Gezinsbond: ‘Vlaamse regering bespaart opnieuw op kap van gezinnen met kinderen’

Gezinsbond is teleurgesteld over verlaging van de vaste indexatie van de kinderbijslag

De Vlaamse regering besliste om de vaste indexatie van de kinderbijslag te verlagen van 2% naar 1%. De Gezinsbond reageert erg teleurgesteld. Door deze beslissing te nemen net op een moment dat de energieprijzen de pan uit swingen en de inflatie opnieuw aantrekt, wordt de koopkracht van gezinnen met kinderen opnieuw aangetast.

Algemeen voorzitter Frans Schotte van de Gezinsbond: ‘Vroeger werd wel eens gezegd: wat we in Vlaanderen zelf doen, doen we beter. Maar sinds de bevoegdheid over de kinderbijslag is overgeheveld naar Vlaanderen, is dit al de zoveelste besparing terwijl andere regio’s wel blijven investeren. Er was al een indexsprong in juni 2017 en voor gezinnen in de oude kinderbijslagregeling de bevriezing (voor vijf jaar, van 2020 tot en met 2024) van het basisbedrag in de derde rang en van alle leeftijdsbijslagen. Het is dus blijkbaar een politieke keuze van de Vlaamse regering om te besparen op gezinnen met kinderen, terwijl een van de suggesties van het relancecomité net is om extra middelen (van de jobbonus) te investeren in een verhoging van de sociale toeslagen in de kinderbijslag. Maar het Groeipakket, zoals Vlaanderen de kinderbijslag noemde na de overheveling, lijkt zo steeds meer een krimppakket te worden.’

Frans Schotte: ‘De Gezinsbond vindt dat de kinderbijslag op elke leeftijd van een kind minstens de helft van de minimumkost moet dekken, zoals we het gelukkig ook normaal vinden dat een groot deel van de onderwijskost door de samenleving wordt gedragen. Ook voor wie zelf geen kinderen heeft, is het belangrijk dat kinderen er zijn. Het zijn de kinderen van vandaag die later maatschappelijke verantwoordelijkheden zullen moeten opnemen zoals onze pensioenen betalen en voor ons gaan zorgen als wij hulpbehoevend zijn, dus het is essentieel dat ze op een goede manier worden opgevoed en opgeleid.’

Toen de Vlaamse regering in 2016 het basisbedrag van het Groeipakket vastlegde op 160 euro, stemde dit ongeveer overeen met de helft van de minimumkost voor kinderen tot 6 jaar volgens berekeningen van de Gezinsbond. Vandaag dekt het basisbedrag van 169,79 euro nog maar 47,88% van de minimumkost van 354,65 euro voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Stel dat de inflatie in lijn ligt met de huidige trend en de voorspellingen van het Planbureau, dan zou het op 1 september 2022 geïndexeerde basisbedrag van 171,49 euro nog maar 47,07% dekken van de minimumkost van 364,33 euro voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. Dat betekent voor gezinnen een minimale extra kost van 128 euro per jaar per kind.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

[email protected]

www.gezinsbond.be