Grootouders en echtscheidingen: Gezinsbond zet alles op een rijtje

De Gezinsbond werkte een online dossier uit rond grootouders en echtscheiding

Scheiden is voornamelijk een kwestie van de partners en de kinderen. Maar ook de grootouders worden geconfronteerd met een situatie waar ze zelf geen controle over hebben, maar die wel verregaande gevolgen kan hebben. In samenwerking met Maaike Jappens (VUB) heeft de Gezinsbond een uitgebreid dossier uitgewerkt rond grootouders en echtscheiding: 'Kleinkind in twee huizen'. "Het moet grootouders gemakkelijk toegang geven tot informatie over echtscheidingen en de rol die ze daarin kunnen spelen", aldus de Gezinsbond.

Wat is de rol van de grootouders na een scheiding? Het slechte nieuws is dat de vrees de kleinkinderen minder te zien bewaarheid wordt voor een deel van de grootouders, zo blijkt uit onderzoek van Maaike Jappens van de VUB.

"Grootouders langs papa’s kant zien de kleinkinderen minder na een scheiding dan grootouders aan mama’s kant, tenzij voor co-ouderschap wordt gekozen. Dat zou erop wijzen dat gescheiden papa’s meer dan vroeger beroep doen op hun ouders om de zorg van de kinderen te kunnen dragen", aldus Maaike Jappens van de VUB.

Grootouders spelen belangrijke rol in turbulente periode

In de grootouderbevraging van de Gezinsbond bleek de meerderheid van de grootouders net meer contact te hebben met de kleinkinderen na de scheiding. Mogelijke oorzaak is dat grootouders in die nieuwe éénoudergezinnen ingeschakeld worden om de combinatie arbeid en zorg haalbaar te maken of te houden, maar evenzeer voor emotionele ondersteuning. Probleem hierbij is dat de gezondheid van de grootouders de extra zorg niet altijd toelaat of het eigen sociaal leven in het gedrang komt. Afspraken zijn dus nodig.

"Sowieso zal de rol van grootouders veranderen na een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding. Ze geven steun aan hun kinderen en kleinkinderen en zullen minder snel het conflict opzoeken. Voor de kleinkinderen spelen grootouders een grote rol tijdens een turbulente periode: ze zijn de stabiliteit, de continuïteit, de rust die ze thuis (tijdelijk) niet meer hebben. Grootouders bieden een luisterend oor of afleiding van de thuissituatie", zegt Maaike Jappens.

Grootouders informeren via uitgebreid dossier

Via een uitgebreid dossier wil de Gezinsbond grootouders ondersteunen en informeren in deze turbulente periode.

"Als Gezinsbond hebben we gemerkt dat grootouders zich zorgen maken wanneer hun kinderen en kleinkinderen met een scheiding worden geconfronteerd. Grootouders zijn ook op zoek naar manieren om hen te ondersteunen. Samen met onderzoekster Maaike Jappens hebben we geprobeerd om dit in beeld te brengen. Tegelijk willen we grootouders gemakkelijk toegang geven tot informatie over echtscheidingen en die rol die zij daarin kunnen spelen,” zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.

Artikels in het online dossier

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be