Komt er een coronaverlof? Gezinsbond en Ligue des familles zwaar ontgoocheld over uitblijven standpunt regering
Gezinsbond en Ligue des familles vragen al wekenlang een oplossing voor de vele thuiswerkende gezinnen met jonge kinderen. De regering nam (nog altijd) geen beslissing
Gezinsbond en Ligue des familles vragen al enkele weken een specifiek verlof voor ouders met jonge kinderen of kinderen met bijzondere zorgnoden. Ze lanceerden ook een petitie die op 1 week tijd meer dan 16.000 handtekeningen opleverde. Gezinsbond en Ligue des familles zijn zwaar ontgoocheld dat de regering hier niet op ingaat en zelfs geen duidelijk standpunt inneemt. “Deze regering houdt totaal geen rekening met de bezorgde signalen van vele gezinnen”, aldus beide gezinsorganisaties.
Als sinds de start van de lockdownmaatregelen krijgen de Gezinsbond en de Ligue des familles heel veel bezorgde signalen van ouders over de moeilijke combinatie van thuiswerk en de zorg voor kinderen. Zeker gezinnen met jonge kinderen, alleenstaande ouders, gezinnen waar de opvang door 1 ouder moet gebeuren, pleeggezinnen en gezinnen waar de kinderen extra zorg nodig hebben omwille van een handicap getuigen dat het heel moeilijk is om hun gewone werkuren aan te houden.
“Deze gezinnen maken heel lange dagen om te kunnen werken en doen dat zelfs als de kinderen slapen of ze nemen noodgedwongen verlof. Intussen is het einde van de lockdown nog niet in zicht en het jaar is nog niet eens half weg. Voor deze ouders vroegen we een speciaal verlofstelsel dat ze ook deeltijds kunnen opnemen. We kregen daarvoor via een petitie massale steun, want op een week tijd kreeg de petitie 16.000 handtekeningen. Ze zijn immers met veel, de jonge ouders die eronder door aan het gaan zijn of al hun verlof aan het opnemen zijn”, zeggen de Gezinsbond en Ligue des familles.
Geen officieel antwoord
Een officieel antwoord kregen beide gezinsorganisaties niet. In informele reacties wordt verwezen naar de inspanningen die iedereen moet doen, het feit dat de scholen en de opvang niet helemaal gesloten zijn, de bestaande verlofstelsels en de flexibiliteit van werkgevers.
“Niet alle ouders kunnen op die flexibiliteit van hun werkgever rekenen en de ouders waar wij een oplossing voor vragen kunnen niet terecht op school of in de opvang. We begrijpen dat iedereen in deze crisis een inspanning moet leveren en dat de regering zoveel mogelijk ouders aan het werk wil houden. De inspanning die van gezinnen gevraagd wordt, weegt echter niet in elk gezin even zwaar door. Met dit verlof willen we zeker niet alle ouders van hun werk houden, maar wel een oplossing bieden aan gezinnen die nu aan het einde van hun Latijn zijn. We helpen er onze economie niet mee vooruit als we deze ouders nu aan hun lot overlaten en laten opbranden”, besluiten de gezinsorganisaties.