Gezinsbond teleurgesteld in federale energiemaatregelen

De Gezinsbond reageert teleurgesteld op de maatregelen die de federale regering vrijdagavond voorstelde om de energiefactuur voor gezinnen te milderen. Volgens de gezinsorganisatie is er geen sprake van de beloofde betaalbare basishoeveelheid energie maar gaat het om energiekortingen voor twee maanden tegen de achtergrond van de aangekondigde ‘vijf tot tien moeilijke winters’. Bovendien wordt er ook opnieuw geen rekening gehouden met de samenstelling van huishoudens: de korting is even groot voor een gezin van twee als voor een gezin van vier of vijf.

Begin september werden we gewaarschuwd dat we ‘voor 5 à 10 moeilijke winters staan’. Daar tegenover staat nu een voorlopige oplossing voor november en december. Dat zijn niet eens de koudste maanden van het jaar. Kijken we naar de graaddagen (een systeem om de verwarmingsbehoefte te berekenen) dan zijn januari en februari samen kouder dan november en december. Zelfs maart verslaat november. De boerenwijsheid zegt: ‘voor Sinterklaas vriest het niet in huis’. Maar na december staan gezinnen opnieuw in de kou.

De Gezinsbond pleit daarom al jarenlang voor een structureel verankerde basishoeveelheid energie die effectief stimuleert om minder te gebruiken en die ook afgestemd is op het aantal gezinsleden. Tot 2016 was het trouwens perfect mogelijk om een hoeveelheid elektriciteit gezinsgemoduleerd toe te kennen. De Gezinsbond riep in maart nog opnieuw op om werk te maken van een Winterplan met een betaalbare basishoeveelheid energie en is dan ook teleurgesteld in de maatregelen.

Jeroen Sleurs

algemeen directeur, Gezinsbond

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be