"Vertrouwen in betrouwbare regelgeving is zwaar geschonden. Een compensatie voor getroffen gezinnen is nodig"

De beslissing van het Grondwettelijk Hof omtrent de terugdraaiende teller heeft grote gevolgen voor gezinnen. De Gezinsbond spreekt van een zware schending van het vertrouwen en vraagt een compensatie voor de getroffen gezinnen

Het Grondwettelijk Hof vernietigde artikel 42 in het Vlaamse Energiedecreet. Dat heeft grote gevolgen voor een half miljoen gezinnen met zonnepanelen in Vlaanderen: zodra ze een digitale meter hebben, verliezen ze het recht op een terugdraaiende teller. Voor goed 100.000 gezinnen is dat al het geval. De Gezinsbond zegt dat het vertrouwen in een betrouwbare regelgeving zwaar is geschonden en stelt zich de vraag hoeveel gezinnen nu nog de stap zullen wagen in verdere groene investeringen. Voor de getroffen gezinnen die geïnvesteerd hebben moet er zeker een compensatie komen binnen de wettelijke regels die golden ten tijde van de beslissing, aldus de Gezinsbond.

"Vertrouwen in een betrouwbare regelgeving is zwaar geschonden"

"Investeren in duurzame energie is goed voor het milieu. Maar als je een gezinsbudget moet beheren, kijk je ook naar de kosten. De terugdraaiende teller garandeert dat je voor de stroom die je op het net zet, evenveel krijgt als wat je betaalt voor de stroom die je er afhaalt. Injecteer je stroomoverschotten in de zomer, dan kan je die in de winter weer van het net halen om je warmtepomp te laten draaien. Dat systeem garandeert ook dat je investering een zeker rendement haalt. Gezinnen rekenen daar op. Zowel minister Tommelein als minister Peeters hadden hen immers het recht op een terugdraaiende teller beloofd voor de eerste 15 jaar dat hun zonnepanelen stroom leveren. Zonder de terugdraaiende teller hadden ze misschien helemaal anders gekozen, en een klassieke gasketel geplaatst. Opnieuw is het vertrouwen in een betrouwbare regelgeving zwaar geschonden", zegt Pieter Ledeganck van de Gezinsbond.

Compensatie voor getroffen gezinnen

Volgens de Gezinsbond is er nood aan een betrouwbare compensatie voor gezinnen die geïnvesteerd hebben binnen de wettelijke regels die golden ten tijde van de beslissing.

"We kijken uit naar de gesprekken binnen de Vlaamse regering. Want gezinnen hebben een betrouwbaar investeringsklimaat nodig. Gezinsbudgetten zijn niet oneindig oprekbaar", besluit Pieter Ledeganck.

"En nu? Hoeveel gezinnen gaan de stap nog wagen?"

De komende jaren is er heel wat extra duurzame energie nodig. België moet immers naar 17,53% hernieuwbare energie in 2030. De Vlaamse Regering wil in haar eigen zonneplan een verdubbeling van de zonnepanelen tegen 2030. De benodigde daken zijn er, maar hoeveel gezinnen willen de stap wagen als hun investering geen zekerheid van rendement biedt, vraagt de Gezinsbond zich verder nog af.

"Een aantal leveranciers publiceerden al hun tarieven voor de terugleveringscontracten. Omdat ze enkel de elektriciteitsprijs vergoeden, zonder de transport en distributiekosten, taksen, toeslagen en BTW ligt de prijs ver van wat je betaalt voor een kilowattuur geleverde energie. Zeker voor gezinnen die elektrisch verwarmen (al dan niet met een warmtepomp) dekt de geboden vergoeding het wegvallen van de terugdraaiende meter absoluut niet. Het wegvallen van het prosumententarief verandert daar weinig aan", voegt Pieter Ledeganck er nog aan toe.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be