Dag van het Gezin: Van haalbaar naar onbetaalbaar

De gezinsbegroting staat onder druk

De Gezinsbond trekt aan de alarmbel voor alle gezinnen die ervaren dat hun gezinsbudget onder druk komt te staan. Naar aanleiding van 15 mei, de Internationale Dag van het Gezin, doet de Gezinsbond ieder jaar een oproep over een thema dat leeft bij gezinnen. Dit jaar willen wij de steeds grotere groep van gezinnen die omwille van de stijgende prijzen van de afgelopen maanden het financieel moeilijker krijgen, erkenning geven. De oorlog in Oekraïne en de plotselinge prijsstijgingen door de torenhoge inflatie hebben de koopkracht van veel Vlaamse en Brusselse gezinnen bruusk ondermijnd. De huishoudens verwachten dat hun eigen financiële situatie er, zoals nooit eerder waargenomen, op zal achteruitgaan. Dat blijkt ook uit onze koopkrachtenquête waarin zo’n 7000 bevraagden aangeven dat ze een zorgwekkende financiële impact ondervinden van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.

Om te peilen naar de bezorgdheden lanceerde de Gezinsbond op 7 april 2022 een bevraging bij de Vlaamse en Brusselse gezinnen om zo de impact van de stijgende prijzen in op hun gezin in kaart te brengen. Op 1 mei 2022 sloot de bevraging af en hadden zo'n 7000 gezinnen hun antwoorden ingestuurd.

Of het nu gaat over de stijgende energiefactuur, de prijzen aan de pomp, het kassaticket in de supermarkt, de besparingen in het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) of veilig en efficiënt woon-werkverkeer. Keer op keer zitten gezinnen in de hoek waar de klappen vallen. De Gezinsbond ijvert ervoor dat iedereen ontplooiingskansen krijgt en daarnaast ook solidair kan zijn met anderen. Door de huidige ontwikkelingen wordt vooral de werkende middenklasse getroffen, zeker zij die net naast het vangnet van allerlei sociale maatregelen vallen. Het is begrijpelijk dat mensen naar hun eigen portemonnee kijken en dat de solidariteit onder druk komt te staan.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat van de grote groep die deze bevraging invulde 38% van de respondenten aangeeft dat het gezinsinkomen op dit moment onvoldoende is en dat ze het moeilijk tot zeer moeilijk hebben om met het beschikbaar gezinsbudget rond te komen. De Gezinsbond maakt zich dan ook zorgen over de toekomst en wat bijvoorbeeld een dure maand als september zal teweegbrengen voor heel wat gezinnen. Wat dan met het verlengde sociaal tarief? Wat dan met de btw-verlaging op gas en elektriciteit? Wat dan met de schoolfacturen? Wat dan met de besparingen in het Groeipakket?

Gezinnen hebben geen boodschap aan politiek opbod, wel aan goed beleid en structurele ingrepen die gezinnen van binnenuit ondersteunen en vertrouwen geven. Over alle ideologische en partijgrenzen heen, is bijna iedereen het gelukkig eens om kinderen gelijke kansen te geven ongeacht hun afkomst. We hebben goed opgeleide, mentaal en fysiek gezonde kinderen en jongeren nodig. Al was het maar uit eigenbelang om later voor ons te zorgen als dokter, verpleger, vuilnisophaler, buschauffeur… De Gezinsbond doet in het licht van de Dag van het Gezin dan ook een positieve oproep om de toekomst van kinderen te garanderen. Kinderen hebben naast goed onderwijs en goede gezondheidszorg, ook gezinnen nodig waar het goed is om op te groeien en dat kost ook geld.

Als dé vertegenwoordiger van gezinnen in Vlaanderen luidt de Gezinsbond vandaag op 13 mei de alarmbel en roept de politiek op om gezinnen maximaal te ondersteunen. Voor de Gezinsbond en voor heel wat Vlamingen staat het belang van kinderen in elk geval bovenaan. En dat niet alleen op de Dag van het Gezin. Zowel de pensioenenhervorming, de noodzakelijke fiscale hervorming als de hervormingen in de gezondheidszorg bieden heel wat kansen om het roer om te gooien en om gezinnen de ademruimte te geven waar ze naar snakken en kinderen de toekomst te geven die ze verdienen. Handen aan de ploeg!

 

 

Wenst u het volledige rapport van de bevraging integraal te ontvangen, neem dan contact op met Marie Behaeghe, persverantwoordelijke van de Gezinsbond.

E: marie.behaeghe@gezinsbond.be

T: +32 478 36 54 73

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be