Krokuskriebels gaat van start

Elfde editie met zwaartepunt op families met kinderen met een beperking

Van 18 tot en met 26 februari vindt de elfde editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan 90 musea in Vlaanderen en Brussel nodigen tijdens de krokusvakantie families met kinderen tussen 0 en 14 jaar uit. Krokuskriebels zorgt voor een leuk en actief samenzijn voor de hele familie door tal van activiteiten op familiemaat. Het is een initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met de steun van de Vlaamse overheid.

Met heel wat leuke activiteiten op familiemaat wil Krokuskriebels kinderen en hun familie op een speelse wijze laten kennismaken met musea in Vlaanderen en Brussel. Vorige editie gaf maar liefst 40% van de meer dan 56.000 deelnemers aan dat Krokuskriebels hen voor het eerst in familieverband naar het museum bracht. “Voor heel wat musea is dit het uitgelezen moment om een nieuw doelpubliek te ontvangen. Ze zetten zich dan ook met veel enthousiasme in om activiteiten te organiseren op familiemaat”, zegt Hilde Marichal van de Gezinsbond.

Startschot in Industriemuseum Gent

Vandaag gaven we het startschot in het Industriemuseum Gent. Families worden hier warm onthaald onder het motto 'Welkom in de fabriek!'. In de Tinker Studio kunnen families bijvoorbeeld doorlopend tinkeren met textiel (lees: prutsen en experimenteren met allerlei materialen). Daarbij is er extra aandacht voor families met kinderen met een beperking dankzij aangepaste tools, rolstoeltoegankelijke tentoonstellingen en interacties, en allerlei manieren om met prikkels om te gaan. Zo is er een prikkelmand met verschillende hulpmiddelen om prikkels te verminderen of opwekken. 'We voelden ons echt heel welkom. In de knutselhoek kon mijn zoon Michiel ook echt zelf aan de slag', zegt Wendelien De Baere, projectmedewerker van De Ouders.

Het Industriemuseum is één van de twintig musea die het Krokuskriebels coachingtraject volgden, met werksessies over onze visie op inclusief werken en de noden die leven bij ouders met kinderen met een beperking.

Alle families welkom

We zetten alles op alles om alle families welkom te heten in de deelnemende musea, ook families met kinderen met een beperking. Samen met vzw De Ouders zet Krokuskriebels musea aan om een inclusief aanbod uit te werken. Van de meer dan 160 activiteiten zijn er 74 inclusieve, verspreid over een zestigtal musea. Per activiteit staat aangegeven voor wie het toegankelijk is.

Zo kunnen families met kinderen met een beperking onder andere in Train World al voelend, luisterend en ruikend op ontdekking met de stoomtrein. Of in KOERS, het wielermuseum, samen een collage maken rond wielerhelden zoals Wout Van Aert, Lotte Kopecky, Remco Evenepoel,... De gebruikte materialen en technieken zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen. Op zondag 26 februari organiseert KOERS ook een stil en prikkelarm museumbezoek. Meer info over de deelnemende musea en (inclusieve) activiteiten vind je op onze website. Zo wordt Krokuskriebels een ervaring voor alle families!

Als jij niet naar het museum kan, komt het museum naar jou

Voor wie niet naar het museum kan, zorgen we voor een leuk digitaal alternatief in samenwerking met Bednet. Door de creativiteit tijdens corona hebben we gewerkt aan een digitale vertaling van ons museumaanbod. Families met kinderen die langdurig ziek zijn bijvoorbeeld kunnen dan toch deelnemen aan Krokuskriebels. Misschien door een bezoekje aan het Design Museum Gent? Het museum zelf is dicht, maar ontvangt jullie graag op een digitaal onderonsje. Alle digitale activiteiten kan je ook raadplegen via krokuskriebels.be.

Meer informatie

  • Krokuskriebels loopt van 18 tot en met 26 februari tijdens de krokusvakantie
  • Alle activiteiten en meer informatie op krokuskriebels.be
  • Initiatief van de Gezinsbond in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be