Kind & Samenleving en Gezinsbond roepen ouders op het buitenspelen te redden

Steeds minder kinderen spelen buiten in de eigen buurt. Dat blijkt uit een onderzoek van Kind & Samenleving. Kinderen geven verschillende drempels aan zoals fysieke barrières, tekort aan speelplekken in de buurt, te weinig speeltijd en een buurt waar je niet veel buren en buurtkinderen kent. Daarom lanceren Kind & Samenleving en de Gezinsbond, samen met Gezinssport Vlaanderen, ‘Red het buitenspelen’. Deze nieuwe campagne ondersteunt en stimuleert ouders om hun kinderen te laten buitenspelen.

In het onderzoek ‘Spelen met struikelblokken’ ging Kind & Samenleving in gesprek met 120 kinderen uit vijf stedelijke buurten. Hieruit bleek dat kinderen nog steeds veel fysieke en sociale drempels ervaren om buiten te spelen. Als een speelplek aan de andere kant van de drukke weg ligt, mogen veel kinderen er niet zelfstandig naartoe. Daar ligt nog een grote taak bij de gemeenten en het Gewest om veilige, kindvriendelijke infrastructuur te voorzien. Maar kinderen geven ook aan dat ze hun buren niet goed kennen, en dat het best spannend is om in de buurt te spelen. Bij het wegnemen van die drempels kunnen ouders en andere volwassenen wel een sturende en helpende rol opnemen. ​ Zij kunnen ervoor zorgen dat buurtkinderen elkaar ontmoeten en leren kennen.

‘Het pleintje is onze afspreekplaats. Van daaruit trekken we meestal de straat op. Hier vlakbij ligt het Spookbos. Daar bouwen we kampen. Bang voor het verkeer? Niet echt, want onze wijk heeft vooral doodlopende straten. We moeten alleen opletten voor de busjes die pakjes aan huis komen leveren. Die rijden soms heel snel’, getuigenis buitenspelers Estée en Ralph (11)

Niet alleen ruimte maar ook tijd voor spelen een drempel. Na het huiswerk en hobby's blijft er vaak nog maar weinig tijd over voor gewoon spelen, zeker in de winter het vroeg donker wordt. ‘Dat kan ook omgekeerd’, klinkt het bij de organisaties. ‘Eerst buitenspelen, dan je huiswerk maken. Wat frisse lucht en ontspanning kan de concentratie verbeteren.’

Met ‘Red het buitenspelen’ willen Kind & Samenleving en de Gezinsbond ouders een duwtje in de rug geven om kinderen te stimuleren om meer buiten te spelen. ‘Spelen is goed voor kinderen: ze leren omgaan met andere kinderen en volwassenen, ze leren risico’s inschatten, ze bewegen meer en komen meer in aanraking met de natuur. Het is een win-win voor ouder en kind’, vertellen de organisaties.

‘Ik merk toch dat het alsmaar moeilijker wordt om de kinderen buiten te krijgen. Onze zoon moet ik soms echt van achter zijn PlayStation halen. Ze moeten beseffen dat dit de schoonste tijd van hun leven is. Wat rondhangen, ravotten en deugnieterij uitsteken… Dat willen we toch allemaal zelf weer doen?’, getuigenis mama Mieke

Vanaf 13 maart kunnen ouders een gratis poster downloaden op de website redhetbuitenspelen.be. De poster daagt ouders en volwassenen uit om kinderen te stimuleren om meer buiten te spelen door bijvoorbeeld een krijttekening te maken voor de buren, of een buitenspeeltocht uit te stippelen. Door deze kleine opdrachten leren kinderen hun buurt, de buren en de buurtkinderen beter kennen en worden de drempels om buiten te spelen op een speelse manier verlaagd. Vanaf 13 maart leggen Kind & Samenleving, de Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen extra aandacht op spelen in de buurt. ‘Samen redden we het buitenspelen want dat is zo belangrijk voor kinderen’, besluiten de organisaties. ​

Wie is Kind & Samenleving? ​

Kind & Samenleving is een organisatie die opkomt voor fysieke en mentale ruimte voor alle kinderen en jongeren. Daarbij nemen we hún stem als uitgangspunt en brengen we de beleving van kinderen en jongeren in kaart. Kind & Samenleving versterkt de kansen van kinderen en jongeren in de publieke ruimte om te spelen, bewegen en ontdekken.

Wie zijn de Gezinsbond en gezinssport Vlaanderen?

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond behartigt belangen, informeert, ondersteunt, verbindt, biedt voordelen en diensten aan, is een aanspreekpunt en wegwijzer. We kunnen daarvoor rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond en een erkende multisportfederatie heeft als doel gezinnen op een gezonde manier in beweging te brengen. Dit wordt gerealiseerd door het ondersteunen van sportclubs, het organiseren van sportieve gezinsvakanties en het aanbieden van laagdrempelige beweegactiviteiten voor gezinnen.


Einde persbericht

Persinfo

Gezinsbond

Lien Swinnen - 0478 36 54 73 - pr@gezinsbond.be

Kind & Samenleving

Sabine Miedema – 0489 67 68 40 - smiedema@k-s.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be