Skip to Content

Lief voor mijn Lijf sensibiliseert Beverse jeugd en hun ouders rond positief zelfbeeld

Gezinsbond en Huis van het Kind Beveren organiseerden een belevingsevent rond een positief zelfbeeld bij jongeren

Vandaag vond in Beveren 'Lief voor mijn Lijf' plaats, een belevingsevent rond een positief zelfbeeld bij jongeren. Initiatiefnemers Gezinsbond en Huis van het Kind Beveren organiseerden een infomarkt met foodtrucks, workshops, een filmvoorstelling en een fuif. In de namiddag gingen alle leerlingen van het vierde jaar met het thema aan de slag, nadien waren ook ouders en andere geïnteresseerden welkom. Uit een Beverse enquête bij de leerlingen van het vierde middelbaar blijken events als deze broodnodig: 3 op de 10 Beverse leerlingen voelt zich soms niet goed in zijn vel.

Geestelijke gezondheid bespreekbaar maken

Kurt Jacobs van de Gezinsbond: "We organiseerden in 2017 al een belevingsdag ‘Lief voor mijn Lijf’ in Sint-Niklaas en deze keer sloegen we onze tenten op rond het Gravenplein in Beveren. Pubers veranderen zowel lichamelijk als emotioneel tijdens de puberteit. Soms gaat dat vlot, maar vaak is het een proces van vallen en opstaan. Zeker in de virtuele wereld worden tieners omringd door prachtige lijven en succesvolle jongeren. En dat heeft een invloed op hoe jongeren zich in hun vel voelen."

Samantha Herrewijn van Huis van het Kind Beveren: "We willen ouders en tieners laten proeven van workshops, tafelgesprekken en luistermomenten om geestelijke gezondheid bij jongeren bespreekbaar te maken."

"Een schoonheidsideaal is natuurlijk van alle tijden, maar het is beangstigend hoe hard onze maatschappij gericht is op looks. Van jongs af aan worden we geconfronteerd met wat ze in de media mooi vinden en leren we dat schoonheid gelijkstaat met succes. Terwijl elk lichaam minutieus wordt bijgewerkt met Photoshop, bestaan er geen excuses meer om jezelf niet om te toveren in die perfecte man of vrouw van de foto. Als je constant de perfectie nastreeft, train je jouw hersenen om jezelf nooit mooi genoeg te voelen," zegt Sabine Peeters, auteur van "Lief voor mijn Lijf".

Oona Wyns, oprichtster van Peer Support Vlaanderen en auteur van "Oe is 't" vindt het heel belangrijk dat jongeren zich goed voelen op school: "Als we zien dat 48% van de Vlaamse jongeren al gepest werd en dat onze zelfdodingscijfers bij jongeren bij de hoogste van Europa zijn dan moet er een alarmbel gaan rinkelen. Onderzoek wijst uit dat de impact van pesten heel erg groot is op het huidige en toekomstige mentaal welbevinden van de slachtoffers. Heel vaak willen jongeren elkaar helpen maar weten ze niet hoe en is de drempel om in te grijpen daarom hoger. Zorgen dat ze zich op school, waar ze 8u per dag, 5 dagen per week doorbrengen, goed voelen is dus een must. Waken over het welbevinden van jongeren is op lange termijn een besparing omdat je investeert in de toekomst."

3 op de 10 Beverse leerlingen voelt zich soms niet goed

In het kader van een bachelorproef door Jellien Praet, leerling gezinswetenschappen en stagiair in Huis van het Kind Beveren werd een enquête afgenomen bij de leerlingen van het vierde middelbaar van de Beverse secundaire scholen. 303 leerlingen vulden die enquête in. En zo blijkt: bij de tieners uit het vierde middelbaar is er nog werk aan de winkel. Op 10 Beverse leerlingen, voelen er zich 3 niet goed in hun vel.

"Velen voelen zich goed, denken gezond te eten, sporten veel en communiceren openlijk met hun ouders. Maar bij 3 op de 10 Beverse leerlingen is dat een probleem: ze eten vaak ongezond, sporten te weinig en hebben onvoldoende goeie gesprekken met hun ouders. En dus kunnen we stellen dat er zeker verder moet worden ingezet op preventie en behandeling. Zo kunnen deze leerlingen ook volledig geestelijk gezond in het leven staan", zegt onderzoekster Jellien Praet.

Contacteer ons
Samantha Herrewijn Maatschappelijk werker, Huis van het Kind Beveren
Samantha Herrewijn Maatschappelijk werker, Huis van het Kind Beveren
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel