Safer Internet Day 2019: "Samen voor een beter internet!"

Op dinsdag 5 februari vieren Child Focus en haar partners voor het vijftiende jaar op rij Safer Internet Day. Op sociale media wordt een mobiliseringscampagne gelanceerd, daarnaast zal eurocommissaris Mariya Gabriel een bezoek brengen aan Child Focus, vergezeld van minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD). Hij zal ook een memorandum overhandigd krijgen dat de politieke wereld uitnodigt om aan de slag te gaan voor een beter internet.

 

Safer Internet Day wordt wereldwijd in meer dan 110 landen gevierd en wordt elk jaar in februari door de Europese Commissie georganiseerd om van het internet een leuke, creatieve, stimulerende en veilige plek te maken.

In België wordt Safer Internet Day ondersteund door het consortium B-BICO (Belgian Better Internet Consortium, www.b-bico.be). Dat consortium wil actoren samenbrengen die aan beide kanten van de taalgrens bezig zijn met veilig internet, het positief gebruik van het medium en mediawijsheid.

Toegankelijke virale mobiliseringscampagne

Zowel de eurocommissaris als de minister zullen actief deelnemen aan de officiële lancering van de mobiliseringcampagne van B-BICO op sociale media: 'Samenvooreenbeterinternet.be'. Politicus, ouder, leerkracht, opvoeder, digitale professional, jongere of een geëngageerde burger: deze toegankelijke online campagne nodigt iedereen uit om zich met enkele simpele acties in te zetten voor een beter internet. De Europese commissaris en de Belgische minister kunnen via de sociale netwerken dus de concrete acties kiezen én delen die zij de komende dagen zullen ondernemen om van het internet een betere plek te maken. We verwachten bovendien dat ook andere politieke spelers en bedrijven, maar eigenlijk gewoon iedereen, zal deelnemen aan deze campagne voor een beter internet.

Een memorandum voor de politiek

Minister De Backer zal ook een meer officiële vraag voorgelegd krijgen in de vorm van een memorandum. De aanbevelingen in dat memorandum werden geformuleerd door het consortium B-BICO, met de hulp van vertegenwoordigers uit het middenveld. Op die manier wordt de politieke wereld uitgenodigd om ook zelf een standpunt in te nemen voor een beter internet.

Tal van activiteiten om ook écht iets te doen

Om van het internet een betere wereld te maken, moeten we de handen in elkaar slaan. Het is immers een thema dat ons allemaal aangaat. Daarom werden de verschillende instellingen, scholen, bibliotheken en verenigingen gevraagd om samen met hun leden een van de talrijke initiatieven op de website www.betternet.be te realiseren of er zelf eentje voor te stellen. De website is een catalogus waarin Belgische organisaties allerlei hulpmiddelen, tools, sensibiliseringscampagnes en heel wat andere initiatieven aanbieden met het oog op opvoeding en preventie van jongeren en kinderen voor een beter internet.

Veilig Internet en de Gezinsbond

De Gezinsbond zet al jarenlang in op veiliger en beter internet. 'Veilig online', het vormingsaanbod van Gezinsbond en Child Focus, wil ouders versterken met interactieve vormingen over opvoeden in digitale tijden. Je kan kiezen uit thema's als sociale media, gamen, privacy, cyberpesten en online seksualiteit.

Op www.veiligonline.be kan je als ouder zelf de interactieve modules ontdekken en de vormingen in je buurt opzoeken. Organisaties kunnen er ook een vorming aanvragen. In 2018 werden meer dan 200 vormingen georganiseerd, waarvan 40 voor kwetsbare ouders.

Maryse Rolland

Woordvoerder, Child Focus

Nel Broothaerts

Woordvoerder, Child Focus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be