Ook in België is er vraag naar uitbreiding rouwverlof

Ligue des Familles, Gezinsbond, ACV, ABVV en ACLVB pleiten voor een verlenging van het rouwverlof

Recent was er in Frankrijk een levendig politiek debat over het beperkte aantal verlofdagen dat wordt toegekend aan ouders die een kind hebben verloren. Wellicht wordt het rouwverlof uitgebreid van 5 naar 12 dagen. In België is de situatie vergelijkbaar: ouders van een overleden kind hebben recht op 3 verlofdagen, op te nemen tussen de datum van overlijden en de dag van de begrafenis. Vijf organisaties - Ligue des Familles, Gezinsbond, ACV, ABVV en ACLVB - pleiten nu voor een verlenging van het rouwverlof.

“Drie dagen rouwverlof is voor veel nabestaanden zelfs te weinig om de praktische en administratieve zaken te regelen. In de huidige praktijk zijn ze voor extra dagen afhankelijk van het ziektebriefje of van de welwillendheid van hun werkgever. Wij willen zo’n afhankelijkheidsrelatie voorkomen. Daarom vragen we een uitbreiding van het rouwverlof om de pijn van mensen die hun kind of partner verliezen te erkennen en ervoor te zorgen dat ze afwezig kunnen blijven van hun werk zonder beroep te moeten doen op ziekteverlof", zegt Tanja Nuelant van de Gezinsbond.

Het debat over de exacte duur van het rouwverlof moet nog worden gevoerd. Ligue des Familles, Gezinsbond, ACV, ABVV en ACLVB staan ter beschikking van de parlementsleden om te werken aan de concrete modaliteiten van het verlof zodat het dossier snel afgerond kan worden.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen  van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van 12.500 vrijwilligers en 140 personeelsleden. 220.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Meer informatie: www.gezinsbond.be


De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel