Veilig Online lanceert nieuwe modules om ouders mediawijzer te maken

Project van Child Focus en de Gezinsbond in Vlaanderen en 4 Europese landen

Het belang van mediawijsheid wordt alsmaar groter. De online wereld staat immers nooit stil en maakt deel uit van ons dagdagelijks leven. Veilig Online, een gemeenschappelijk initiatief van de Gezinsbond en Child Focus, dat ondertussen ook Europees gepromoot wordt, lanceert nieuwe modules voor Vlaanderen en 4 deelnemende Europese landen: Griekenland, Cyprus, Bulgarije en Roemenië.

Het is en blijft een belangrijk thema: hoe ga je om met de vele evoluties in je online leefwereld en die van je kinderen. Wat met privacy online? En hoe praat je hierover met je gezin? De ontwikkelingen in de online wereld staan niet stil. Ook de coronapandemie toonde aan dat we via het internet gelukkig nog met elkaar verbonden kunnen blijven, maar ook voorzichtig moeten zijn met onze afhankelijkheid van het internet, de verspreiding van desinformatie, de bescherming van privacy en het belang van “deconnectie”.

Met het project Veilig Online willen de Gezinsbond en Child Focus vooral een positief en ondersteunend verhaal voor ouders brengen en niet enkel wijzen op de risico’s van het internet. Dat hoofddoel blijft ongewijzigd in de nieuwe modules die deze maand worden gelanceerd.

Nieuwe module

Eén van die nieuwe modules, die ook in Vlaanderen beschikbaar is, focust op de digipeuters en -kleuters. Ook zij groeien op omringd door schermen. Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Welke content is geschikt en waar vind je die terug? Deze en nog heel wat andere vragen worden in de nieuwe training aangehaald.

Ouders die een vorming willen volgen, kunnen een locatie in hun buurt zoeken op www.veiligonline.be/vorminginjebuurt

 

Internationaal

Veilig Online won in 2018 de #SaferInternet4EU-award. Griekenland, Cyprus, Bulgarije en Roemenië sprongen hierna mee op de kar.

Het concept van mediaopvoeding stond in deze landen nog maar in haar kinderschoenen. In het kader van een Erasmus Plus project, wordt ook daar de basis gelegd voor mediawijsheid specifiek op maat van ouders en gezinnen. Gezinsbond en Child Focus zorgen voor ondersteuning en delen hun expertise met deze landen. Vanaf september zullen zowel in Vlaanderen als in deze deelnemende landen nieuwe trainingen aangeboden worden.

 

Over Veilig Online

Veilig Online werd opgericht met als doel ouders te ondersteunen om hun kinderen online te begeleiden, met extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen.  Via kwalitatieve en actuele vormingen met opgeleide sprekers wisselen ouders ervaringen uit over mediaopvoeding. Het project ontpopte zich tot pionier in Europa rond het geven van opvoedkundig advies over hoe omgaan met het internet. Veilig Online, een gemeenschappelijk initiatief van de Gezinsbond en Child Focus, bestaat uit 6 interactieve vormingsmodules om ouders te versterken in de media-opvoeding van hun kinderen. De modules vormen de basis voor 150 vormingsavonden per jaar waarvan 25 voor kwetsbare ouders. Meer info: www.veiligonline.be

Over Child Focus

Child Focus is de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen. Het is een stichting van openbaar nut. Zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 stelt de organisatie alles in het werk om vermiste kinderen terug te vinden en hun seksuele uitbuiting tegen te gaan, offline en online. Child Focus is 24u/24 en 7d/d bereikbaar via haar gratis noodnummer 116 000. Meer info: www.childfocus.be

Perscontact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be