Ouder zijn is meer dan een voltijdse job, zeker als je er alleen voor staat
De Gezinsbond vraagt meer ondersteuning voor alleenstaande ouders.
Op 21 maart start niet enkel de lente maar is het ook Dag van de Alleenstaande Ouder. In Vlaanderen is een op de vier gezinnen met inwonende kinderen een eenoudergezin. Volgens de Gezinsbond staat die groep vaak voor grote uitdagingen: financiële druk, een extra moeilijke balans tussen gezin en werk of minder tijd. De Gezinsbond vraagt aan de federale regering om hen beter te ondersteunen.
Ouder zijn is meer dan een voltijdse job, zeker als je er alleen voor staat. Zo opent Ivo Mechels, voorzitter van de Gezinsbond, een opiniestuk in Knack om meer aandacht te vragen voor alleenstaande ouders. Als ervaringsdeskundige kruipt hij in zijn pen. De Gezinsbond is benieuwd hoe de nieuwe federale regering het goede voornemen om alleenstaande ouders extra te ondersteunen zal omzetten in maatregelen
Financiële onzekerheid
Volgens de Gezinsbond is er een grote nood aan financiële ondersteuning. De Gezinsbarometer - een representatief driemaandelijks onderzoek bij meer dan 1000 gezinnen - toont dat 64% van alleenstaande ouders met inwonende kinderen tussen 0 en 18 jaar ontevreden is over hun financiële situatie. En toch wil de federale regering maatregelen die hen ondersteunen schrappen. Zoals bijvoorbeeld de aftrekbaarheid van alimentatiegeld verlagen van 80% naar 50%. Dat heeft volgens Mechels zware financiële gevolgen.
Ook de financiële vangnetten voor wie alleen komt te staan en door de zorg in het gezin, of een hulpbehoevend familielid, geen volledig pensioen opbouwde, worden beperkt of afgeschaft. 'Dat is weer een financiële klap voor een al kwetsbare groep', schrijft Mechels.
Tijd is schaars
Het nieuwe familiekrediet zou alleenstaande ouders het volledige pakket aan zorgverlof geven. En een deel van dat verlof zou elke ouder kunnen overdragen aan bijvoorbeeld grootouders. 'Dat is zeker voor alleenstaande ouders een mooie maatregel', zegt Mechels.
Tot vorig jaar hadden alleenstaande ouders voorrang in de kinderopvang. De Gezinsbond vraagt om die voorrang in de inkomensgerelateerde kinderopvang opnieuw in te voeren en benadrukt dat een opvangplek zeker voor alleenstaande ouders onmisbaar is. Een gezinsvriendelijke arbeidsmarkt kan ook helpen om de combinatie gezin en werk haalbaar te maken.
Tot slot roept de Gezinsbond op om te investeren in een centraal infopunt waar ouders terechtkunnen voor informatie, hulp en advies. 'Alle ouders kunnen op ons rekenen. We hopen dat de beleidsmakers dezelfde steun zullen bieden', besluit Mechels.