Mama’s kunnen nog geen gebruik maken van nieuwe wet rond 14 weken moederschapsrust
De Gezinsbond en la Ligue des familles krijgen massaal veel vragen over de nieuwe regeling en vragen dat de wet nu snel van toepassing wordt
Zwangere of pasbevallen mama’s die door ziekte of tijdelijke werkloosheid eerder moesten stoppen met werken, kunnen nog geen gebruik maken van de nieuwe regeling rond 14 weken moederschapsrust na de geboorte. De wet die dat garandeert, ook bij ziekte of tijdelijke werkloosheid in de laatste zes weken van de zwangerschap, is een week geleden aangenomen en is met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 maart 2020. In de praktijk blijkt nu dat er nog geen duidelijkheid bestaat rond de nieuwe regeling, de Gezinsbond en la Ligue des familles krijgen er massaal veel vragen over. Beide gezinsorganisaties vragen aan de regering dat de wet nu snel van toepassing wordt.
Op donderdag 4 juni werd de wet die 14 weken moederschapsrust na de geboorte garandeert aangenomen in de plenaire vergadering van Parlement. De Gezinsbond en la Ligue des familles zijn heel blij met deze belangrijke stap vooruit voor jonge moeders.
Veel onduidelijkheid over de nieuwe regeling
Maar sindsdien wachten pasbevallen en kersverse moeders nog op de publicatie van deze wet, die met terugwerkende kracht van toepassing is vanaf 1 maart. De Gezinsbond en Ligue des familles krijgen massaal veel vragen van mama’s die niet weten wat ze moeten doen, wat ze hun werkgever moeten vertellen of zelfs of ze nu weer aan het werk moeten gaan. De Gezinsbond en la Ligue des familles hebben ondertussen ook de kabinetten van ministers Muylle en De Block gecontacteerd om snel informatie te krijgen zodat ook de gezinnen weten waar ze aan toe zijn.
Jolien en Stefanie, 2 mama’s die in het voorjaar bevielen, hopen ook dat er nu snel duidelijkheid komt.
Jolien: “Ik ben op werkverwijdering geplaatst toen ik zwanger was van mijn zoontje. Daardoor had ik maar recht op 9 weken moederschapsrust. Nu moet ik op 15 juni normaal terug gaan werken. Maar mijn zoontje heeft momenteel extra zorg nodig door een te kort tongriempje, waardoor hij niet aan een fles kan drinken en enkel bij mij drinkt. Wij zouden graag duidelijkheid wíllen hierover.”
Stefanie: “Ik ben op 26 maart 2020 bevallen en ben al thuis van half november 2019 door bekkeninstabiliteit door de zwangerschap. Ik moest normaal al terug aan het werken zijn, maar door dat ik geen 14 weken na de geboorte had, heb ik al mijn ouderschapsverlof nu opgenomen om langer bij mijn kindje te kunnen zijn. Ik heb maandag mijn ziekenfonds gecontacteerd om hun te vragen achter een wijziging ivm met vroegtijdige verwijdering van het werk met terugwerkende kracht en het aantal weken moederschapsrust nadien. Ik kreeg als antwoord dat er geen recente wijzigingen gebeurd zijn.”
Oplossing moet nu snel komen
Voor beide gezinsorganisaties moeten alle zwangere vrouwen die vanaf 1 maart tijdelijk werkloos of arbeidsongeschikt zijn in de laatste zes weken van hun zwangerschap van de nieuwe wet gebruik kunnen maken, ongeacht de geboortedatum van het kind, ook zij die al aan het werk zijn. Zij moeten zo snel mogelijk deze paar extra weken moederschapsrust kunnen opnemen.
“Deze nieuwe wet heeft een einde gemaakt aan een bestaande onrechtvaardige situatie. Vrouwen die aan het einde van hun zwangerschap ziek en tijdelijk werkloos waren, werden tevoren immers dubbel bestraft: bovenop de ziekte en werkloosheid hadden ze ook nog eens minder tijd om te recupereren van de bevalling en een band met de baby op te bouwen. De situatie is bovendien ook een straf voor de pasgeborene baby die in veel gevallen maar 9 weken tijd had om zich aan de mama te hechten. Gezinnen verdienen het dat deze wet onmiddellijk wordt ingevoerd, ze hebben al veel te lang gewacht”, besluiten de gezinsorganisaties.