Verlenging herfstvakantie tot en met 11 november: Gezinsbond begrijpt de beslissing, maar vraagt eventuele beschikbaarheid van de buitenschoolse opvang

De Gezinsbond vraagt begrip en flexibiliteit voor gezinnen die door de verlenging van de herfstvakantie in de problemen komen

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. De Gezinsbond begrijpt deze beslissing, maar vraagt ook begrip voor ouders die het moeilijk hebben. Zo vraagt de Gezinsbond dat - indien verantwoord en haalbaar qua beschikbaarheid aan personeel - de buitenschoolse kinderopvang beschikbaar is voor ouders die het echt nodig hebben of noodopvang wordt voorzien als de reguliere opvang uitvalt. De Gezinsbond hoopt dat minister Ben Weyts daar snel duidelijkheid over verschaft. Als de kinderopvang verder openhouden onverantwoord is of de sluitingsperiode van de scholen nog verlengd zou worden, vindt de Gezinsbond dat het corona-ouderschapsverlof terug moet ingevoerd worden.

Begrip voor deze moeilijke beslissing

"De Gezinsbond is altijd vragende partij geweest voor het maximaal openhouden van de scholen. Al te veel leerlingen hebben voor de zomervakantie leerachterstand opgelopen, de mentale veerkracht van leerlingen die niet naar school konden werd stevig op de proef gesteld. De druk op onze gezondheidszorg is echter dermate hoog, dat moeilijke beslissingen in andere sectoren vandaag nodig zijn. We hebben daarom begrip voor de verlenging van de herfstvakantie met een paar dagen", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Beschikbaarheid van buitenschoolse (nood)opvang voor ouders die het echt nodig hebben

"Ouders stellen zich al heel de coronacrisis flexibel op en zullen dit ook kunnen opvangen met onderlinge solidariteit en begrip van hun werkgever wanneer ze bijvoorbeeld thuiswerken met kinderen in huis. Maar er zijn ook gezinnen voor wie dit niet evident is, want ze werken zelf in de zorg- of voedingssector of beschikken niet meer over het nodige verlof. Ook de grootouders worden beter niet ingeschakeld voor de opvang. Minister Ben Weyts moet nog bekijken of de buitenschoolse (nood)opvang zal openblijven. We vragen daar snel duidelijkheid over zodat er voor alle ouders een oplossing komt. We vragen dat de buitenschoolse kinderopvang indien verantwoord en haalbaar qua beschikbaarheid aan personeel beschikbaar is voor ouders die het echt nodig hebben of noodopvang wordt voorzien als de reguliere opvang uitvalt. Ouders vragen we wel om zelf op de kinderen te passen als dat gaat en werkgevers vragen we om begrip voor de soms moelijke combinatie van thuiswerk en kinderen. Als het nodig zou zijn om de scholen langer te sluiten, moeten er opnieuw structurele maatregelen zoals het corona-ouderschapsverlof op tafel komen," besluit Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be