Hormoonverstoorders: Gezinsbond zet alles op een rijtje
Over het mogelijke gevaar van hormoonverstoorders is heel wat te doen. Maar wat doen die stoffen precies? Waarin verschuilen ze zich en welke risico’s kunnen ze met zich meebrengen? Met een nieuwe website wil de Gezinsbond het grote publiek informeren over wat hormoonverstoorders zijn en hoe men ze kan vermijden. De website is terug te vinden via www.goedgezind.be/hormoonverstoorders.
Wat zijn hormoonverstoorders?
Chemische stoffen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je vindt ze in cosmetica, pesticiden, bewerkte voedingsproducten… maar evengoed in de lucht, de bodem en ons drinkwater. Overal dus. En dat is niet zonder gevaar, want eens in ons lichaam kunnen sommige van die chemische stoffen de werking van onze hormonen beïnvloeden. Vandaar de term ‘hormoonverstoorders’.
Kleine dosis, grote gevolgen
Uit onderzoek blijkt dat een kleine dosis hormoonverstorende stoffen grote gevolgen kan hebben. Bovendien worden we dagelijks niet aan één gevaarlijke stof maar aan een heuse chemicaliëncocktail blootgesteld. En dat mengsel kan zelfs nog schadelijker zijn dan de som van iedere afzonderlijke chemische stof.
Sommige periodes in het leven ben je kwetsbaarder voor invloeden dan op andere momenten. De zwangerschap is zo'n gevoelige periode: hormoonverstoorders kunnen een invloed hebben op de ontwikkeling van de foetus. Andere gevoelige periodes zijn de babytijd, de puberteit en de menopauze.
Eenvoudige maatregelen, handige tips
De stoffen die de endocriene werking van het lichaam verstoren hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Het precieze gevolg van elke stof is moeilijk te meten en het cocktaileffect maakt dat nog moeilijker. Het enige wat we wel weten, is dat blootstelling verminderen iedereen ten goede komt. En gelukkig kan je met een paar eenvoudige maatregelen al een eind ver komen!
Op de website vind je tips rond nieuwe kleding, speelgoed, voeding op het bord, keuken, schoonmaakmiddelen, de zwangerschap, de babyperiode en een kruipende peuter.
Vanaf januari 2019 kunnen leden van de Gezinsbond ook vormingssessies rond hormoonverstoorders organiseren in hun eigen huiskamer. Meer informatie: www.gezinsbond.be/indehuiskamer.
Artikels op de website
- Wat je moet weten over hormoonverstoorders
- Binnenkort mama? Zo kan je je baby beschermen tegen hormoonverstoorders
- Het belang van hormonen voor ons lichaam
- Waarom je nieuwe kleren eerst moet wassen voor je ze draagt
- Zo kies je veilig speelgoed voor je kind
- Schep geen hormoonverstoorders op je bord
- Je koopt minder hormoonverstoorders door op deze labels te letten
- Schadelijke poetsmiddelen: zo vermijd je ze
- De 10 belangrijkste bronnen van hormoonverstoorders
- Veilig in de keuken: zo vermijd je hormoonverstorende stoffen
- Veilig zonnecrème smeren: hier moet je op letten
- Baby in huis? Hou stoffen die de hormonale werking verstoren op een afstand
Gezinsbond en de kindnorm
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen.