Medewerkers Gezinsbond schenken elkaar solidariteitsverlof om moeilijke coronaperiode te overbruggen

15 medewerkers van de Gezinsbond met jonge kinderen krijgen extra verlof dankzij collega's die 1 of meerdere verlofdagen afstaan

Verschillende medewerkers van de Gezinsbond gaan binnenkort met verlof en zullen daarbij ook gebruik kunnen maken van zogenaamd solidariteitsverlof. Dat zijn extra verlofdagen die door andere collega’s ter beschikking worden gesteld. 15 medewerkers zullen er uiteindelijk gebruik kunnen van maken, in totaal werden 65 volle verlofdagen geschonken. “Veel collega’s met kinderen waren genoodzaakt om al extra verlof op te nemen omdat er geen opvang of school voor de kinderen was voorzien. De verlofteller is dus al aardig gezakt en daarom vroegen we andere collega’s zonder kinderen om op vrijwillige basis 1 of meerdere verlofdagen af te staan. De solidariteit onder de medewerkers is duidelijk heel groot, want uiteindelijk kunnen 15 medewerkers hier in de komende periode gebruik van maken”, zegt de Gezinsbond.

“Nooit gedacht dat collega’s daar zo massaal zouden op reageren”

Relinde en Shaju zijn 2 collega’s die gebruik zullen maken van het solidariteitsverlof. Ze stelden zich kandidaat omdat ze de voorbije periode al wat verlof opnamen in functie van de opvang voor hun kinderen.

Shaju: “Ik stelde me kandidaat voor 1 of 2 extra dagen, het werden er uiteindelijk 5. In augustus kan ik daardoor een weekje extra verlof nemen. Dat gaat zeker van pas komen.”

“Ik had nooit verwacht dat de collega’s daar zo massaal zouden op reageren en ik vind het hartverwarmend dat dat zo evident bleek. De vier dagen solidariteitsverlof splits ik op in 2 delen. Zo kan ik een weekendje vroeger op reis en op het einde van de zomer kan ik zo het nieuwe schooljaar beter voorbereiden”, vult Relinde aan.

“Jonge ouders kunnen alle steun gebruiken”

Tania en Bert zijn 2 van de gulle schenkers, zij hebben dus vrijwillig verlof doorgegeven aan een collega met jonge kinderen.

Tania: "Onze kinderen zijn volwassen, ik heb genoeg verlof en ik ben blij dat ik de jongere collega’s daarmee kan helpen. Bovendien weet ik hoe hectisch het vroeger was toen onze kinderen klein waren. Zeker in deze coronaperiode kunnen jonge ouders alle steun gebruiken."

Bert: "Persoonlijk vond ik dit een super solidaire actie en kan ik jonge gezinnen extra ondersteunen. Het is zo al een hele klus om het geregeld te krijgen. Vijf dagen verlof afstaan is voor mij geen probleem omdat mijn job me ook heel wat kan bieden. Een weekje meer werken is eigenlijk luxe."

Verlof afstaan: dit zegt de wet

Verlofdagen van de ene werknemer aan de andere schenken, kan enkel bij een individueel akkoord tussen de drie betrokken partijen: de werkgever, de schenker en de krijger. Er kunnen ook geen wettelijke verlofdagen worden geschonken, het gaat over anciënniteitsdagen, arbeidsvrijstellingsdagen of andere extra verlofdagen die een werkgever aan zijn werknemers geeft.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be