Nieuw onderzoek: meerderheid ouders eet niet of te weinig gezellig samen met kinderen

Gezinsbond erkent tijdsgebrek bij gezinnen maar wil ouders geen schuldgevoel geven en roept werkgevers op om ook steentje bij te dragen

1 op de 3 Belgische ouders ontbijt niet elke dag samen met hun kroost en 4 op de 10 eet ’s avonds ook niet samen. Dat blijkt uit een bevraging van een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van ColliShop bij 1400 ouders en hun kinderen tussen 8 en 16 jaar. Nochtans is samen tafelen belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en voor de samenhang van het gezin. De Gezinsbond erkent dat steeds minder gezinnen samen eten, maar wil ouders zeker geen schuldgevoel geven. Ouders kunnen met handige tips tijd winnen en ook werkgevers kunnen hun steentje bijdragen, aldus de Gezinsbond. Om het belang van samen tafelen te benadrukken, lanceert ColliShop een 'gezellig tafelen' scholenwedstrijd. De Gezinsbond organiseert ook al enkele jaren geslaagde ontbijtacties.

Hoewel het te weinig gebeurt, vinden ouders samen tafelen belangrijk. Voor ruim de helft van de ouders is het tafelmoment de enige gelegenheid om kwaliteitsvolle tijd samen met het hele gezin door te brengen. 87% bevestigt ook dat samen tafelen hun band met de kinderen versterkt. Nog eens 86% vindt samen tafelen een onderdeel van de opvoeding van de kinderen. Ze leren tafelmanieren, helpen mee de tafel dekken en afruimen.

Gezinsbond pleit voor betere work-life balans

Ook de Gezinsbond erkent dat steeds minder gezinnen samen eten: "De cijfers van dit onderzoek verbazen ons niet.  Onze eigen bevragingen tonen ook aan dat gebrek aan tijd de grootste vijand is van gezinnen om samen gezond te tafelen. Maar we willen ouders zeker geen schuldgevoel geven als ze kiezen voor warme maaltijden op school of af en toe eens een snelle hap. Het is vooral belangrijk dat we voldoende tijd maken voor elkaar, zowel aan tafel maar evengoed op andere momenten", zegt Anneke Blanckaert, woordvoerder van de Gezinsbond.

Verder geeft Anneke Blanckaert aan dat ook bedrijven oplossingen kunnen bieden: "Ouders kunnen met handige tips tijd winnen, maar ook werkgevers kunnen hun steentje bijdragen. Door gezinsvriendelijke maatregelen in te voeren, laten ze werknemers toe flexibeler om te springen met hun werktijd en meer bij hun gezin te zijn, bijvoorbeeld via thuiswerk, glijdende uren of het voorzien van warme maaltijden die werknemers mee naar huis kunnen nemen".

Sensibiliseren via scholen

Scholen kunnen ook bijdragen om kinderen en ouders aan te moedigen om meer samen in gezinsverband te eten. Dit gebeurt echter nog niet vaak.  64% van de kinderen tussen  8 en 16 jaar geeft aan dat ze op school geen uitleg krijgen over gezellig samen aan tafel eten. Ook voor tafelmanieren is weinig aandacht in de klas – 58% van de kinderen leert er nooit over.

Met onze ‘gezellig tafelen’ scholenwedstrijd willen we scholen motiveren en inspireren om meer aandacht te besteden aan het belang van samen tafelen. We zijn ervan overtuigd dat scholen hierin een ondersteunende rol kunnen spelen”, aldus Jellert De Keyser, woordvoerder van ColliShop.

Het oog wil ook wat

Wanneer gezinnen toch samen aan tafel zitten, is het vaak eerder snel eten en wegwezen en wordt er weinig tot niet nagetafeld. Wekelijks zitten ouders gemiddeld slechts 4,2 uur aan tafel met de kinderen. Ouders die meer aandacht besteden aan gezellige tafeldecoratie, zitten op weekbasis tot 70 minuten langer aan tafel met het gezin. Ook kinderen vinden een gezellig gedekte tafel belangrijk:  57% van de 8- tot 16-jarigen eet liever aan een mooie tafel en 1 op 2 zou er graag een dagelijkse gewoonte van maken.

Een mooie tafel motiveert ouders en kinderen dus om vaker en langer samen te tafelen. Maar de meeste ouders blijken zich hiervan niet bewust te zijn. Volgens 53% ligt de eettafel er meestal rommelig bij en 62% legt zelden tot nooit een tafelkleed of onderleggers op tafel. 60% van de bevraagde ouders besteedt enkel aandacht aan tafeldecoratie op feestdagen en speciale gelegenheden.

Tijdens de feesten besteden we allemaal veel aandacht aan een mooi gedekte feesttafel, maar dat kan ook op een doordeweekse dag. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, kleine details zoals een tafelkleed, servetten en een paar kaarsjes kunnen al heel veel doen”, besluit Jellert De Keyser van ColliShop.

Smartphones aan tafel veroorzaken spanning

Ten slotte blijkt nog uit het onderzoek dat smartphones een doorn in het oog zijn voor liefhebbers van een gezellige tafel. Hoewel 83% van de ouders duidelijke afspraken maakt over het gebruik ervan aan tafel, zijn smartphones en tablets volgens 34% een belangrijke bron van ergernis en spanningen . Maar zelf geven ouders niet altijd het goede voorbeeld. 33% van hen zegt zelf wel eens de smartphone aan tafel boven te halen.

Tips om vaker en langer samen te eten met het gezin

  1. Wees het tijdsgebrek te slim af en verdeel de taken in de keuken. Als iedereen van het gezin iets voor zijn rekening neemt, kom je in een mum van tijd tot een gezellig tafelmoment
  2. Probeer de week vooruit te plannen door bijvoorbeeld te meal preppen in het weekend. Zo blijft er door de week meer tijd om gezellig te tafelen met het gezin en is er nadien minder afwas
  3. Een gezellig tafelmoment is makkelijker haalbaar dan je denkt. Een leuk tafellaken, mooi servies en eventueel wat kaarsen doen al heel veel
  4. Wanneer je samen met je gezin aan tafel zit, probeer dan al je aandacht aan elkaar te geven en laat je smartphone of tablet even aan de kant
  5. Organiseer je werk indien mogelijk op zo’n manier dat je thuis dingen kan afwerken. Dan kan je vroeger naar huis en rond je het werk na de maaltijd verder af
  6. Eet warm op het werk en/of breng warme maaltijden mee naar huis
  7. Vraag eens aan je netwerk om te koken
  8. Laat de boodschappen door iemand anders doen of doe ze op strategische momenten

presentatie onderzoek.pdf

PDF - 874 Kb

Sam Jaspers

Perscontact ColliShop

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be