Skip to Content

Hormoonverstoorders: Gezinsbond zet alles op een rijtje

Over het mogelijke gevaar van hormoonverstoorders is heel wat te doen. Maar wat doen die stoffen precies? Waarin verschuilen ze zich en welke risico’s kunnen ze met zich meebrengen? Met een nieuwe website wil de Gezinsbond het grote publiek informeren over wat hormoonverstoorders zijn en hoe men ze kan vermijden. De website is terug te vinden via www.goedgezind.be/hormoonverstoorders.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Chemische stoffen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je vindt ze in cosmetica, pesticiden, bewerkte voedingsproducten… maar evengoed in de lucht, de bodem en ons drinkwater. Overal dus. En dat is niet zonder gevaar, want eens in ons lichaam kunnen sommige van die chemische stoffen de werking van onze hormonen beïnvloeden. Vandaar de term ‘hormoonverstoorders’.

Kleine dosis, grote gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat een kleine dosis hormoonverstorende stoffen grote gevolgen kan hebben. Bovendien worden we dagelijks niet aan één gevaarlijke stof maar aan een heuse chemicaliëncocktail blootgesteld. En dat mengsel kan zelfs nog schadelijker zijn dan de som van iedere afzonderlijke chemische stof.

Sommige periodes in het leven ben je kwetsbaarder voor invloeden dan op andere momenten. De zwangerschap is zo'n gevoelige periode: hormoonverstoorders kunnen een invloed hebben op de ontwikkeling van de foetus. Andere gevoelige periodes zijn de babytijd, de puberteit en de menopauze.

Eenvoudige maatregelen, handige tips

De stoffen die de endocriene werking van het lichaam verstoren hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Het precieze gevolg van elke stof is moeilijk te meten en het cocktaileffect maakt dat nog moeilijker. Het enige wat we wel weten, is dat blootstelling verminderen iedereen ten goede komt. En gelukkig kan je met een paar eenvoudige maatregelen al een eind ver komen!

Op de website vind je tips rond  nieuwe kleding, speelgoed, voeding op het bord, keuken, schoonmaakmiddelen, de zwangerschap, de babyperiode en een kruipende peuter.

Vanaf januari 2019 kunnen leden van de Gezinsbond ook vormingssessies rond hormoonverstoorders organiseren in hun eigen huiskamer. Meer informatie: www.gezinsbond.be/indehuiskamer.

Artikels op de website

Gezinsbond en de kindnorm

De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel