Skip to Content

Gezinsbond verhuist naar de Arduinkaai

De Gezinsbond verhuist naar de Arduinkaai, huidige locatie in de Troonstraat krijgt residentiële bestemming

De Gezinsbond verhuist rond Nieuwjaar 2021 zijn hoofdzetel naar de Arduinkaai in Brussel. Nieuwe uitvalsbasis wordt The Cosmopolitan, een opvallend renovatieproject vlakbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De voormalige kantoor- en ziekenhuistoren huisvest naast de kantoorruimte van de Gezinsbond ook nog 158 appartementen. Het huidige gebouw van de Gezinsbond in de Troonstraat zal een residentiële bestemming krijgen. De Gezinsbond stelt in Brussel zo’n 140 mensen te werk.

Huidige gebouw is 'uitgeleefd'

De Gezinsbond is sinds 1933 in de Troonstraat gevestigd. Het meest recente gebouw daar werd ingehuldigd in 1970 en de site onderging ongeveer 20 jaar geleden een laatste grondige renovatie. Een nieuwe verbouwing dringt zich dus op, maar in plaats daarvan kiest de Gezinsbond voor een andere locatie en voor een gebouw dat al voldoet aan alle hedendaagse normen.

“Het huidige gebouw voldoet inderdaad op veel vlakken niet meer aan de gewenste normen, bijvoorbeeld op het vlak van energieverbruik. Met alle verbouwingen doorheen de jaren is het gebouw bovendien een doolhof aan gangen van 5.500 vierkante meter waar medewerkers soms ver van elkaar zitten. We willen efficiënter met onze ruimte omspringen en collega’s op een andere manier met elkaar laten samenwerken. De gewenste aanpassingen zouden hoge kosten met zich meebrengen. Daarom kozen we voor het renovatieproject aan de Arduinkaai”, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Spraakmakend renovatieproject aan de Arduinkaai

Het nieuwe gebouw, The Cosmopolitan genaamd, is een voormalige kantoor- en ziekenhuistoren (ex-Assubel en ex-ULB) en werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd door BESIX RED met aannemer Vanhout en architectenbureau Bogdan & Van Broeck (Vlaamse bouwmeester). Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komen de kantoren van de Gezinsbond. De andere verdiepingen worden ingenomen door 158 appartementen, daarvan zijn de meeste nu al bewoond.

“Het gebouw voldoet aan alle hedendaagse normen, dankzij onder meer toegenomen telewerk zal de 1.500 vierkante meter zeker volstaan. In samenspraak met architectenbureau Archipelago en bouwbedrijf Pellikaan voorzien we verschillende flexibele zones om te werken, te vergaderen en af en toe een break te nemen. Bovendien is de ligging ideaal, zowel voor onze werknemers als voor bezoekers. Het gebouw ligt immers op wandelafstand van metro, bus en trein. Ruim 90 procent van onze medewerkers komt op dit moment al met het openbaar vervoer of met de fiets naar Brussel”, aldus Jeroen Sleurs.

The Cosmopolitan is trouwens finalist in de categorie ‘best gerenoveerd gebouw’ van de MIPIM Awards 2020 en neemt het in die categorie op tegen drie andere projecten uit Amsterdam, Parijs en Québec. De uitreiking vindt plaats op 12 maart in Cannes.

Huidige gebouw krijgt residentiële bestemming

Het huidige gebouw van de Gezinsbond zal ook een belangrijke metamorfose ondergaan. Het wordt onder handen genomen door residentiële projectontwikkelaar Motown. Voor het project in de Troonstraat werkt Motown samen met architecten Hans Kollhoff en Jaspers-Eyers.

De verhuis van de Gezinsbond naar de Arduinkaai is gepland rond Nieuwjaar 2021, de periode waarin de organisatie volop haar 100-jarig bestaan in de schijnwerpers zal plaatsen.

De vastgoedtransacties werden begeleid door BNP Paribas Real Estate.

Contacteer ons
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

  • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
  • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
  • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
  • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
  • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
  • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
  • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
  • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
  • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel