Reactie Gezinsbond op de vernieuwde coronarichtlijnen: "Zeer blij dat het ventiel een beetje is opengedraaid"

Gezinsbond is tevreden dat er (naar families) een eerste opening is gecreëerd

De nationale veiligheidsraad heeft de nieuwe 'versoepelde' coronarichtlijnen bekendgemaakt. Zo mag vanaf komende zondag (moederdag) elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Er moet ook fysieke afstand bewaard blijven en bij voorkeur moet het bezoek buiten plaatsvinden. De Gezinsbond pleitte al een tijdje voor een beter evenwicht tussen gezondheid, economie en sociale relaties en vindt het positief dat er een eerste opening is gecreëerd. "Gezinnen zullen wel moeten kiezen of ze voor de grootouders kiezen of voor een ander gezin met kinderen. Ook voor grote gezinnen bieden deze nieuwe richtlijnen voorlopig geen perspectieven", zegt de Gezinsbond.

"Vorige week deden we zelf een aantal voorstellen aan de experten van de GEES rond de sociale contacten. Eén voorstel daarvan was het opstarten van zogenaamde corona-buddy gezinnen. Het voorstel van de veiligheidsraad sluit daar sterk bij aan. Nu moeten gezinnen wel moeilijke keuzes maken omdat het beperkt is tot vier andere mensen. Kiezen ze voor de grootouders of kiezen ze voor contacten met een ander gezin met kinderen? We begrijpen echter dat daar goede medische redenen voor zijn en steunen dan ook de oproep van de premier om hierrond de nodige burgerzin aan de dag te leggen. We moeten hier verantwoordelijk mee omspringen zoals de bevolking dat in het verleden altijd al deed. Het is vooral goed dat de veiligheidsraad vandaag erkent dat het gemis aan sociale en familiale contacten heel zwaar weegt", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be