Met de buggy naar het museum

Gezinsbond organiseert 9de editie van Krokuskriebels

Van 10 tot 18 februari 2018 vindt de 9de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan 100 musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor gezinnen met jonge kinderen. Ze organiseren fascinerende activiteiten op maat van baby's, peuters, kleuters en 6-tot-12-jarigen. Nieuw dit jaar zijn de 'buggy tours', speciale rondleidingen door het museum die zowel baby's en peuters als hun ouders extra prikkelen.

Met het hele gezin naar het museum, het is niet altijd even evident. Zeker niet met jonge kinderen. Toch geldt ook bij museumbezoek: jong geleerd is oud gedaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die op jonge leeftijd in gezinsverband naar het museum gaan, ook later vaker genieten van cultuur.

Daarom organiseert de Gezinsbond elke twee jaar tijdens de krokusvakantie de museumhappening 'Krokuskriebels' voor gezinnen met jonge kinderen. In 2018 kan je terecht in een recordaantal van 101 musea over heel Vlaanderen en Brussel, waaronder 24 nieuwkomers. Samen organiseren ze ruim 180 acitivteiten op maat van kinderen tot 12 jaar: uitdagende rondleidingen, creatieve workshops of spannende zoektochten.

Bij de deelnemende musea zijn heel wat grote namen zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, Autoworld Museum Brussels, het MAS, Middelheimmuseum en Rubenshuis  in Antwerpen, het S.M.A.K en Museum Dr. Guislain in Gent, M-Museum in Leuven, het Modemuseum Hasselt, het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Maar Krokuskriebels is ook de perfecte gelegenheid om samen met de kinderen een minder bekend museum te ontdekken:

 • Leer kruigboogschieten in het Taxandriamuseum (Turnhout)
 • Volg een opleiding tot lakei of dienstmeid in het Mergehelynck Museum (Ieper)
 • Ga op zoek naar vergeten mijnwerkersspullen in het Mijnmuseum (Koersel)
 • Ontdek hoe kleine kinderen de Groote Oorlog beleefden in Belevingscentrum '14-'18 (Tildonk)
 • Maak je eigen bioscoopfilm in het Arts et Marges Museum (Brussel)
 • Of word wetenschapper voor één dag in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

Nieuw: buggy tours

Baby's en peuters in een museum. Het klinkt misschien ongewoon, maar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het al langer ingeburgerd. Tijdens 'buggy tours' leren de allerjongsten samen met hun ouders of grootouders al spelend een museum kennen onder begeleiding van een ervaren gids. 14 musea gingen de uitdaging aan om ook hier zo'n bijzonder parcours uit te stippelen. Zo kan je onder meer met baby's en peuters terecht in:

 • Het Stedelijk Museum van Lier tijdens de Gasttentoonstelling Bruegelland XS van het KMSK Antwerpen: je komt er binnen via een blotevoetenpad, speelt in een Bruegeliaans sneeuwlandschap en schuift aan bij de feesttafel (van 0 tot 4 jaar)
 • Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent: je kan er samen genieten van muzikale interventies bij het kunstwerk 'Metafloristiek'.(van 0 tot 2 jaar)
 • Het Red Star Line Museum in Antwerpen, waar je op verschillende speelplekken kan rollen, kruipen en zingen (voor peuters)
 • Het MAS in Antwerpen: samen met een gids ga je op zoek naar dieren in het museum. Onderweg moet je dierengeluiden raden, dieren nadoen, en een liedje zingen. Je gaat ook zelf aan de slag met vingerverf en tekent je lievelingsdier op de tekenvloer (voor peuters)
 • Eperon d'Or in Izegem: je stapt er op blote voetjes en in andermans schoenen door het museum van schoenen en borstels (voor peuters)

Praktische info

 • Van 10 tot 18 februari 2018
 • In 101 musea over heel Vlaanderen en Brussel (voorlopige deelnemerslijst: zie bijlage)
 • Kortingen voor leden Gezinsbond:
  • Gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar
  • 50% korting op de toegangsprijs voor +12-jarigen
  • 50% korting op alle activiteiten
 • Alle activiteiten en praktische informatie: www.krokuskriebels.be (vanaf 15 december)
 • In samenwerking met de Vlaamse Overheid en Faro.

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken, een kijkje achter de schermen nemen of als journalist/blogger deelnemen aan één van de activiteiten? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Samen bekijken we wat haalbaar is.

Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

 

Overzicht deelnemende musea per provincie

XLSX - 13 Kb

Dieter Stynen

Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond

Hilde Marichal

Projecleider Krokuskriebels, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be