Onderscheid tussen al dan niet gevaccineerde leerlingen

De Gezinsbond maakte vandaag haar bezorgdheden over aan de bevoegde ministers over het onderscheid tussen al dan niet gevaccineerde leerlingen. We deden dat met onderstaande brief.

Geachte minister,

De Gezinsbond krijgt verontruste reacties van ouders over het onderscheid in quarantaineregels op school voor niet-gevaccineerde leerlingen. We begrijpen ten volle de extra beschermende factor van een volledige vaccinatie voor leerlingen, en we steunen die campagne ook. Tegelijk willen we ook wijzen op de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en het Kinderrechtencommissariaat om niet-gevaccineerde leerlingen niet uit te sluiten van vrijetijds- en onderwijsactiviteiten.

Niet-gevaccineerde leerlingen in het secundair onderwijs moeten nog steeds in quarantaine bij een besmetting in hun gezin, die quarantaine kan langdurig zijn als meerdere gezinsleden achtereenvolgens besmet zijn. Strikt genomen hebben deze leerlingen nog steeds recht op onderwijs via afstandsleren, maar de voorbije schooljaren hebben duidelijk gemaakt dat dit afstandsonderwijs voor veel leerlingen leidt tot leerachterstand. We vrezen dat dit onderscheid opnieuw vooral de meer kwetsbare leerlingen zal treffen. Tot 15 jaar hebben leerlingen de toestemming van de ouders nodig, ook daarna is het voor jongeren niet altijd gemakkelijk om een andere keuze te maken dan die van de ouders of gemeenschap.

We stellen ons de vraag of deze maatregel op dit moment van de pandemie nog proportioneel is. Zijn er goede argumenten om dit onderscheid nog te maken en wegen ze op tegen de risico's op leerachterstand? We stellen deze vragen in eerste instantie over onderwijs, maar hopen dat ook het recht op vrije tijd voor alle minderjarige kinderen en jongeren niet zal afhangen van keuzes die hun ouders maken.

Hoogachtend

De Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be