Ziek tijdens de zes weken vóór de bevalling? Brute pech!

Gezinsbond en Vrouwenraad willen dat vrouwen zelf kunnen kiezen wanneer hun moederschapsrust begint.

Zwangere vrouwen die ziek worden tijdens de periode van 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum, hebben de pech dat die dagen automatisch omgezet worden in moederschapsrust en dus afgetrokken worden van de 15 weken waarop we in België recht hebben. Vrouwen die het geluk hebben te kunnen doorwerken tot 7 dagen vóór de geboorte, worden beloond. De pechvogels moeten met lede ogen toekijken hoe er aan hun postnataal verlof geknabbeld wordt. Dat kan gaan van enkele dagen tot de volle 6 weken!

Vanwaar deze kronkel? Waarom wordt ziekte tijdens de zes weken voorafgaand aan de geboorte als moederschapsrust beschouwd, terwijl het in de eerdere weken en maanden om gewone arbeidsongeschiktheid gaat? Het is ons een raadsel.

Komt daar nog bij dat de duur van de moederschapsrust in België (t.t.z. 15 weken) al onderaan de EU-rangschikking bengelt. Je baby na 9 weken uit handen moeten geven, kan onmogelijk bevorderlijk zijn voor een goede hechting tussen moeder en kind. We willen hier meteen de situatie van vrouwelijke zelfstandigen nog eens onder de aandacht brengen: zij hebben in totaal slechts 12 weken moederschapsrust. Een volledige hervorming is hier echt wel op zijn plaats.

Al in 2016 hebben 40.000 mensen de petitie, gelanceerd door Valérie Loreaux, ondertekend. Tot nu toe zonder gevolg. Daarom verzoeken wij, de Vrouwenraad en de Gezinsbond, bevoegd minister De Block om een wetswijziging door te voeren en zo aan alle vrouwen de kans te bieden om zelf het ogenblik te kiezen waarop hun moederschapsrust begint. Met andere woorden, wij vragen om de ziektedagen tijdens de periode van zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum niet langer bij de prenatale moederschapsrust onder te brengen.

Toekomstige moeders en hun baby’s zullen er wel bij varen.
 

“Wanneer je vrij vroeg voor je uitgerekende datum
moet plat liggen, verlies je heel veel moederschapsrust
na de bevalling. Dat is absurd. Alle moeders en
kindjes moeten dezelfde tijd na de geboorte krijgen
om ieder kind een zo goed en stabiel mogelijke start
te kunnen geven. Idem voor ziek zijn tijdens de
laatste weken vóór de uitgerekende datum. Dit wordt
ook afgetrokken en zou absoluut niet mogen.”

Getuigenis uit het onderzoek over geboorteverlof van de Gezinsbond van 2016

 

Manu Keirse

Gezinspolitiek Secretaris, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be