“Tevreden over uitbreiding ouderschapsverlof, graag ook opvanggarantie voor ouders die buitenshuis werken”

De Gezinsbond is tevreden met uitbreiding ouderschapsverlof, al is de vergoeding nog een aandachtspunt. Bovendien vallen zelfstandigen en pleegouders uit de boot. Voor mensen die buitenshuis gaan werken, wil de Gezinsbond een opvanggarantie

Vandaag beslist de regering over de exitstrategie. Een aantal coronamaatregelen zullen wellicht versoepeld worden. Zo zouden op 4 mei een groot aantal sectoren terug aan het werk kunnen gaan. Twee weken later zou een beperkt deel van de kinderen weer naar school kunnen gaan. Voor wie thuiswerkt en dit momenteel niet meer volhoudt (telewerk in combinatie met opvang van de kinderen), rekent de Gezinsbond erop dat het voorstel rond ouderschapsverlof van Minister Muylle voor alle ouders met kinderen jonger dan twaalf of met een zorgbehoefte er komt. Voor mensen die buitenshuis gaan werken, wil de Gezinsbond een opvanggarantie: er moet opvang zijn baby’s, peuters en schoolgaande kinderen.

Uitbreiding ouderschapsverlof: “Goede oplossing voor thuiswerkende ouders”

Gisteren – 23 april – kondigde minister Muylle aan dat ze het ouderschapsverlof zal uitbreiden voor alle ouders met kinderen jonger dan twaalf of met een zorgbehoefte. Dat ouderschapsverlof was eerst alleen voorzien voor alleenstaande ouders. De Gezinsbond is tevreden met deze uitbreiding, al is de vergoeding nog een aandachtspunt. Bovendien vallen zelfstandigen en pleegouders uit de boot.

“De Gezinsbond wordt al sinds de start van de lockdown overspoeld met verhalen van ouders voor wie de combinatie thuiswerk-zorg voor de kinderen onhaalbaar is. 18.000 ouders tekenden onze petitie voor een voldoende vergoed, flexibel verlof. We rekenen erop dat de regering het voorstel steunt en voorziet in een voldoende hoge vergoeding. Het is ook jammer dat in het voorstel geen plaats is voor pleegouders en zelfstandigen”, zegt de Gezinsbond.

Opvanggarantie voor iedereen die buitenshuis werkt

Als op 4 mei een groot aantal sectoren terug aan het werk mogen gaan, wil de Gezinsbond een opvanggarantie voor iedereen die buitenshuis werkt en voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Er moet dan opvang zijn voor baby’s, peuters en schoolgaande kinderen.

“Die opvanggarantie moet kwaliteitsvol zijn en aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Er moet ook een oplossing komen voor ouders die voor de coronacrisis de grootouders inschakelden voor de opvang van de kleinkinderen”, besluit de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be