Skip to Content

Gezinsbond, Vaderklap en VCOK zetten papa's in de kijker

Gezinsbond, Vaderklap en VCOK zetten met 'vadervuren' en tattoocampagne papa's in de kijker

Van 16 tot 23 mei vindt de week van de opvoeding plaats. Dat is een campagne die ouderschap en opvoeden zichtbaar en bespreekbaar maakt. Ook Gezinsbond, Vaderklap en VCOK besteden hieraan aandacht en zetten via een eigen campagne de papa's prominent in de kijker. Via zogenaamde 'vadervuren' en een ludieke tattoocampagne vragen ze aandacht voor de specifieke rol van de papa's binnen de opvoeding.

"Vaders, papa's, vakes, pappies… één ding is zeker: ze zien hun kinderen doodgraag. Want ook zij zijn bezig met het slapen, eten, spelen, leren, vriendjes, uitgaan, grenzen stellen… En juist daarom dragen we hen een warm hart toe, want de rol van de vader in de opvoeding blijft vaak onderbelicht. Daarom lanceren we een campagne waarin we vaders uitdrukkelijk waarderen voor de rol die ze opnemen in de opvoeding van hun kind(eren)", zegt Jana Delagrange van VCOK.

Papa's steken het vuur aan en praten over de opvoeding van hun kinderen

Gezinsbond, Vaderklap en VCOK organiseren tussen 1 mei en 9 juni verschillende zogenaamde 'vadervuren' over heel Vlaanderen.

De inspiratie komt van Pieter en Dimi van Vaderklap, die 10 vrijwillige papa's bereid vonden om mee het vuur te komen aansteken. Het concept is simpel: papa's babbelen rond een zelf aangemaakt vuur over de opvoeding van hun kinderen en andere dagdagelijkse dingen. Er vinden al vadervuren plaats in Oostakker, Berlaar-Heikant, Nijlen, Gent, Hamme, Diest en Luchtbal", zegt Kurt Jacobs van Gezinsbond.

"Mannen en vuur zijn het perfecte duo. We vragen papa's om een datum te prikken tussen 1 mei en 9 juni en op zoek te gaan naar een geschikte buitenlocatie waar een vuurtje kan worden gemaakt. Samen met de mannen van Vaderklap worden er bij dat vuur dan ideeën uitgewisseld over het ouderschap", voegt Pieter van Vaderklap eraan toe.

Tattoocampagne 'Top-papa'

Voor de campagne ontwikkelde Vaderklap een "Top-papa"-tattoosticker voor vaders en kinderen. Gezinsbond, Vaderklap en VCOK hopen zoveel mogelijk van die tattoos te verspreiden. Ook zanger en presentator Raf Van Brussel heeft alvast zo'n tattoo op z'n arm bevestigd.

"Ik hoop dat mijn kinderen mij zien als iemand bij wie ze altijd terechtkunnen, maar ook als een gekke vriend. Wij hangen hier graag het zotteke uit en nemen soms de gekste filmpjes op. Filmpjes die echt niet voor de buitenwereld bestemd zijn! (lacht)", zegt Raf Van Brussel.

- Einde persbericht -

Extra persinformatie

Overzicht Vadervuren

 • 10 mei in Oostakker (GEANNULEERD)
 • 20 mei in Berlaar-Heikant
 • 21 mei in Nijlen
 • 22 mei in Gent
 • 23 mei in Hamme (GEANNULEERD)
 • 24 mei in Diest
 • 24 mei in Luchtbal/Ekeren

Link naar de campagnepagina : www.vaderklap.be/toppapa

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land. We verdedigen de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Los van religieuze, ideologische of politieke opvattingen. En ongeacht de samenstelling van de gezinnen. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. We kunnen rekenen op de steun van 13.000 vrijwilligers en 200 personeelsleden. 240.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.

Over Vaderklap

Vaderklap vzw is een online platform voor vaders dat vaders zowel online als offline wil inspireren en helpen om een zo goed mogelijke vader te zijn.

Over VCOK

VCOK is een vormingscentrum gespecialiseerd in opvoeding, kinderopvang en bemiddeling. We zijn erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als gespecialiseerde vormingsinstelling voor sociaal cultureel volwassenenwerk.

Contacteer ons
Jana Delagrange Educatief medewerker, VCOK
Over De Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan daarvoor rekenen op de steun van meer dan 12.000 vrijwilligers en 150 personeelsleden. Meer dan 200.000 gezinnen zijn lid van de Gezinsbond.In 2020-2021 viert de Gezinsbond zijn 100-jarig bestaan.

Meer informatie: www.gezinsbond.be

Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021

 • De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest
 • Het is dan in 1921 dat de Bond der Talrijke Gezinnen is opgericht, een pluralistische vereniging die zich als doel had de rechten te verdedigen van de vele grote gezinnen die ons land telde en die het niet gemakkelijk hadden
 • In 1960 werd de unitaire Bond opgesplitst in twee autonome verenigingen: de 'Bond van Grote en van Jonge Gezinnen' voor het Nederlandstalige en 'Ligue des Familles' voor het Franstalige landsgedeelte
 • Op 23 februari 2002 werd de naam Bond van Grote en Jonge Gezinnen officieel gewijzigd in ‘Gezinsbond’. We willen een BOND-genoot zijn op de weg die jij met je gezin aflegt
 • De Gezinsbond kan in 2021 rekenen op de steun van ruim 200.000 leden-gezinnen, ruim 12.000 vrijwilligers in 900 lokale afdelingen en ongeveer 150 personeelsleden
 • Elk jaar organiseren de vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers
 • De Gezinsbond heeft verschillende magazines: De Bond, Brieven aan Jonge Ouders, BOTsing, Magazine voor Grootouders. Brieven aan Jonge Ouders wordt al meer dan 40 jaar lang gratis bezorgd aan ouders van alle pasgeboren kinderen
 • De Gezinsbond werkt samen met ongeveer 2.000 spaarhandelaars
 • Verschillende organisaties vloeiden voort uit de werking van de Gezinsbond: AFYA (jeugdvakanties), Gezinssport Vlaanderen (sportieve gezinsvakanties, sportactiviteiten), Gezinsvakantie_Familiatours (gezinsvakanties), Vlaams en Brussels Woningfonds (voordelige hypothecaire leningen/ renteloze huurwaarborgleningen), Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

Meer informatie: www.100jaargezinsbond.be

De Gezinsbond
Troonstraat 125
1050 Brussel