Reuzenhuis Gezinsbond maakt een laatste stop in Leuven
Het Reuzenhuis maakt een laatste stop in Leuven en pakt uit met vernieuwde virtual reality. De Gezinsbond vestigt met dit preventieproject de aandacht op kinderongevallen in en rondom de woonomgeving.
Op woensdag 25 januari opent het vernieuwde Reuzenhuis van de Gezinsbond in Leuven, met naast de bestaande augmented en virtual reality, nu ook een primeur voor de virtual reality. De belevingsexpo, die van 25 januari tot 10 februari neerstrijkt in de centrumstad, wil (groot)ouders laten ervaren welke mogelijke gevaren er in hun woning schuilgaan voor jonge kinderen. Thuisongevallen zijn namelijk nog steeds de grootste oorzaak van (dodelijke) verwondingen en letsels bij kinderen. Dit ondanks dat vele zaken mits enkele aanpassingen vermeden kunnen worden.
Waarom het Reuzenhuis?
Het concept van het Reuzenhuis, waar alles drie keer uitvergroot is, bestaat al sinds 1991 en is ondertussen aan zijn zesde editie toe. Volwassenen die het Reuzenhuis bezoeken, stappen er in de schoenen van peuters en kleuters en ontdekken zo met eigen ogen welke gevaren schuilgaan achter alledaagse voorwerpen in en rond hun woning.
Virtual reality in een nieuw kleedje
Naast de beleving in levenden lijve, kunnen de bezoekers ook deze editie op een virtuele wijze, via virtual en augmented reality, de gevaren letterlijk door een kinderbril beleven. Dit verhoogt het inlevingsvermogen aanzienlijk. Leuven krijgt zelfs een primeur voor de virtual reality. Zoals een huis had ook de app een opfrisbeurt nodig, en het resultaat mag er zijn. Grijpen naar objecten, acties uitvoeren,.. door de vernieuwde werkwijze is het veel eenvoudiger en kan je je nog beter inleven in de leefwereld van jouw peuter.
“De meeste (groot)ouders zijn ervan overtuigd dat er hun (klein)kinderen thuis weinig kan overkomen”, zegt Erik Boon, projectcoördinator Reuzenhuis van de Gezinsbond. “Jammer genoeg spreekt een recent onderzoek van AG Insurance dat tegen. Het aantal dodelijke ongevallen in en rondom de woning ligt namelijk twee keer hoger dan in het verkeer. Bij kinderen van 0 tot 5 zijn thuisongevallen zelfs veruit de grootste oorzaak van (dodelijke) kwetsuren en letsels. Mits enkele eenvoudige aanpassingen kan dit echter vermeden worden.”
Hiernaast past het thema 'Gezonde leefomgeving' perfect bij het Reuzenhuis. Thema 's als gezonde binnenlucht, omgaan met hormoonverstorende stoffen… brengen we hier ook onder de aandacht.
Opening Reuzenhuis
Op dinsdag 24 januari opende het Reuzenhuis voor de pers, in aanwezigheid van o.a. gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant Tom Dehaene, schepen stad Leuven Bieke Verlinden en algemene directeur van de Gezinsbond Jeroen Sleurs.
Je kan het Reuzenhuis van 25 januari tot en met 10 februari vinden in het provinciehuis van Leuven. 'Al 6000 bezoekers schreven zich in', laat Erik Boon weten.
Zo veilig als nodig
In een goede omgeving vindt elk kind uitdaging en bijhorende risico’s op maat. Het Reuzenhuis is qua omgeving ‘zo veilig als nodig’ gemaakt. Een kind moet zich voldoende veilig voelen om te exploreren. We gaan de gevaren – elementen in de omgeving waaraan iemand zich kan verwonden - uitschakelen als ze tot blijvende letsels kunnen leiden. Voorbeelden: een fles met detergent op een veilige hoogte plaatsen zodat een kind er niet aan kan, een roestige nagel verwijderen, …
Een kind mag nog steeds met de bluts en de buil iets leren, een schaafwonde hoort er af en toe bij. Het Reuzenhuis pleit er ook voor om kinderen daarom aanvaardbare risico’s te laten nemen zodanig dat speelwaarde en risico’s in balans zijn, en kinderen kunnen groeien in hun risicocompetentie.
Over het Reuzenhuis
Het Reuzenhuis is een gezamenlijke preventiecampagne van de Gezinsbond en Ligue des Familles. De campagne wil iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jongen kinderen bewust maken van de gevaren in en rond de woonomgeving.
Daarnaast heeft het Reuzenhuis ook een belangrijke signaalfunctie in verband met regelgeving en veiligheidsvoorschriften. Voor het project werken de Gezinsbond en Ligue des Familles samen met verschillende organisaties uit het werkveld.
We mikken op jonge ouders, grootouders en opvoedingsverantwoordelijken. Maar ook op gezinnen die moeilijk of niet bereikt worden met klassieke veiligheidsboodschappen. Door de sterke visuele aantrekkingskracht en de mooie vormgeving van het Reuzenhuis zorgen we voor een ruim bereik. En het Reuzenhuis is uiteraard ook een buitengewone leerkans voor scholieren en studenten, babysitters, verantwoordelijken en medewerkers in de kinderopvang en al wie betrokken is bij de opvoeding van jonge kinderen.
Het Reuzenhuis stond in 2022 al Antwerpen, Namen, Genk en Charleroi.
Meer informatie: www.reuzenhuis.org
Erik Boon, projectcoördinator Reuzenhuis
Lien Swinnen