Het Reuzenhuis van de Gezinsbond laat (groot)ouders gevaren voor kinderen in en rond het huis ervaren via Augmented en Virtual Reality

Gezinsbond gaat de strijd tegen thuisongevallen aan met een volledig vernieuwd Reuzenhuis op 11 verschillende locaties

Vandaag opende het Reuzenhuis van de Gezinsbond officieel de deuren in Kortrijk. De ervaringsgerichte expo laat de komende maanden (groot)ouders ervaren welke gevaren onze woningen inhouden voor jonge kinderen (0 tot 5 jaar). Naast de beleving in het fysieke Reuzenhuis krijgen bezoekers ook de kans om dankzij nieuwe technologieën als Virtual en Augmented Reality in de schoenen van hun peuter of kleuter te stappen. Door de woonomgeving letterlijk door een kinderbril te bekijken, kan iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jonge kinderen beter inschatten welke potentiële risico’s en gevaren hun omgeving inhoudt.

Het Reuzenhuis, waar alles drie keer is uitvergroot, bestaat al sinds 1991 en is aan zijn zesde editie toe. Het huis onderging deze keer een hele renovatie en zal worden neergepoot op maar liefst 11 verschillende locaties in België. Na Kortrijk volgen nog Luik, Moeskroen, Gent, Brussel, Charleroi, Doornik, Leuven, Antwerpen, Namen en Genk.

“De meeste ouders beschouwen hun woning als een veilige haven waar hun kinderen niets kan overkomen, maar thuisongevallen zijn de grootste oorzaak van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen”, zegt Erik Boon, projectcoördinator van de Gezinsbond. “Nochtans kunnen veel ongevallen met eenvoudige aanpassingen vermeden worden. Met het Reuzenhuis willen we iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jonge kinderen bewust maken van de gevaren in en rond de woonomgeving. We doen dat met een vernieuwd Reuzenhuis, waar de bezoekers ook met Virtual en Augmented Reality aan de slag kunnen gaan”, aldus Erik Boon.

 

Feestelijke opening voor pers en grote publiek

Vandaag opende het Reuzenhuis officieel de deuren in Kortrijk, in aanwezigheid van minister Hilde Crevits, Frans Schotte, algemeen voorzitter van de Gezinsbond, en vertegenwoordigers van Stad Kortrijk, de Nationale Loterij en AG Insurance.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Voor elke ouder en grootouder zijn de kinderen het belangrijkste in het leven. We zijn ons daarbij niet altijd bewust van de gevaren die onze kinderen in huis lopen. Het Reuzenhuis maakt dat duidelijk via nieuwe technologieën die letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie geven aan leren en ervaren. Zo kan je ongevallen in de thuisomgeving vermijden. Een voorbeeld van innovatie die heel tastbaar is en het leven van zoveel mensen veiliger maakt.”

Gerrit Feyaerts, AG Insurance: "Er gaat veel geld en aandacht naar ongevallen op de weg of het werk maar dubbel zoveel ongevallen vinden plaats in de privésfeer en één op de drie slachtoffers zijn kinderen waarvan één op zeven jonger dan zes jaar blijkt uit recent onderzoek"

Het Reuzenhuis staat nog in Kortrijk tot en met 16 september. Na Kortrijk volgen dit jaar ook nog Gent en Brussel. In 2022 kan u het Reuzenhuis eveneens bezoeken in Leuven, Antwerpen en Genk.

 

- Einde persbericht –

 

Praktische informatie

 • Locaties en openingsdata Reuzenhuis 2021
  • KORTRIJK - JC Tranzit - 4 september tot en met 16 september (Tickets nu online)
  • GENT - Eskimofabriek - 26 oktober tot en met 8 november (Tickets beschikbaar vanaf 10 september)
  • BRUSSEL - Basiliek Koekelberg - 10 november tot en met 21 november (Tickets beschikbaar vanaf 20 september)
 • Locaties en openingsdata Reuzenhuis 2022
  • LEUVEN - Provinciehuis - 17 februari tot en met 6 maart             
  • ANTWERPEN - Club & Hal Zomer van Antwerpen - 11 maart tot en met 22 maart
  • GENK - Limburghal - 14 september tot en met 26 september
 • Tickets en meer info via https://reuzenhuis.org

 

Over het Reuzenhuis

Het Reuzenhuis is een gezamenlijke preventiecampagne van de Gezinsbond en Ligue des Familles. De campagne wil iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jongen kinderen bewust maken van de gevaren in en rond de woonomgeving. Daarnaast heeft het Reuzenhuis ook een belangrijke signaalfunctie in verband met regelgeving en veiligheidsvoorschriften. Voor het project werken de Gezinsbond en Ligue des Familles samen met verschillende organisaties uit het werkveld.

Meer informatie: www.reuzenhuis.org

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be