Skip to Content

Live opvoedingsondersteuning via je tablet

Gezinsbond organiseert eerste webinars voor ouders

De Gezinsbond organiseert samen met het vormingscentrum VCOK voor het eerst 'opvoedingswebinars' voor ouders. Tijdens een webinar kunnen gezinnen thuis live een interactieve lezing van een deskundige volgen en rechtstreeks vragen stellen via een chat. Het initiatief past in de verdere digitalisering van de diensten van de Gezinsbond. Een duizendtal ouders schreef zich al in voor het pilootproject.

Webinars, een samentrekking van 'web' en 'seminar' zijn al langer ingeburgerd In de academische en zakenwereld. In een aula of bedrijfsgebouw behandelen docenten en experts een relevant thema, de beelden worden opgenomen en live gestreamd naar de laptop of tablet van hun volgers. Die kunnen op hun beurt rechtstreeks in interactie treden met de webinar-docent.

In Nederland organiseren onder meer de lokale Centra voor Jeugd en Gezondheid al geruime tijd online lezingen, om ouders op een laagdrempelige manier te ondersteunen. De laatste jaren experimenteerde ook hier het VCOK, een vormingscentrum gespecialiseerd in opvoeding, kinderopvang en bemiddeling, al met de techniek. Hun webinars bleken een schot in de roos.

Als grootste gezinsorganisatie van het land organiseert de Gezinsbond via zijn lokale afdelingen al decennialang lezingen en workshops over opvoeden voor ouders. "Dat blijven absolute succesproducten", zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs. "Maar tegelijkertijd geven steeds meer ouders aan dat het voor hen praktisch niet haalbaar is om tijdens de week een hele avond van thuis weg te zijn. Tijdsdruk: we ervaren het allemaal, zeker als er thuis kinderen rondlopen."

Daarom slaan de Gezinsbond en VCOK nu de handen in elkaar om samen de eerste grootschalige opvoedingswebinars voor ouders te organiseren. Op 23 oktober geeft psychotherapeute Marleen Jans een online lezing voor ouders met pubers onder de noemer 'Tieners binnenstebuiten'. Op 30 oktober geeft de klinisch psychologe en gedragstherapeute An Coetsiers online tips aan jonge gezinnen om de balans tussen gezin, werk en persoonlijke ontwikkeling in evenwicht te houden.

Zowel leden als niet-leden van de Gezinsbond kunnen de webinars gratis volgen. Ze schrijven zich in via www.gezinsbond.be/webinars en ontvangen vervolgens een registratielink waarmee ze op de avond zelf kunnen inloggen. "Zo kan je live de presentatie volgen via je computer of tablet, vanuit je luie zetel, aan de keukentafel of achter je bureau. Op je eentje of samen met je partner. Wat je zelf wil", legt Sleurs uit. "Tegelijkertijd kan je je persoonlijke vragen of bedenkingen voorleggen aan de spreker en deelnemen aan polls."

Die live interactie biedt nog een bijkomend voordeel, zegt Sleurs. "Opvoeding blijft een gevoelige materie. Voor sommige ouders is het niet altijd evident om hun persoonlijke ervaringen zomaar te delen met een hele zaal. Tijdens een webinar ligt die drempel een pak lager." De eerste twee webinars zijn in principe een pilootproject: als ze succesvol blijken, volgen er nieuwe sessies. "Maar daar ziet het nu al naar uit. Na een eerste communicatie richting onze leden hebben we al ruim duizend inschrijvingen, terwijl je met een klassieke lezing in het beste geval enkele tientallen gezinnen bereikt."

Jonge gezinnen kiezen voor digitale dienstverlening

Met de webinars zet de Gezinsbond een volgende stap in de digitalisering van zijn diensten. "Met onze kinderoppasdienst, magazines en opvoedingssessies zijn we al decennialang marktleider in de dienstverlening richting Vlaamse gezinnen", zegt Sleurs. "De behoefte aan die diensten blijft onveranderd en groeit zelfs nog. Maar we merken wel dat jonge gezinnen steeds meer vragen naar digitale alternatieven. Daar zijn we dan ook volop mee bezig. Zopas nog stapte een deel van onze lokale kinderoppasdiensten over op een nieuw digitaal systeem waarmee ouders veel sneller en makkelijker een babysit uit de buurt kunnen boeken. Ondertussen maken daar al drieduizend gezinnen gebruik van."

En in het voorjaar werd de site VeiligOnline.be compleet vernieuwd: ouders kunnen nog altijd een van de talrijke vormingsavonden in heel Vlaanderen volgen, maar evengoed krijgen ze via interactieve modules thuis achter hun computer advies over hoe ze best omgaan met fenomenen als cyberpesten, gamen of het social media-gebruik van hun kinderen. Sleurs: "We stappen zeker niet af van de klassieke lezingen en vormingen. Ze blijven populair en bovendien vinden we het belangrijk om gezinnen ook met elkaar in contact te brengen. Maar tegelijkertijd willen we oog hebben voor het comfort van ouders en de tijdsdruk waar veel gezinnen mee kampen."

Begin dit jaar lanceerde de Gezinsbond ook al de website GoedGezind.be als aanvulling op zijn bestaande papieren magazines 'De Bond', 'Brieven aan Jonge Ouders' en 'BOTsing'. Gezinnen kunnen er 24 uur per dag terecht voor opvoedingstips die gebundeld wordt per leeftijdscategorie van de kinderen.

Contacteer ons
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Dieter Stynen Pers- en PR-verantwoordelijke, Gezinsbond
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel