Kwaliteit kinderopvang is gestegen, maar er blijven knelpunten
De Gezinsbond vraagt de nieuwe Vlaamse regering om lessen te trekken uit de nieuwe kwaliteitsmeting van de Vlaamse baby- en peuteropvang. Zet de ingeslagen weg naar meer kwaliteit verder.
Deze nieuwe meting toont aan dat de pedagogische kwaliteit de voorbije acht jaar omhoog is gegaan. Dat is goed nieuws en een hart onder de riem voor alle ouders én de opvang zelf. Een lagere kind-begeleider ratio, kleinere groepen, meer opleiding en opvang aan inkomenstarief beïnvloeden de kwaliteit positief. Voor de Gezinsbond is het duidelijk dat dit de doelstellingen moeten zijn van de nieuwe Vlaamse Regering.
‘Er werden al belangrijke stappen gezet om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. Maar we zijn er nog lang niet. Kinderopvang moet overal en voor elke baby en peuter kwaliteitsvol zijn. Dat is een ambitieus plan waar ook ambitieuze middelen voor nodig zijn. Om de kind-begeleider ratio naar 5 op 1 te krijgen, meer opleiding en kleinere groepen mogelijk te maken, en tot slot op termijn voor ieder gezin een plaats in de opvang met inkomenstarief te voorzien, moet de nieuwe Vlaamse regering topprioriteit van de kinderopvang maken,’ benadrukt Jeroen Sleurs, algemeen voorzitter van de Gezinsbond.
Kwaliteitsvolle kinderopvang voor elk kind
De gezinnen in Vlaanderen hebben tijdens en na de coronacrisis en de crisis in de kinderopvang het vertrouwen in de Vlaamse kinderopvang over het algemeen behouden. Dat toonde de Gezinsbarometer van de Gezinsbond vorig jaar ook al aan.
Het zoekproces van de ouders is een belangrijke voorspeller voor de tevredenheid van ouders: wie makkelijk een geschikte en dus ook betaalbare plaats vindt en zelf kan kiezen, is meestal ook tevreden over zijn opvang. Een betaalbare opvangplaats voor ieder gezin dat er nood aan heeft blijft voor de gezinsorganisatie een topprioriteit. Daarbij is de Gezinsbond geen voorstander van de absolute voorrang in de opvang met inkomenstarief (IKT-opvang) voor wie al minstens vier vijfde werkt of opleiding volgt. Alle types gezinnen, ook wie deeltijds werkt of wie aan het werk gaat, hebben betaalbare en kwaliteitsvolle opvang nodig.
Een belangrijk aandachtspunt blijft de opvang van baby’s. Baby’s voelen zich goed in de opvang en worden goed verzorgd, maar niet voldoende educatief ondersteund. Ook hun taalontwikkeling kan beter. Daarom moeten de kind-begeleider ratio en de groepsgrootte in groepen waarin ook baby’s zitten op korte termijn naar beneden.
Kinderopvang als partner in de opvoeding
Een goede kinderopvang helpt ook bij de ontwikkeling van de baby’s en peuters en is een goede partner in de opvoeding. De opvang is geen vervanging van de opvoeding thuis, maar kinderen kunnen er sociale vaardigheden inoefenen, nieuwe ontwikkelingskansen krijgen en de taal van de samenleving waarin ze opgroeien leren. De begeleiders en verantwoordelijken moeten professionele vaardigheden hebben en geschoold zijn in het observeren van het kind. Zo kunnen ze eventuele ontwikkelingsachterstand opmerken en remediëren. Uit de kwaliteitsmeting blijkt dat ouders deze focus op ontwikkeling ook verwachten van de opvang.
‘Elk kind heeft baat bij kwalitatief hoogstaande opvang. Iedereen wint dus als de kwaliteit van de kinderopvang er op alle vlakken op vooruit gaat. We hopen dat dit onderzoek een positief signaal kan zijn voor de nieuwe Vlaamse regering om de ingezette weg naar verbetering verder te zetten’, besluit Sleurs.