Krokuskriebels klokt af op meer dan 53.000 deelnemers

Gezinsbond blikt tevreden terug op de elfde editie met zwaartepunt op families met kinderen met een beperking

De Gezinsbond, FARO en de deelnemende musea blikken bijzonder tevreden terug op de elfde editie van Krokuskriebels. Meer dan negentig musea in Vlaanderen en Brussel verwelkomden tijdens de krokusvakantie families met kinderen met en zonder beperking. Het was een geslaagde editie met meer dan 53.000 deelnemers.

Uiteindelijk namen 93 musea deel aan de elfde editie van Krokuskriebels. Op basis van de cijfers die de musea doorspeelden, klokt Krokuskriebels af op minstens 53.000 deelnemers. Dit cijfer is zelfs nog een bescheiden minimumgetal. Vooral opmerkelijk is het hoge aantal deelnemers bij kleinere musea.

Voor het eerst naar het museum

En wat vonden de families van Krokuskriebels? De Gezinsbond kreeg veel leuke reacties. Krokuskriebels wil families met kinderen op een speelse en actieve manier laten kennismaken met musea. Voor bezoekster Tina Korthout en haar driejarige dochter Tilda was het alvast een geslaagd museumbezoek. 'We gingen met onze driejarige dochter voor het eerst naar het museum. We kozen voor een kleiner museum in de buurt. Ze heeft al drie keer gevraagd wanneer we nog eens naar het museum gaan', laat Tina weten.

Ook de inclusieve activiteiten waren een groot succes. Samen met vzw De Ouders zette Krokuskriebels musea aan om een inclusief aanbod uit te werken. Van de meer dan 160 activiteiten waren er 74 inclusieve, verspreid over een zestigtal musea. Wendelien en haar zoon Michiel testten dan ook met plezier 'Welkom in de fabriek!' in het Industriemuseum van Gent. 'We voelden ons echt heel welkom. In de knutselhoek kon mijn zoon Michiel ook echt zelf aan de slag', zegt Wendelien De Baere, projectmedewerker van De Ouders.

Als jij niet naar het museum kan, komt het museum naar jou!

Voor wie niet naar het museum kon, zorgde Krokuskriebels, in samenwerking met Bednet, voor een leuk digitaal alternatief. Families met kinderen die langdurig ziek zijn bijvoorbeeld konden dan toch deelnemen aan Krokuskriebels. Al zeker 112 families met kinderen gingen digitaal op ontdekking.

Enthousiaste musea

Naast de bezoekers zijn ook de musea enthousiast over de elfde editie van Krokuskriebels. Voor kleine musea was Krokuskriebels de ideale boost voor meer bezoekers. 'Vorig jaar in de krokusvakantie, toen er geen Krokuskriebels was, kwamen vijftig families met kinderen langs. Dit jaar kwamen er maar liefst 139. Wat een groot verschil', laat de Erfgoedsite Ename - pam weten. En ook de families waren volgens hen zeer tevreden.

Bij Abdijmuseum Ten Duinen willen ze ook na Krokuskriebels blijven inzetten op inclusieve activiteiten en de toegankelijkheid van het museum. Voor hen was het Krokuskriebels coachingtraject, met werksessies over inclusief werken en de noden die leven bij ouders met kinderen met een beperking, geslaagd. Ook andere musea gaan hiermee verder aan de slag. 'Voor ons is de Krokuskriebelsmissie dus meer dan volbracht', besluit de Gezinsbond.

Benieuwd naar meer reacties van musea?

Huis van Alijn 'We hebben een heel fijne krokusvakantie gehad! Er kwamen veel families over de vloer en het was fijn om te zien dat families met kinderen of ouders met een beperking zich ook welkom voelden.'
M Leuven 'Krokuskriebels was een succes voor ons. De bezoekers waren heel tevreden. Vooral onze open sensorische speelplek en de snoezelboxen waren populair.'
Red Star Line Museum 'Dankzij Krokuskriebels lag ons bezoekersaantal hoger dan normaal.'
Villa Verbeelding 'Het was een drukke en geslaagde week voor ons!'
Mu-zee-um 'Deze editie van de Kunstbar was een overrompelend succes. We werden overstelpt door positieve reacties van de Kunstbar-gasten. Ons kunstbuikje is goed gevuld.'
Hopmuseum 'Sommige families zeiden dat hun kindje voor het eerst op museumbezoek kwam en ze vonden het fantastisch.'
De wereld van Kina 'Er namen 736 bezoekers deel aan ‘Allemaal bijzonder’. Het totaal aantal bezoekers was ongeveer 3250. Van die bezoekers kwam 25% bij ons via Krokuskriebels.'
Abdijmuseum Ten Duinen 'Krokuskriebels was voor het museumteam opnieuw genieten! Beide activiteiten hebben we heel inclusief gemaakt, en dat is te danken aan het leerrijke voortraject dat De Gezinsbond organiseerde voor de musea samen met o.a. FARO, Bamm! & De Ouders vzw. We zullen ook in de toekomst deze lijn verder te zetten en blijven inzetten op inclusiviteit'

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be