"Wacht met afkopen studiejaren voor je pensioen"

Nieuwe regeling is nadelig voor zo'n 322.000 mensen

Vanaf 1 juni kunnen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren een bijdrage betalen om hun studiejaren te laten meetellen voor hun pensioen. De Gezinsbond waarschuwt echter voor een kronkel in onze fiscale wetgeving waardoor zo'n regularisatie voor heel wat mensen negatief dreigt uit te vallen. "Ze krijgen dan wel een hoger bruto pensioen, maar zullen netto maar evenveel of zelfs minder overhouden", zegt Gezinspolitiek Secretaris Manu Keirse. "De overheid moet eerst die absurditeit wegwerken én werk maken van de beloofde openstelling van zijn pensioenmotor vooraleer ze mensen oproept om hun studiejaren te regulariseren."

Om onze pensioenen ook in de toekomst betaalbaar te houden, kondigde de regering verschillende maatregelen aan. Zo zal iedereen langer moeten werken, en kan vanaf juni ook iedereen zijn geslaagde studiejaren laten 'regulariseren' mits ze een eenmalige, fiscaal aftrekbare, bijdrage betalen. De hoogte van die bijdrage hangt af van het moment waarop je je studiejaren laat regulariseren. Hoe langer je wacht na het afstuderen, hoe meer je betaalt. Maar nog tot 31 mei 2020 geldt een overgangsperiode waarin iedereen het laagste tarief betaalt: 1500 euro per studiejaar. Tot 31 mei 2019 geldt voor ambtenaren zelfs nog een extra korting.

Iedereen die zijn studiejaren zo 'afkoopt', krijgt daarvoor een hoger pensioen. In theorie althans. Want een hoger bruto pensioen betekent door onze gebrekkige fiscaliteit niet automatisch dat je ook netto meer overhoudt op het einde van de maand. Meer nog: als je pensioen zich in de fiscale 'gevarenzone' tussen 15.518,54 euro en 17.027,20 euro bevindt, belast de huidige regelgeving elke euro extra pensioen volledig weg. In dat geval is de afkoopsom voor je studiejaren dus weggegooid geld.

Ruim 322.000 mensen bevinden zich in die situatie. Het gaat vooral om vrouwen, omdat zij vaker deeltijds werken of een onvolledige loopbaan hebben. Door een fout in de huidige rekenformule van de bijkomende belastingvermindering voor pensioenen, zouden sommigen onder hen zelfs een lager netto pensioen overhouden wanneer ze hun studiejaren regulariseren. Twee keer verlies dus!

"De overheid draait die mensen een rad voor de ogen door hen aan te sporen om langer te werken of om hun studiejaren te regulariseren", zegt Manu Keirse, Gezinspolitiek Secretaris van de Gezinsbond. "Zolang de pensioenfiscaliteit op dit punt niet  aangepast wordt, adviseren wij gezinnen dan ook om te wachten met de regularisatie van hun studiejaren."

Bijkomend probleem is dat het berekenen van onze pensioenen zo complex is, dat de meeste mensen zelfs niet weten of ze zich in de gevarenzone bevinden of niet. "Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine beloofde al meermaals de pensioenmotor op mypension.be open te stellen zodat iedereen online zijn toekomstig pensioen kan ramen", aldus Keirse. "Telkens opnieuw wordt dit uitgesteld. Volgens de laatste berichten zou dit nu pas mogelijk zijn tegen eind dit jaar. Zolang mensen niet kunnen inschatten of ze een voor- of nadeel doen met het regulariseren van hun studiejaren, kunnen ze maar beter even afwachten."

Ondertussen blijft de Gezinsbond druk zetten op minister van Financiën Johan Van Overtveldt om een oplossing uit te werken rond de pensioenfiscaliteit. Keirse: "Er was ons beloofd dat die er zou liggen tegen de begrotingscontrole van eind maart. Maar er is nog altijd geen oplossing in zicht."

Daarom heeft de Gezinsbond zelf een voorstel uitgewerkt. "Met onze alternatieve formule zouden het regulariseren van studiejaren, het langer werken en de indexeringen effectief voor iedereen lonen. Zowel bruto als netto. We rekenen erop dat we deze oplossing snel mogen komen verdedigen bij de bevoegde ministers van Financiën en Pensioenen", besluit Keirse.

Dieter Stynen

Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

[email protected]

www.gezinsbond.be