Het vaderdaggeschenk van de Vrouwenraad en de Gezinsbond: 20 dagen geboorteverlof

De Vrouwenraad en de Gezinsbond vragen naar aanleiding van vaderdag 20 dagen geboorteverlof voor alle papa's

Geen kousen of dassen dit jaar. Voor Vaderdag willen de Vrouwenraad en De Gezinsbond 20 dagen geboorteverlof voor alle papa’s, ongeacht hun statuut en zonder inkomensverlies.Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een overgroot deel van de bevolking voorstander is voor meer geboorteverlof. De petitie die de Vrouwenraad en de Gezinsbond vorig jaar lanceerden, haalt bijna de kaap van de 10.000 handtekeningen. "Een duidelijk signaal voor de regering om daar nu eindelijk werk van te maken", zeggen de Vrouwenraad en De Gezinsbond. 

10 dagen volstaan niet

De geboorte van een kindje is een ingrijpende verandering in het leven. Het vraagt tijd om een band op te bouwen en te wennen aan alles wat erbij komt: van flesjes geven tot luiers verversen tot het nachtelijk opstaan. 10 dagen geboorteverlof volstaan dan niet.

"We weten uit onderzoek dat de routine die in de eerste periode na de geboorte ontstaat, mee bepaalt hoe de partners de taken in de komende jaren verdelen. Papa’s die van in het begin veel zorgen voor hun kindje, zullen ook later meer betrokken zijn. En betrokken papa’s leiden tot gelukkige kindjes! Kinderen met betrokken vaders doen het beter op school, zijn minder betrokken in criminele activiteiten en zijn meer overtuigd zijn de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen", zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. "Maar ook mama’s hebben baat bij een partner die zorgtaken opneemt. Zo krijgen zij meer tijd en ruimte om zich in te zetten voor hun carrière, voor kwaliteitstijd met hun kinderen of voor zichzelf. Als zowel vrouwen als mannen langer thuis kunnen zijn na de geboorte van een kindje, verkleinen de verschillen op de werkvloer", aldus Magda De Meyer.

Sommige werkgevers geven het goeie voorbeeld

"Een aantal werkgevers geeft alvast het goeie voorbeeld. AXA bijvoorbeeld: daar krijgen vaders vier weken geboorteverlof, Microsoft België geeft zes weken, Mastercard zelfs acht. Bij Danone krijgt de moeder drie extra weken betaald bevallingsverlof en krijgt de tweede ouder twee weken volledig betaald geboorteverlof. Allemaal met behoud van loon en zonder impact op de prestatiebonussen."

Petitie om eis kracht bij te zetten loopt nog altijd

De Vrouwenraad en de Gezinsbond vragen de overheid om nu eindelijk over de brug komen met een verlenging van het geboorteverlof van 10 naar 20 dagen, voor alle werknemers en zelfstandigen. Dit kost de staatskas +/- 75.000.000 euro, maar de kost weegt niet op tegen de baten.

"Als het geld van ergens anders moet komen, zouden de sociale bijdragen van topvoetballers onder de loep kunnen worden genomen, die korting bedraagt per jaar exact het bedrag om onze eis daadwerkelijk te financieren", besluit Magda De Meyer.   

De petitie om die eis kracht bij te zetten, kan nog altijd ondertekend worden en haalt bijna de kaap van de 9.000 handtekeningen. De handtekeningen zullen binnenkort aan de minister van Sociale Zaken Maggie De Block en aan minister van werk Kris Peeters overhandigd worden met de vraag om werk te maken van een modernisering van het geboorteverlofstelsel.

Kurt Jacobs

PR coördinator, Gezinsbond

Magda De Meyer

Voorzitter Vrouwenraad

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be