Skip to Content

Zo DichtBlij Awards belonen zes duurzame projecten

Zes steden en gemeenten ontvangen "Zo Dichtblij Award" voor projecten die leefkwaliteit, klimaat en duurzaamheid verhogen

Zes gemeenten en steden hebben een ‘Zo Dichtblij Award’ uit de handen van Bond Beter Leefmilieu ontvangen. Ze krijgen deze award en 250 euro voor hun projecten die de leefkwaliteit, het klimaat en duurzaamheid verhogen. Hiermee vestigen de organisatoren, Bond Beter Leefmilieu, Unizo en Gezinsbond, de aandacht op het belang van lokaal verankerde initiatieven in de strijd tegen de klimaatverandering.

Wanneer lokale overheden, samen met hun inwoners, werken op thema’s zoals mobiliteit, voeding en kernversterking, komt klimaatactie in een stroomversnelling: “Een groot deel van onze klimaatimpact ontstaat lokaal, daarom zijn steden en gemeenten  ideaal geplaatst om dit aan te pakken. Met de Zo Dichtblij Awards willen we steden en gemeenten stimuleren om samen met burgers de leefbaarheid van hun stad of wijk te verbeteren. Zo geven we inspirerende Vlaamse voorbeelden meer zichtbaarheid en een steuntje in de rug,” Erik Grietens, beleidsmedewerker Bond Beter Leefmilieu.

Externe jury

Gemeenten konden projecten indienen voor zes thema’s: duurzame mobiliteit, kernversterking, circulaire economie, lokale voeding, klimaatneutrale gemeente en kwaliteitsvolle leefomgeving. Maar liefst 61 projecten deden een gooi naar de Zo Dichtblij 2018 Awards. Het publiek kon stemmen op hun favoriete projecten en stelde zo een top drie per thema samen. Daarna koos een externe jury met experts de uiteindelijke winnaars.

Winnaars tackelen meerdere problemen tegelijk

Bij genomineerde initiatieven valt op dat ze vaak meerdere uitdagingen tegelijk aanpakken. Zo stimuleert de Wevelgemse fietskoeriers niet enkel de lokale handel, maar zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De Klusbib is niet enkel plek waar mensen gereedschap kunnen ontlenen, maar ook een ontmoetingsplaats. Bovendien redt de Klusbib een gebouw van leegstand.

Winnaars Zo Dichtblij Awards

Wevelgemse fietskoeriers wint voor ‘Ondernemende Kern’

Marktbezoekers kunnen hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers. De koeriers springen op hun elektrische bakfiets en leveren de boodschappen gratis op de afgesproken plaats en tijdstip af. Veel bezoekers komen wekelijks naar de markt om mensen te ontmoeten en een praatje te slaan. Dankzij dit project kunnen mensen vaker met de fiets naar de markt komen, ook al hebben ze veel boodschappen nodig. Ouderen en minder mobiele mensen kunnen hierdoor weer zelfstandig naar de markt gaan. De auto kan vaker thuis gelaten worden, een pluspunt voor de mobiliteit én het klimaat. De jury houdt van het innovatieve karakter van dit project en de meerwaarde voor het economische circuit.

Klusbib Mechelen wint prijs voor ‘Circulaire economie’

Klusbib is een gereedschaps-bibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. Het delen van klusmaterialen beperkt de impact van weinig gebruikte materialen. Mechelaars die nog gereedschap in kasten en schuiven hebben liggen, kunnen dit als gift doneren aan Klusbib. Klusbib engageert zich dan om je toestel goed te onderhouden, te stockeren en te verzekeren tegen diefstal. Op deze manier heb je altijd een machine die werkt wanneer je het zelf nodig hebt en thuis heb je extra plaats in je bergruimte. De jury prijst de Klusbib vanwege het hoog participatief karakter.

Samentuin Bilzen wint prijs voor ‘Gezonde, lokale voeding’

In de samentuin in Merem krijgen een tiental gezinnen, onder hen ook bewoners van een sociale woningen, de mogelijkheid aangeboden om op ecologische wijze samen groenten te telen. De ontspannen ontmoeting staat centraal en de aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek. De stad Bilzen zorgt voor de praktische ondersteuning en geeft er infosessies over kringlooptuinieren. De jury waardeert dat de samentuin in Bilzen verder kijkt dan lokale voeding en ecotuinieren, maar ook mensen bij elkaar brengt in een sociale huisvestingsbuurt.

Kippodroom Hasselt wint prijs voor ‘Kwaliteitsvolle leefomgeving’

Op initiatief van een aantal buurtbewoners, is er een collectieve kippenren aangelegd op het openbaar domein in de Tuinwijk van Hasselt. De stad en groendienst kocht en installeerde de kippenren en omheining, terwijl de buurtbewoners voor de kippen en het onderhoud zorgen. In ruil daarvoor krijgen ze verse eitjes. De collectieve kippenren versterkt de sociale cohesie en draagt ook bij aan een duurzame wijk: de kippen eten keukenrestjes van de buurtbewoners op. De jury vindt de goede samenwerking tussen buurtbewoners en de gemeente een voorbeeld voor anderen.

Nijlen fietst de wereld rond wint voor ‘Duurzame mobiliteit’

Fietsen is drie keer winnen: het is goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee. Met de fietscampagne ‘Nijlen fietst de wereld rond’, zet Nijlen de fiets op een positieve manier in de kijker. Alle deelnemers kunnen zien hoeveel CO2 uitstoot wordt vermeden, hoeveel calorieën worden verbrand en hoeveel geld bespaard wordt door voor de fiets in plaats van de auto te kiezen. De jury vindt het leuk dat de campagne een duidelijke doel nastreeft: zoveel mogelijk keer de wereld rond fietsen en dat zowel inwoners, scholen en bedrijven betrokken worden.

De Warmste Wijk Sint Niklaas wint voor ‘Klimaatneutrale gemeente’

De Elisabethwijk wordt De Warmste Wijk van Sint-Niklaas. De stad wil minstens 500 gezinnen in de wijk overtuigen om hun energieverbruik te laten monitoren en bij minstens 240 panden een doorgedreven energie-audit uit te voeren met persoonlijk advies en intensieve opvolging van de renovatie. Die woningen zullen na de renovatie bijna-energieneutraal zijn. De wijkbewoners zijn vrijwilligers en worden gestimuleerd om als ‘energiemeester’ hun buren te helpen bij het besparen op hun energiefactuur. Zo blijft de warmte tussen de mensen en in de huizen.

Contacteer ons
Kurt Jacobs PR coördinator, Gezinsbond
Shelley Heugen Projectmanager , Bond Beter Leefmilieu
Kurt Jacobs PR coördinator, Gezinsbond
Shelley Heugen Projectmanager , Bond Beter Leefmilieu
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel