Meer dan 100 musea gooien ondanks corona deuren open voor families tijdens krokusvakantie

Krokuskriebels kan uitpakken met indrukwekkende cijfers: meer dan 100 musea, bijna 150 activiteiten, 27 musea met een aanbod voor tieners

Van 13 tot en met 21 februari 2021 vindt de 10de editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan honderd musea in Vlaanderen en Brussel gooien tijdens de krokusvakantie de deuren wagenwijd open voor families met kinderen. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten op maat van families met tieners tussen 10 en 14 jaar, 27 musea organiseren activiteiten die zowel tieners als hun ouders prikkelen, 16 musea volgden daarvoor een coachingtraject. Tieners gelden immers als één van de moeilijkst te bereiken doelgroepen van musea. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid.

Ondanks corona gooien recordaantal musea deuren wagenwijd open

Meer dan 100 musea, bijna 150 activiteiten, 27 musea die een aanbod hebben voor tieners. De tiende editie van Krokuskriebels kan uitpakken met indrukwekkende cijfers. Onder de deelnemende musea zitten grote instellingen zoals het MAS, het AfricaMuseum, Museum M, S.M.A.K., Train World, het Gallo-Romeins Museum… Krokuskriebels is de perfecte gelegenheid om samen met de kinderen een verborgen parel te ontdekken.

“De musea zijn sinds 1 december terug open en staan te popelen om tijdens de krokusvakantie families met kinderen te ontvangen om ze in deze moeilijke coronaperiode echte quality time met de gezinsbubbel te kunnen geven. Dat meer dan honderd musea intekenden voor deze editie, is echt boven alle verwachtingen. Het is in volle coronaperiode immers niet altijd eenvoudig om activiteiten in een veilige setting te organiseren. Maar de musea zijn er klaar voor om van de tiende editie van Krokuskriebels een succes te maken”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Minister van cultuur Jan Jambon vindt het een goed idee om kinderen van jongs af aan met kunst en erfgoed in contact te brengen: “Krokuskriebels is een prachtig initiatief omdat het voor gezinnen en families een opstap is naar en een smaakmaker voor een verdere kennismaking met onze rijke Vlaamse musea. Want hoe eerder kinderen in aanraking komen met kunst en erfgoed, des te groter is de groep potentiële erfgoedliefhebbers in de toekomst.”

Minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle is bijzonder enthousiast dat er ook 20 Brusselse musea deelnemen aan Krokuskriebels: “Brussel is een stad om te ontdekken en te herontdekken: je valt er vaak van de ene verrassing in de andere. Veel mensen weten niet dat Brussel ook een groene stad is met heel wat activiteiten voor gezinnen met jonge kinderen. In deze moeilijke coronaperiode geeft Krokuskriebels een mooie gelegenheid om samen met het gezin eens de coronazorgen te vergeten en de gedachten te verzetten. Ik hoop dat we heel wat mensen mogen ontvangen om op een veilige manier te tonen hoe mooi en boeiend onze stad is.”

Nieuw dit jaar: activiteiten op maat van tieners tussen 10 en 14 jaar

In totaal vinden 33 activiteiten plaats die zowel tieners als hun ouders prikkelen. FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed, en BAMM! begeleidden 16 musea bij de ontwikkeling van een aanbod naar deze doelgroep. Van activiteiten rond fotografie tot TikTok-uitdagingen, van een escape room-challenge tot creatieve doe-opdrachten in het museum, Krokuskriebels wil ook tieners naar het museum krijgen, en dat is niet altijd gemakkelijk.

“Ouders laten zich weleens ontvallen dat het niet altijd lukt om hun tieners nog mee te krijgen naar het museum, tieners voelen ook niet altijd de drang om zelf naar een museum te trekken. En voor musea is het zeker niet evident om tieners te bereiken buiten de schoolcontext. We zijn daarom enthousiast dat 16 musea de uitdaging zijn aangegaan om in een coachingtraject te stappen om hun activiteiten tienerproof te maken. Er is naar concrete activiteiten toe gewerkt en die staan tijdens Krokuskriebels op het programma”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

“Door een extra programmatie voor tieners geven musea ouders troeven in handen om hun tieners over de streep te trekken,” voegt Hildegarde Van Genechten van FARO toe.

Train World is één van de deelnemende musea in Brussel dat deelnam aan het coachingtraject rond tieners. Ze werkten een tieneractiviteit rond fotografie uit en lieten zich daarbij inspireren door de Londonse street artist Slinkachu: “Dankzij het coachingtraject zijn we er in geslaagd om samen met de Schaarbeekse kunsteducatieve organisatie Amadeo Kollectif een activiteit te ontwikkelen die rekening houdt met de leefwereld van tieners. Bij onze activiteit zijn tieners geen consumenten, maar kunnen ze ook echt iets maken. De jongeren gaan echt op pad door het museum en maken foto’s met hun smartphone”, zegt Kris Vlaeminck van Train World.

Voor de tieneractiviteiten kunnen families terecht in Natuurpunt Museum, Train World, S.M.A.K, Belgisch Museum van de Vrijmetselarij, Art et Marges museum, Abdijmuseum Ten Duinen, Huis van Alijn, KOERS, Industriemuseum, Gruuthusemuseum, Hopmuseum, KANAL-Centre Pompidou, het MAS, Gallo-Romeins Museum, museum DE MINDERE, Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus, Joods Museum van België, het MOT, Erfgoedsite Ename-Erfgoedcentrum, Sint-Pietersabdij, Eperon d’Or, Cauchiehuis, Yper Museum, Stadsmuseum De Hofstadt, Zwin Natuur Park en Abdijsite Herkenrode.

Vernieuwde Krokuskriebels-app voor Brussel, Antwerpen en Gent

De app van Krokuskriebels kreeg een stevige update. Naast Brussel kan de app nu ook in Antwerpen en Gent gebruikt worden. In de app staan verschillende routes die families in staat stellen om er een onvergetelijke gezinsuitstap van te maken. De app gidst gebruikers door de mooiste buurten van de stad en neemt families mee naar verrassende speelplekjes, originele winkeltjes en andere verborgen parels in de buurt van het museum.

“De app bestaat uit korte wandelroutes waarbij je leuke plekken ontdekt in de buurt van het museum. De zoekroutes zijn langer en gidsen families langs parken, winkeltjes en geheime plekjes in de stad. Families ontdekken op die manier de Fluisteraars in Antwerpen, de streetart in Brussel en de cuberdons van Gent”, besluit Kurt Jacobs.

- einde persbericht -

Praktische informatie

  • Krokuskriebels loopt van 13 tot en met 21 februari 2021
  • Alle activiteiten en meer informatie vanaf 23/12 op de website www.krokuskriebels.be
  • Alle 33 tieneractiviteiten op een rijtje via deze link
  • Leden van de Gezinsbond genieten van een fikse korting
  • In samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid

Wenst u meer informatie, wil u een reportage maken of een kijkje achter de schermen nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Alle fotomateriaal mag vrij gebruikt worden. Voor meer grafisch materiaal kan u altijd contact opnemen.

Over Krokuskriebels

Krokuskriebels wil families laten kennismaken met musea en hun aanbod. Krokuskriebels is, al voor de tiende keer, een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid.

Meer informatie: www.krokuskriebels.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be