Nieuw doeboek rond knuffelturnen inspireert en stimuleert ouders en hun kleuters om ook tijdens coronatijd te blijven bewegen

Nieuw doeboek rond knuffelturnen moet ouders en grootouders aanzetten om te blijven bewegen tijdens deze coronaperiode

Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, heeft een DOEboek rond knuffelturnen ontwikkeld. Het moet ouders en grootouders aanzetten om ook tijdens deze coronaperiode te blijven bewegen. “Bewegen blijft ook in coronatijden belangrijk. Niets zo leuk toch als samen met jouw kind rollen, kruipen, schommelen, klimmen… waarbij er evenveel geknuffeld als bewogen wordt?”, aldus Gezinssport Vlaanderen. Het DOEboek is  sinds december beschikbaar en er werden al meer dan 500 exemplaren besteld.

“Bewegen blijft ook in coronatijden belangrijk”

Knuffelturnen is geen nieuw begrip. Het is een plezierige manier van bewegingsopvoeding voor kleuters met één van hun (groot)ouders. Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, organiseert al geruime periode workshops knuffelturnen in Vlaanderen. Maar door de coronacrisis zijn alle activiteiten tot nader order uitgesteld en komen ouders en grootouders misschien ook niet meer aan het knuffelturnen toe.

“Het idee voor dit DOEboek ontstond doordat vele ouders al geruime tijd thuis zitten met hun kroost”, zegt Bram De Smet, sporttechnisch projectmedewerker Gezinssport Vlaanderen. “Bewegen blijft ook in coronatijden belangrijk. Jammer genoeg is het momenteel niet mogelijk om in clubverband te knuffelturnen. Dankzij het Knuffelturnen DOEboek kan je nu ook gewoon thuis knuffelturnen. Het is voor de kinderen niet dezelfde beleving als wanneer ze het in de vertrouwde groep met de vriendjes kunnen ervaren, maar het is wel een ideale manier om samen met de peuter of de kleuter op een andere, creatieve manier te bewegen. Want jonge kinderen moeten in beweging blijven! En de mama’s en papa’s ook”, aldus Bram De Smet.

Band tussen ouder en kind staat centraal

Tijdens het knuffelturnen staat de relatie tussen ouder en kind centraal. Het kind leert sociaal zijn en omgaan met anderen. Het ontdekt nieuwe dingen en krijgt een positiever zelfbeeld (‘Kijk, wat ik al kan!’). Het leert ook luisteren, begrijpen en opdrachten omzetten in bewegingen. Knuffelturnen heeft bovendien een positieve invloed op de (groot)ouder-(klein)kind relatie. Het versterkt die unieke band.

“Door samen te bewegen kan je als (groot)ouder je (klein)kind stimuleren en steunen en laten zien dat je het waardeert. Het zelfvertrouwen van kinderen wordt immers sterk beïnvloed door de wijze waarop ouders, grootouders… hun al dan niet aanspreken. Het positief zelfbewustzijn van het kind leidt tot een groter zelfvertrouwen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je kind zijn mogelijkheden beter kan ontwikkelen.

Aanvullend op het DOE-boek zijn ook 15 korte instructiefilmpjes gemaakt indien men een bepaalde oefening in detail wil bekijken. Deze filmpjes zijn gratis te raadplegen op www.knuffelturnen.be

Het boek reikt leuke creatieve basisoefeningen aan om thuis (verder) te oefenen of uit te proberen met je kind. De oefeningen zijn ingedeeld per thema en duidelijk geïllustreerd. Leeftijd: 1,5 tot 5 jaar.

-  Einde persbericht -

Meer informatie

Knuffelturnen DOEboek | Hardcover 38 pag.| Uitgave Gezinssport Vlaanderen € 5 |
ISBN-nummer: 9789080309753| december 2020

> Contacteer ons voor een recensie-exemplaar
> Knuffelturn instructiefilmpjes

Over Gezinssport Vlaanderen

Gezinssport Vlaanderen is sinds 1976 een erkende en gesubsidieerde multisportfederatie.

Als sportdienst van de Gezinsbond is Gezinssport Vlaanderen actief op het vlak van clubwerking, actieve vakanties en nationale sportdagen. Ons doel is gezinnen of elk lid van het gezin aan te zetten tot zinvolle sportbeoefening, individueel of in gezinsverband. De sportbeoefenaars beogen een aangename en gezonde vrijetijdsbesteding in een sociale omgeving. Gekende en minder gekende sporten moeten kunnen beoefend worden op recreatief niveau. Vandaag is Gezinssport Vlaanderen uitgegroeid tot één van de grootste multisportfederaties in Vlaanderen, die bovendien erkend is door Sport Vlaanderen.

Bram De Smet

Sporttechnisch projectmedewerker, Gezinssport Vlaanderen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be