Skip to Content

Ouders kunnen gratis webinars volgen rond opvoeding

Tussen 5 november en 26 november vinden nieuwe webinars plaats rond opvoedingsondersteuning

Gezinsbond, VCOK, SAM (steunpunt Mens en Samenleving) en BIZ (BudgetInZicht) organiseren 4 nieuwe opvoedingswebinars voor ouders. Tijdens die webinars kunnen gezinnen thuis live een interactieve lezing volgen over een opvoedingsthema en kunnen ze rechtstreeks vragen stellen via chat. Vorig jaar waren de webinars een groot succes. De webinars vinden plaats tussen 5 november en 26 november en zijn voor iedereen toegankelijk en gratis.

Nieuwe webinars na het succes van vorig jaar

De eerste webinars waren een groot succes en daarom slaan de Gezinsbond en het VCOK  met nieuwe partners SAM en BIZ de handen in elkaar om vier nieuwe, grootschalige opvoedingswebinars voor ouders te organiseren. Op 5 november heeft psychotherapeut Jurgen Peeters het over de kracht van zelfsturing in opvoeding. Op 12 november geeft gezinspsychologe en Radio 1-columniste Nina Mouton een lezing over onvoorwaardelijk ouderschap voor ouders met jonge kinderen. Psychotherapeut Claire Wiewauters vertelt op 19 november over luisteren naar kinderen in tijden van verandering en Kim Coornaert van BudgetinZicht Oost-Vlaanderen en Isolde Vandevelde van SAM, steunpunt Mens en samenleving geven op 26 november een lezing over financiële opvoeding bij tieners.

"Iedereen kan de webinars gratis volgen. Je schrijft in en ontvangt nadien een registratielink waarmee je op de avond zelf kan inloggen. Zo kan je live de presentatie volgen via je computer of tablet en kan je je persoonlijke vragen of bedenkingen voorleggen aan de spreker en deelnemen aan polls", zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Webinars als extra op de succesvolle lezingen en workshops

Webinars, een samentrekking van 'web' en 'seminar' zijn al langer ingeburgerd in de academische en zakenwereld. In Nederland organiseren de lokale Centra voor Jeugd en Gezondheid al geruime tijd online lezingen om ouders op een laagdrempelige manier te ondersteunen. De laatste jaren experimenteerde de Gezinsbond samen met het VCOK, een vormingscentrum gespecialiseerd in opvoeding, kinderopvang en bemiddeling, met dit aanbod. Nu gaan de Gezinsbond en VCOK na het succes van de webinars van vorig jaar door op dit elan, dit jaar versterkt door een samenwerking met BudgetInzicht (BIZ) en SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

"De lezingen en vormingen over opvoeding die we organiseren, blijven populair en we vinden het belangrijk om gezinnen met elkaar in contact te brengen. Maar tegelijkertijd geven steeds meer ouders aan dat het voor hen praktisch niet haalbaar is om tijdens de week een hele avond van thuis weg te zijn en we willen best oog hebben voor het comfort van ouders en de tijdsdruk waar veel gezinnen mee kampen. Opvoeding is soms ook gevoelige materie: voor sommige ouders is het niet altijd evident om hun persoonlijke ervaringen zomaar te delen met een hele zaal. Tijdens een webinar ligt die drempel een pak lager, want een ouder kan zijn vraag anoniem stellen. Bovendien bereiken we meer gezinnen, terwijl je met een klassieke lezing in het beste geval tientallen gezinnen bereikt", besluit Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Praktische informatie

Inschrijven voor de webinars kan via www.gezinsbond.be/webinars

05/11/2018, 20 uur
Jürgen Peeters – Naar een afgestemd ouderschap

Hoe liefde en begrenzing hand in hand kunnen gaan in opvoeding.
Wat hebben kinderen van ons nodig om te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Mag ik nog grenzen stellen als ouder, en hoe doe ik dit dan? Zijn er alternatieven voor belonen en straffen? Hoe leer ik mijn kind open praten over wat hem/haar bezig houdt (gevoelens – gedachten)? Jürgen Peeters reikt je handvatten aan om kinderen te disciplineren op een manier die tegelijk je band met hen positief versterkt.

Door psychotherapeut en Aware Parenting Instructor Jürgen Peeters, auteur van het boek "Kinderen zijn geen puppy's. De kracht van zelfsturing in opvoeding.".

12/11/2018, 20 uur
Nina Mouton - Onvoorwaardelijk ouderschap bij jonge kinderen

Maak van opvoeden geen machtsstrijd, werk aan verbinding
Hoe stap je uit de machtsstrijd die tussen jou en je kinderen kan ontstaan? Hoe voed je in verbinding met je kind op? Hoe stap je af van straffen en belonen? En hoe bewaak je je eigen grenzen hierin?

Door gezinspsychologe en Radio 1-columniste Nina Mouton

19/11/2018, 20 uur
Claire Wiewauters - "Mag ik ook wat zeggen?"

Over luisteren naar je kind bij verandering in het gezin
Kinderen leven in heel verschillende gezinsvormen. Daarbij verandert een gezin wel eens tijdens de kindertijd. Die periodes van verandering vergen heel wat aanpassing, zowel van de volwassenen als van de kinderen. Hoe maken we ruimte voor de stem van kinderen? Hoe houden we gepast rekening met het perspectief van het kind? Hoe belangrijk is de leeftijd van het kind hierbij?

Door Claire Wiewauters, master in de gezinspedagogiek en psychotherapeut; verbonden aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en Odisee Hogeschool.

26/11/2018, 20 uur
Kim Coornaert (BIZ) en Isolde Vandevelde (SAM) - Budget in handen van je kind

Financiële opvoeding: meer dan zakgeld alleen
Op een dag verlaat zoon- of dochterlief hotel mama/papa. Van zodra ze op eigen benen staan, doen ze zelf hun was (al komt die nog wel eens bij jou terecht), koken ze hun eigen potje (al nemen ze graag nog eens een restje mee van thuis) en beheren ze zelf hun budget. Wassen kan je voortonen, koken doe je al eens samen, maar hoe bereid je jouw kind precies voor op financiële zelfstandigheid?

In dit interactief webinar kom je er alles over te weten. Eén ding staat vast: met financiële opvoeding hoef je niet te wachten tot de week voor je tiener het huis uit gaat...

Door Kim Coornaert van BudgetInZicht Oost-Vlaanderen en Isolde Vandevelde van SAM, steunpunt Mens en Samenleving vzw.

Contacteer ons
Kurt Jacobs PR coördinator, Gezinsbond
Kurt Jacobs PR coördinator, Gezinsbond
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel