Skip to Content

Nieuwe webinars voor ouders en grootouders rond "communiceren in het gezin"

Tussen 7 en 28 oktober organiseren de Gezinsbond en VCOK nieuwe webinars rond communiceren in het gezin

Gezinsbond en VormingsCentrum voor Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) organiseren in oktober 4 nieuwe opvoedingswebinars voor ouders. Tijdens die webinars kunnen gezinnen thuis live een interactieve lezing volgen over een opvoedingsthema en kunnen ze rechtstreeks vragen stellen via chat. Dit jaar draait de webinarreeks rond communiceren in het gezin. De webinars vinden plaats tussen 7 en 28 oktober en zijn voor iedereen toegankelijk.

De voorbije jaren waren de webinars een groot succes en daarom slaan de Gezinsbond en VCOK voor het derde jaar op rij de handen in elkaar. Er komen vier nieuwe, grootschalige opvoedingswebinars, die draaien dit jaar allemaal rond communiceren in het gezin. Op 7 oktober geeft Bart Moens tips over communiceren met tieners, het webinar van 14 oktober draait rond babygebaren, op 21 oktober praat Annelies Peeters over verbindend communiceren met je kind en in het laatste webinar op 28 oktober  helpt grootoudercoach Bieke Geenen grootouders verder in het communiceren met de kinderen en kleinkinderen.

"Iedereen kan de webinars gratis volgen. Je schrijft in en ontvangt nadien een registratielink waarmee je op de avond zelf kan inloggen. Zo kan je live de presentatie volgen via je computer of tablet en kan je je persoonlijke vragen of bedenkingen voorleggen aan de spreker", zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

"Webinars hebben lage drempel om aan deel te nemen"

De lezingen en vormingen over opvoeding die de Gezinsbond organiseert, blijven populair en brengen veel gezinnen met elkaar in contact. Maar tegelijkertijd geven steeds meer ouders aan dat het voor hen praktisch niet haalbaar is om tijdens de week een hele avond van thuis weg te zijn.

"We willen best oog hebben voor het comfort van ouders en de tijdsdruk waar veel gezinnen mee kampen. Opvoeding is soms ook gevoelige materie: voor sommige ouders is het niet altijd evident om hun persoonlijke ervaringen zomaar te delen met een hele zaal. Tijdens een webinar ligt die drempel een pak lager, want een ouder kan zijn vraag anoniem stellen. Bovendien bereiken we meer gezinnen, terwijl je met een klassieke lezing in het beste geval tientallen gezinnen bereikt", besluit Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

- Einde persbericht –

Praktische informatie

Inschrijven voor de webinars kan via www.gezinsbond.be/webinars

Maandag 7 oktober - 20 uur
Een puber in huis - hoe communiceer je er mee?

Worden jouw onderhandelingsvaardigheden ook dagelijks op de proef gesteld door jouw puber in huis? Voer jij ook eindeloze discussies aan de keukentafel over helpen in het huishouden, uitgaan, geld, omgang met vrienden ...?

Tijdens dit webinar krijg je praktische tips van Bart Moens (coach - https://www.ietsanderscie.be/) om efficiënt te communiceren met je tiener tijdens deze stormachtige fase in hun ontwikkeling.

Maandag 14 oktober - 20 uur
Babygebaren

Ook met baby's die nog niet kunnen praten, kan je al communiceren. Met hun handen kunnen ze vertellen wat ze nodig hebben, wat ze zien en wat ze voelen. Babygebaren is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taalontwikkeling en het zelfbewustzijn bevordert.

Maandag 21 oktober - 20 uur
Wat je zegt, doet ertoe. Over verbindend communiceren met je kind

Omgaan met lastige situaties is eigen aan opvoeden. In die moeilijke momenten wil je dat het ongepaste gedrag van je kind zo snel mogelijk stopt. Vanuit onmacht gaan we dan straffen, eisen, dreigen.

In dit webinar zoeken we samen met Annelies Peeters (jongerentherapeute - https://www.blabla-blabla.be/) naar een taal die voorbij straffen en belonen gaat. We reiken voorbeelden en praktische tools aan waar wij we aandacht hebben voor de gevoelens en behoeften van ouder én kind. We dragen zorg voor de verbinding met jouw kind in deze lastige situaties.

Maandag 28 oktober - 20 uur
Ik denk er soms anders over. Communiceren als grootouder

Grootouders zijn: de glansrol van je leven! Toch zit je af en toe met vragen over die unieke rol die je toebedeeld is. Wat als je verwachtingen niet stroken met die van je kind? Je dochter of zoon hanteert een andere opvoedingsstijl of heeft een andere visie dan jij. Hoe pak je het aan als je moeite hebt met bepaalde keuzes?

In haar webinar helpt grootoudercoach Bieke Geenen grootouders een heel eind op weg op dit terrein. Ze reikt assertiviteits- en communicatietechnieken aan om ook de minder makkelijke kanten van het grootouderschap met de eigen kinderen bespreek te maken.

Over VCOK

VCOK is een vormingscentrum gespecialiseerd in opvoeding, kinderopvang en bemiddeling. We zijn erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als gespecialiseerde vormingsinstelling voor sociaal cultureel volwassenenwerk.

www.vcok.be

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel