Skip to Content

Symbolische actie op het Martelarenplein in Brussel tegen de wachtlijsten voor personen met een beperking

Gezinsbond en consortium #ikwachtmee roepen Vlaamse regering in wording op om komaf te maken met lange wachtlijsten

Het consortium #ikwachtmee en de Gezinsbond hebben vandaag actie gevoerd op het Martelarenplein in Brussel. Het plein kreeg duizenden kleurrijke voetstappen in krijt als symbool voor de bijna 20.000 personen met een handicap die nog altijd wachten op ondersteuning van de Vlaamse overheid. Met de campagne roepen de organisaties de Vlaamse regering in wording op om in het nieuwe regeerakkoord eindelijk komaf te maken met de lange wachtlijsten.

De Gezinsbond en het consortium #ikwachtmee voerden de voorbije maanden allebei actie om de lange wachtlijsten voor personen met een beperking aan de kaak te stellen. De Gezinsbond riep iedereen op om de petitie www.genoeggewacht.be te ondertekenen. Het consortium #ikwachtmee, dat de organisaties absoluut vzw, KVG, Onafhankelijk Leven, SOM, VFG en Vlaams Welzijnsverbond verenigt, voerde de socialemediacampagne www.ikwachtmee.be. Door een foto te posten met de rug naar de camera kon je aansluiten in de virtuele wachtrij.

‘Beide acties waren een succes. Vele duizenden Vlamingen tekenden de petitie of plaatsten een foto op de sociale media. Om iedereen te bedanken voor zijn inzet, slaan we vandaag de handen in elkaar met een ludieke krijtactie. De bijna 20.000 personen met een beperking die nog op de wachtlijst staan, wachten vandaag symbolisch aan de deur van de Vlaamse regering’, zegt Gert Dupont, wiens zoon Janosch al tien jaar op de wachtlijst staat, namens de organisatoren.

Ludiek maar menens

De organisaties kiezen dan wel voor een ludieke afsluiter voor hun campagnes, het doel ervan blijft hen menens: de volgende Vlaamse regering oproepen om eens en voor altijd komaf te maken met de lange wachtlijsten.

‘De nieuwe Vlaamse regering krijgt momenteel vorm, de portefeuilles worden volop verdeeld. We vragen dat de 20.000 wachtenden met een handicap daarbij niet worden vergeten: zorg dat ze eindelijk krijgen waar ze recht op hebben’, besluit Gert Dupont.

- Einde persbericht -

Over het consortium #ikwachtmee

Het consortium #ikwachtmee verenigt de organisaties Onafhankelijk Leven, Absoluut vzw, KVG, SOM, Vlaams Welzijnsverbond en VFG.

Over de Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Hij kan daarvoor rekenen op den steun van 13.000 vrijwilligers en 200 personeelsleden. 240.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Contacteer ons
Kim Vercruysse Persverantwoordelijke, Consortium #ikwachtmee
Kim Vercruysse Persverantwoordelijke, Consortium #ikwachtmee
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 135 personeelsleden. Meer dan 165.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Meer informatie: www.gezinsbond.be


Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 165.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel