend zijn. Die voorrangsregels zijn vernietigd en worden vervangen door de oude. De Gezinsbond steunt deze beoordeling volledig en vraagt de Vlaamse overheid snel meer duidelijkheid. Want ieder kind verdient een betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke plaats in de kinderopvang.
Wie niet minstens 4/5de werkt of een opleiding volgt, kreeg sinds 1 april vorig jaar geen voorrang meer in de kinderopvang aan inkomenstarief. Dat is vooral nadelig voor vrouwen, die vaker deeltijds werken of mantelzorger zijn. Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat deze voorrangsregels discriminerend zijn.
Voor de Gezinsbond is kinderopvang een recht van ieder kind en heeft hij ook een belangrijke sociale functie, zo schreef de Gezinsbond in een eerder persbericht. ‘Als de overheid wil dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan, moet ze ook voldoende kinderopvang voorzien voor iedereen die daar nood aan heeft. De nieuwe voorrangsregels zijn in bepaalde gevallen zelfs contraproductief omdat het net personeelsleden in de kinderopvang – en bij uitbreiding de zorgsector – zijn die vaak deeltijds werken waardoor de personeelstekorten zeker niet opgelost zullen raken. Dat maakten we rechtstreeks duidelijk aan de bevoegde politici via persberichten, adviesraden en onze eigen kanalen. We zijn heel tevreden met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof’, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.
De regels hebben een negatieve impact op wie een tijdelijk of variabel contract heeft, op werkzoekenden die actief aan het solliciteren zijn, of op wie minder werkt omwille van mantelzorg of gezondheidsredenen. Om een goede werkzaamheidsgraad te garanderen moet er voor alle werkenden voldoende plaats zijn in de kinderopvang, niet enkel voor zij die een vast 4/5e contract hebben. Maar de grootste slachtoffers zijn volgens de Gezinsbond de kwetsbare kinderen van ouders die niet of maar beperkt beroepsactief zijn en voor wie de kinderopvang belangrijk is voor de ontwikkeling.
‘Onderzoek toont keer op keer de sociale én de pedagogische functie van de kinderopvang aan. De schaarste moet opgelost worden met bijkomende plaatsen, niet met striktere toegangscriteria. Stem de kinderopvang af op wat ouders en kinderen nodig hebben’, besluit Sleurs.