Persuitnodiging: Het Reuzenhuis meert na een noodgedwongen coronapauze aan in Antwerpen.

Na een noodgedwongen pauze is het vernieuwde Reuzenhuis van de Gezinsbond terug van weggeweest. De Gezinsbond vestigt met dit preventieproject de aandacht op kinderongevallen in en rondom de woonomgeving.

Op donderdag 10 maart opent het vernieuwde Reuzenhuis van de Gezinsbond met een feestelijke vooropening de deuren in Antwerpen. De belevingsexpo, die van 11 maart tot 22 maart neerstrijkt in de havenstad, wil (groot)ouders laten ervaren welke mogelijke gevaren er hun woning schuilgaan voor jonge kinderen. Thuisongevallen zijn namelijk nog steeds de grootste oorzaak van (dodelijke) verwondingen en letsels bij kinderen. Dit ondanks dat vele zaken mits enkele aanpassingen vermeden kunnen worden.

Waarom het Reuzenhuis?

Het concept van het Reuzenhuis, waar alles drie keer uitvergroot is, bestaat al sinds 1991 en is ondertussen aan zijn zesde editie toe. Volwassenen die het Reuzenhuis bezoeken, stappen er in de schoenen van peuters en kleuters en ontdekken zo met eigen ogen welke gevaren schuilgaan achter alledaagse voorwerpen in en rond hun woning. Naast de beleving in levenden lijve, kunnen de bezoekers sinds deze editie ook op een vituele wijze, via virtual en augmented reality, de gevaren letterlijk door een kinderbril beleven. Dit verhoogt het inlevingsvermogen aanzienlijk.

“De meeste (groot)ouders zijn ervan overtuigd dat er hun (klein)kinderen thuis weinig kan overkomen”, zegt Erik Boon van de Gezinsbond. “Jammer genoeg spreekt een recent onderzoek van AG Insurance dat tegen. Het aantal dodelijke ongevallen in en rondom de woning ligt namelijk twee keer hoger dan in het verkeer. Bij kinderen van 0 tot 5 zijn thuisongevallen zelfs veruit de grootste oorzaak van (dodelijke) kwetsuren en letsels. Mits enkele eenvoudige aanpassingen kan dit echter vermeden worden.”

Hiernaast past het thema 'Gezonde leefomgeving' perfect bij het Reuzenhuis. Thema 's als gezonde binnenlucht, omgaan met hormoonverstorende stoffen… brengen we hier ook onder de aandacht.

Opening Reuzenhuis in Antwerpen en persmoment

Op donderdag 10 maart opent het Reuzenhuis zijn deuren in Antwerpen, in aanwezigheid van minister Annelies Verlinden, schepen Tom Meeuws, algemene directeur van de Gezinsbond Jeroen Sleurs en Tania Vandenberghe, Senior Programme Manager Child Safety, ANEC.

Na de officiële opening kan u het Reuzenhuis zelf beleven – in het echt én via virtual of augmented reality – en interviews afnemen met zowel de sprekers als enkele vrijwilligers die met veel enthousiasme over het project kunnen vertellen. Verder is het uiteraard mogelijk om langs te komen doorheen de week op momenten dat er bezoekers zijn. De bezoekersslots doorheen de week zijn alleszins zo goed als uitverkocht.

 

Praktische info perslancering

 • Locatie + tijdstip
  • Donderdag 10 maart 2022
  • Zomer Van Antwerpen,
   Minkelersstraat 2, 2018 Antwerpen
  • Start om 19u00
 • Verloop van het persmoment/ officiële opening
  • Op de Reuzenstoel – interviews met o.a.
   • Jeroen Sleurs, Algemeen directeur van de Gezinsbond
   • Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken, bevoegdheid brandpreventie
   • Tom Meeuws, Schepen van Sociale zaken
    stad Antwerpen
   • Tania Vandenberghe, Senior Programme Manager Child Safety – ANEC
 • Rondleiding in het Reuzenhuis
 • Interviews en beeldmateriaal
  • Na het persmoment zijn er interviewmogelijkheden met de minister, schepen en sprekers, en met Erik Boon, projectcoördinator Reuzenhuis
  • Het persmoment en de korte rondleiding kunnen uitgebreid in beeld gebracht worden.
  • Uiteraard is een bezoek op een latere datum ook zeker mogelijk.

Graag uw aanwezigheid bevestigen bij:

Marie Behaeghe, persverantwoordelijke Gezinsbond

G 0478 36 54 73

E marie.behaeghe@gezinsbond.be

Over het Reuzenhuis

Het Reuzenhuis is een gezamenlijke preventiecampagne van de Gezinsbond en Ligue des Familles. De campagne wil iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jongen kinderen bewust maken van de gevaren in en rond de woonomgeving.

Daarnaast heeft het Reuzenhuis ook een belangrijke signaalfunctie in verband met regelgeving en veiligheidsvoorschriften. Voor het project werken de Gezinsbond en Ligue des Familles samen met verschillende organisaties uit het werkveld.

Het Reuzenhuis stond in 2021 al in Kortrijk, Luik, Moeskroen en Brussel. Na Antwerpen reist de expo in 2022 ook nog naar Namen, Genk en Charleroi.

Meer informatie: www.reuzenhuis.org

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be