Maak eindelijk een topprioriteit van onze kinderopvang
Open brief van het Consortium Kinderopvang in De Standaard
Geachte leden van de Vlaamse regering
In uw verklaringen horen we geregeld dat de kinderopvang bovenaan de prioriteitenlijst staat. Gisteren nog bij monde van minister-president Jan Jambon (N-VA) op Radio 1. Hij noemde de kinderopvang ‘een absolute topprioriteit bij de opmaak van de komende begroting’. Vraag is dan waarom bij de huidige begrotingscontrole geen euro extra wordt vrijgemaakt voor een sector die overduidelijk nood heeft aan zeer dringende investeringen.
De bijkomende middelen waar minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) voor pleit zijn hoogstnoodzakelijk. Er is draagvlak voor. We willen een alarmsignaal uitsturen en de regering vragen haar verantwoordelijkheid op te nemen om van kinderopvang effectief een topprioriteit te maken. Stabiliteit is echt nodig. De kinderopvang kraakt in zijn voegen. Kindbegeleiders verlaten de sector. Kinderopvanginitiatieven zijn genoodzaakt hun dienstverlening te verminderen, of te sluiten. Jonge ouders kunnen niet meer terecht in de opvang. We kunnen niet wachten tot september om een oplossing te vinden.Voor het derde jaar op rij gaan er in Vlaanderen meer plaatsen verloren dan er bijkomen. Ook het aantal klachten neemt toe.
We herinneren aan de zeven actiepunten die het Consortium Kinderopvang vorig jaar op tafel legde. Sommige zijn deels aangepakt, maar lang niet alle. Dit is wat nodig is: verlaag de ratio. Zet in op voldoende en voldoende kwalitatief personeel met aandacht voor betere basisopleiding, doorgroeimogelijkheden en ruimte tot levenslang leren. Zorg voor een aantrekkelijke sector door in te zetten op betere loon- en arbeidsvoorwaarden, onder andere door correcte statuten die de nodige sociale bescherming bieden (komaf maken met schijnzelfstandigheid, werknemersstatuut onthaalouders uitrollen …). Zet in op de uitbouw van omkadering met diverse functies en opleidingsniveaus. Stimuleer keuzevrijheid door te voorzien in voldoende, toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand aanbod. Zorg voor financiële leefbaarheid van de organisatoren en realiseer de beloofde groeipaden. Zet in op monitoring met specifieke aandacht voor pedagogische kwaliteit, evalueer de zelfevaluatietool en open het debat over inspectie.
Op de korte termijn moet de begeleider-kindratio echt naar beneden. Dat vergt personeel en dus goede arbeidsomstandigheden, maar ook een goede omkadering. Alle verbeteringen samen zullen een grote financiële investering vereisen, minstens een verdubbeling van het volledige budget dat nu naar de Vlaamse kinderopvang gaat. We beseffen dat het een gefaseerde aanpak zal vragen, maar we wijzen op de dringende noodzaak om nu de eerste stappen te zetten. We rekenen op de Vlaamse regering om die investering te doen. Pas dan zullen we van de kinderopvang als basisdienstverlening kunnen spreken.
Lutgard Vrints (Gezinsbond), Marleen Roesbeke en Mayke Poesen (SOM), Hendrik Delaruelle (Vlaams Welzijnsverbond), Nathalie Winters (ACV Puls), Johan Van Eeghem (BBTK), Tommy Jonckheere (ACLVB), Jan Mortier (ACV Openbare Diensten), Willy Van Den Berge (ACOD LRB), Christel Demerlier (VSOA LRB), Michel Vandenbroeck (UGent), Peter Emmery (UPC KU Leuven)