Skip to Content

Safer Internet Day 2019: "Samen voor een beter internet!"

Op dinsdag 5 februari vieren Child Focus en haar partners voor het vijftiende jaar op rij Safer Internet Day. Op sociale media wordt een mobiliseringscampagne gelanceerd, daarnaast zal eurocommissaris Mariya Gabriel een bezoek brengen aan Child Focus, vergezeld van minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD). Hij zal ook een memorandum overhandigd krijgen dat de politieke wereld uitnodigt om aan de slag te gaan voor een beter internet.

 

Safer Internet Day wordt wereldwijd in meer dan 110 landen gevierd en wordt elk jaar in februari door de Europese Commissie georganiseerd om van het internet een leuke, creatieve, stimulerende en veilige plek te maken.

In België wordt Safer Internet Day ondersteund door het consortium B-BICO (Belgian Better Internet Consortium, www.b-bico.be). Dat consortium wil actoren samenbrengen die aan beide kanten van de taalgrens bezig zijn met veilig internet, het positief gebruik van het medium en mediawijsheid.

Toegankelijke virale mobiliseringscampagne

Zowel de eurocommissaris als de minister zullen actief deelnemen aan de officiële lancering van de mobiliseringcampagne van B-BICO op sociale media: 'Samenvooreenbeterinternet.be'. Politicus, ouder, leerkracht, opvoeder, digitale professional, jongere of een geëngageerde burger: deze toegankelijke online campagne nodigt iedereen uit om zich met enkele simpele acties in te zetten voor een beter internet. De Europese commissaris en de Belgische minister kunnen via de sociale netwerken dus de concrete acties kiezen én delen die zij de komende dagen zullen ondernemen om van het internet een betere plek te maken. We verwachten bovendien dat ook andere politieke spelers en bedrijven, maar eigenlijk gewoon iedereen, zal deelnemen aan deze campagne voor een beter internet.

Een memorandum voor de politiek

Minister De Backer zal ook een meer officiële vraag voorgelegd krijgen in de vorm van een memorandum. De aanbevelingen in dat memorandum werden geformuleerd door het consortium B-BICO, met de hulp van vertegenwoordigers uit het middenveld. Op die manier wordt de politieke wereld uitgenodigd om ook zelf een standpunt in te nemen voor een beter internet.

Tal van activiteiten om ook écht iets te doen

Om van het internet een betere wereld te maken, moeten we de handen in elkaar slaan. Het is immers een thema dat ons allemaal aangaat. Daarom werden de verschillende instellingen, scholen, bibliotheken en verenigingen gevraagd om samen met hun leden een van de talrijke initiatieven op de website www.betternet.be te realiseren of er zelf eentje voor te stellen. De website is een catalogus waarin Belgische organisaties allerlei hulpmiddelen, tools, sensibiliseringscampagnes en heel wat andere initiatieven aanbieden met het oog op opvoeding en preventie van jongeren en kinderen voor een beter internet.

Veilig Internet en de Gezinsbond

De Gezinsbond zet al jarenlang in op veiliger en beter internet. 'Veilig online', het vormingsaanbod van Gezinsbond en Child Focus, wil ouders versterken met interactieve vormingen over opvoeden in digitale tijden. Je kan kiezen uit thema's als sociale media, gamen, privacy, cyberpesten en online seksualiteit.

Op www.veiligonline.be kan je als ouder zelf de interactieve modules ontdekken en de vormingen in je buurt opzoeken. Organisaties kunnen er ook een vorming aanvragen. In 2018 werden meer dan 200 vormingen georganiseerd, waarvan 40 voor kwetsbare ouders.

Contacteer ons
Maryse Rolland Woordvoerder, Child Focus
Nel Broothaerts Woordvoerder, Child Focus
Maryse Rolland Woordvoerder, Child Focus
Nel Broothaerts Woordvoerder, Child Focus
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel