Gezinsbond verhuist naar de Arduinkaai

De Gezinsbond verhuist naar de Arduinkaai, huidige locatie in de Troonstraat krijgt residentiële bestemming

De Gezinsbond verhuist rond Nieuwjaar 2021 zijn hoofdzetel naar de Arduinkaai in Brussel. Nieuwe uitvalsbasis wordt The Cosmopolitan, een opvallend renovatieproject vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De voormalige kantoor- en ziekenhuistoren huisvest naast de kantoorruimte van de Gezinsbond ook nog 158 appartementen. Het huidige gebouw van de Gezinsbond in de Troonstraat zal een residentiële bestemming krijgen. De Gezinsbond stelt in Brussel zo’n 140 mensen te werk.

Huidige gebouw is 'uitgeleefd'

De Gezinsbond is sinds 1933 in de Troonstraat gevestigd. Het meest recente gebouw daar werd ingehuldigd in 1970 en de site onderging ongeveer 20 jaar geleden een laatste grondige renovatie. Een nieuwe verbouwing dringt zich dus op, maar in plaats daarvan kiest de Gezinsbond voor een andere locatie en voor een gebouw dat al voldoet aan alle hedendaagse normen.

“Het huidige gebouw voldoet inderdaad op veel vlakken niet meer aan de gewenste normen, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik. Met alle verbouwingen doorheen de jaren is het gebouw bovendien een doolhof aan gangen van 5.500 vierkante meter waar medewerkers soms ver van elkaar zitten. We willen efficiënter met onze ruimte omspringen en collega’s op een andere manier met elkaar laten samenwerken. De gewenste aanpassingen zouden hoge kosten met zich meebrengen. Daarom kozen we voor het renovatieproject aan de Arduinkaai”, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Spraakmakend renovatieproject aan de Arduinkaai

Het nieuwe gebouw, The Cosmopolitan genaamd, is een voormalige kantoor- en ziekenhuistoren (ex-Assubel en ex-ULB) en werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd door BESIX RED met aannemer Vanhout en architectenbureau Bogdan & Van Broeck (Vlaamse bouwmeester). Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komen de kantoren van de Gezinsbond. De andere verdiepingen worden ingenomen door 158 appartementen, daarvan zijn de meeste nu al bewoond.

“Het gebouw voldoet aan alle hedendaagse normen, dankzij onder meer toegenomen telewerk zal de 1.500 vierkante meter zeker volstaan. In samenspraak met architectenbureau Archipelago en bouwbedrijf Pellikaan voorzien we verschillende flexibele zones om te werken, te vergaderen en af en toe een break te nemen. Bovendien is de ligging ideaal, zowel voor onze werknemers als voor bezoekers. Het gebouw ligt immers op wandelafstand van metro, bus en trein. Ruim 90 procent van onze medewerkers komt op dit moment al met het openbaar vervoer of met de fiets naar Brussel”, aldus Jeroen Sleurs.

The Cosmopolitan is trouwens finalist in de categorie ‘best gerenoveerd gebouw’ van de MIPIM Awards 2020 en neemt het in die categorie op tegen drie andere projecten uit Amsterdam, Parijs en Québec. De uitreiking vindt plaats op 12 maart in Cannes.

Huidige gebouw krijgt residentiële bestemming

Het huidige gebouw van de Gezinsbond zal ook een belangrijke metamorfose ondergaan. Het wordt onder handen genomen door residentiële projectontwikkelaar Motown. Voor het project in de Troonstraat werkt Motown samen met architecten Hans Kollhoff en Jaspers-Eyers.

De verhuis van de Gezinsbond naar de Arduinkaai is gepland rond Nieuwjaar 2021, de periode waarin de organisatie volop haar 100-jarig bestaan in de schijnwerpers zal plaatsen.

De vastgoedtransacties werden begeleid door BNP Paribas Real Estate.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be