Gezinsbond compleet verrast door de besparingen in de kinderbijslag

De besparingen in de kinderbijslag zijn voor de Gezinsbond een complete verrassing

[UPDATE] 108 miljoen euro wil de Vlaamse regering besparen door te morrelen aan de indexering van de kinderbijslag. Deze besparingen zijn een complete verrassing voor de Gezinsbond. "Het Vlaamse regeerakkoord van vorige week rept met geen woord over mogelijke besparingen in de kinderbijslag, maar spreekt enkel over efficiëntiewinsten in de organisatie van de uitbetaling. Toch lezen we tot onze grote verbazing in de begrotingstabellen dat de Vlaamse regering miljoenen wil besparen op de kinderbijslag", zegt Yves Coemans, attaché gezinsinkomen bij de studiedienst.

"Besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die bij de invoering werden gemaakt"

Vlaanderen zal in de oude regeling de leeftijdsbijslagen van alle kinderen én de basiskinderbijslag van het derde kind vijf jaar lang niet aanpassen aan de stijgende levensduurte. Vlaanderen wil in de oude kinderbijslagregeling de basiskinderbijslag en de leeftijdsbijslag voor kinderen van derde rang de volgende 5 jaar niet meer indexeren. Ook wil Vlaanderen de indexatie van de basiskinderbijslag van kinderen van eerste en tweede rang in de oude regeling én ook het basisbedrag van alle kinderen in de nieuwe regeling indexeren met vertraging, telkens pas in september. Ook als de spilindex maanden eerder werd bereikt of overschreden. Met beide ingrepen samen zou Vlaanderen in 2021 al 53 miljoen besparen en tijdens de volledige legislatuur zelfs 107 miljoen euro. Voor de Gezinsbond zijn deze besparingen een complete verrassing.

"Deze besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die gemaakt werden bij de invoering van het nieuwe Groeipakket door de vorige regering. Tijdens de vorige legislatuur zijn er twee indexsprongen geweest in de kinderbijslag, met de belofte om het uitgespaarde budget opnieuw te investeren in de kinderbijslag en om knelpunten weg te werken. Het is onduidelijk of dit nu gebeurt en gezinnen krijgen er nog nieuwe indexsprongen bovenop. Het regeerakkoord voorziet een evaluatie van het Groeipakket, maar de regering wacht daar niet op om al onmiddellijk te besparen. In plaats van oplossingen voor de bestaande knelpunten waaronder de combinatiegezinnen, eenkindgezinnen in de oude regeling en nieuwe wezen wordt er al bespaard zonder een voorafgaande evaluatie," vult Yves Coemans aan.

Gezinnen met drie of meer kinderen betalen het gelag

Volgens de Gezinsbond zijn het vooral de gezinnen met drie of meer kinderen die opnieuw het gelag betalen. Voor grote gezinnen die nu al in armoede leven of moeilijk rondkomen is dat zwaar om dragen, aldus de Gezinsbond. De vraag “hoe kunnen we het systeem verbeteren” is volgens de Gezinsbond vervangen door de vraag “hoe kunnen we zo veel mogelijk besparen”.

"De beloftes bij de invoering van het Groeipakket zijn duidelijk snel vergeten. Het zijn nochtans dezelfde partijen die aan de macht zijn. In de verkiezingsprogramma’s van de regeringspartijen vinden we niets terug over mogelijke besparingen in de kinderbijslag. Het is geen wonder dat mensen hun vertrouwen in de politiek verliezen", besluit Yves Coemans.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be