Lief voor mijn Lijf sensibiliseert Beverse jeugd en hun ouders rond positief zelfbeeld

Gezinsbond en Huis van het Kind Beveren organiseerden een belevingsevent rond een positief zelfbeeld bij jongeren

Vandaag vond in Beveren 'Lief voor mijn Lijf' plaats, een belevingsevent rond een positief zelfbeeld bij jongeren. Initiatiefnemers Gezinsbond en Huis van het Kind Beveren organiseerden een infomarkt met foodtrucks, workshops, een filmvoorstelling en een fuif. In de namiddag gingen alle leerlingen van het vierde jaar met het thema aan de slag, nadien waren ook ouders en andere geïnteresseerden welkom. Uit een Beverse enquête bij de leerlingen van het vierde middelbaar blijken events als deze broodnodig: 3 op de 10 Beverse leerlingen voelt zich soms niet goed in zijn vel.

Geestelijke gezondheid bespreekbaar maken

Kurt Jacobs van de Gezinsbond: "We organiseerden in 2017 al een belevingsdag ‘Lief voor mijn Lijf’ in Sint-Niklaas en deze keer sloegen we onze tenten op rond het Gravenplein in Beveren. Pubers veranderen zowel lichamelijk als emotioneel tijdens de puberteit. Soms gaat dat vlot, maar vaak is het een proces van vallen en opstaan. Zeker in de virtuele wereld worden tieners omringd door prachtige lijven en succesvolle jongeren. En dat heeft een invloed op hoe jongeren zich in hun vel voelen."

Samantha Herrewijn van Huis van het Kind Beveren: "We willen ouders en tieners laten proeven van workshops, tafelgesprekken en luistermomenten om geestelijke gezondheid bij jongeren bespreekbaar te maken."

"Een schoonheidsideaal is natuurlijk van alle tijden, maar het is beangstigend hoe hard onze maatschappij gericht is op looks. Van jongs af aan worden we geconfronteerd met wat ze in de media mooi vinden en leren we dat schoonheid gelijkstaat met succes. Terwijl elk lichaam minutieus wordt bijgewerkt met Photoshop, bestaan er geen excuses meer om jezelf niet om te toveren in die perfecte man of vrouw van de foto. Als je constant de perfectie nastreeft, train je jouw hersenen om jezelf nooit mooi genoeg te voelen," zegt Sabine Peeters, auteur van "Lief voor mijn Lijf".

Oona Wyns, oprichtster van Peer Support Vlaanderen en auteur van "Oe is 't" vindt het heel belangrijk dat jongeren zich goed voelen op school: "Als we zien dat 48% van de Vlaamse jongeren al gepest werd en dat onze zelfdodingscijfers bij jongeren bij de hoogste van Europa zijn dan moet er een alarmbel gaan rinkelen. Onderzoek wijst uit dat de impact van pesten heel erg groot is op het huidige en toekomstige mentaal welbevinden van de slachtoffers. Heel vaak willen jongeren elkaar helpen maar weten ze niet hoe en is de drempel om in te grijpen daarom hoger. Zorgen dat ze zich op school, waar ze 8u per dag, 5 dagen per week doorbrengen, goed voelen is dus een must. Waken over het welbevinden van jongeren is op lange termijn een besparing omdat je investeert in de toekomst."

3 op de 10 Beverse leerlingen voelt zich soms niet goed

In het kader van een bachelorproef door Jellien Praet, leerling gezinswetenschappen en stagiair in Huis van het Kind Beveren werd een enquête afgenomen bij de leerlingen van het vierde middelbaar van de Beverse secundaire scholen. 303 leerlingen vulden die enquête in. En zo blijkt: bij de tieners uit het vierde middelbaar is er nog werk aan de winkel. Op 10 Beverse leerlingen, voelen er zich 3 niet goed in hun vel.

"Velen voelen zich goed, denken gezond te eten, sporten veel en communiceren openlijk met hun ouders. Maar bij 3 op de 10 Beverse leerlingen is dat een probleem: ze eten vaak ongezond, sporten te weinig en hebben onvoldoende goeie gesprekken met hun ouders. En dus kunnen we stellen dat er zeker verder moet worden ingezet op preventie en behandeling. Zo kunnen deze leerlingen ook volledig geestelijk gezond in het leven staan", zegt onderzoekster Jellien Praet.

Samenvatting enquête Jellien Praet

DOCX - 13 Kb

Samantha Herrewijn

Maatschappelijk werker, Huis van het Kind Beveren

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be