Hormoonverstoorders: Gezinsbond zet alles op een rijtje

Over het mogelijke gevaar van hormoonverstoorders is heel wat te doen. Maar wat doen die stoffen precies? Waarin verschuilen ze zich en welke risico’s kunnen ze met zich meebrengen? Met een nieuwe website wil de Gezinsbond het grote publiek informeren over wat hormoonverstoorders zijn en hoe men ze kan vermijden. De website is terug te vinden via www.goedgezind.be/hormoonverstoorders.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Chemische stoffen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je vindt ze in cosmetica, pesticiden, bewerkte voedingsproducten… maar evengoed in de lucht, de bodem en ons drinkwater. Overal dus. En dat is niet zonder gevaar, want eens in ons lichaam kunnen sommige van die chemische stoffen de werking van onze hormonen beïnvloeden. Vandaar de term ‘hormoonverstoorders’.

Kleine dosis, grote gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat een kleine dosis hormoonverstorende stoffen grote gevolgen kan hebben. Bovendien worden we dagelijks niet aan één gevaarlijke stof maar aan een heuse chemicaliëncocktail blootgesteld. En dat mengsel kan zelfs nog schadelijker zijn dan de som van iedere afzonderlijke chemische stof.

Sommige periodes in het leven ben je kwetsbaarder voor invloeden dan op andere momenten. De zwangerschap is zo'n gevoelige periode: hormoonverstoorders kunnen een invloed hebben op de ontwikkeling van de foetus. Andere gevoelige periodes zijn de babytijd, de puberteit en de menopauze.

Eenvoudige maatregelen, handige tips

De stoffen die de endocriene werking van het lichaam verstoren hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Het precieze gevolg van elke stof is moeilijk te meten en het cocktaileffect maakt dat nog moeilijker. Het enige wat we wel weten, is dat blootstelling verminderen iedereen ten goede komt. En gelukkig kan je met een paar eenvoudige maatregelen al een eind ver komen!

Op de website vind je tips rond  nieuwe kleding, speelgoed, voeding op het bord, keuken, schoonmaakmiddelen, de zwangerschap, de babyperiode en een kruipende peuter.

Vanaf januari 2019 kunnen leden van de Gezinsbond ook vormingssessies rond hormoonverstoorders organiseren in hun eigen huiskamer. Meer informatie: www.gezinsbond.be/indehuiskamer.

Artikels op de website

Gezinsbond en de kindnorm

De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be