Gezinsbond roept met Reuzenhuis op tot nationale registratie van thuisongevallen met kinderen

Gezinsbond vestigt met Reuzenhuis aandacht op kinderongevallen in en rondom woonomgeving en pleit daarbij voor gecentraliseerde data om meer gerichte preventie uit te bouwen

Op woensdag 10 november opent het vernieuwde Reuzenhuis van de Gezinsbond de deuren in Brussel. De expo wil (groot)ouders laten ervaren welke gevaren hun woning kan inhouden voor jonge kinderen. Thuisongevallen zijn namelijk de grootste oorzaak van dodelijke verwondingen en letsels die leiden tot invaliditeit bij kinderen. In dit kader doet de Gezinsbond een dringende oproep aan de Belgische overheid om op landelijk niveau een kenniscentrum uit te bouwen dat ongevallen in en rond huis registreert. Alleen zo wordt het mogelijk om aan gerichte preventie op maat te werken.

 

Meten is weten

Het concept van het Reuzenhuis, waar alles drie keer uitvergroot is, bestaat al sinds 1991 en is ondertussen aan zijn zesde editie toe. Volwassenen die het Reuzenhuis bezoeken, stappen er in de schoenen van peuters en kleuters en ontdekken zo met eigen ogen welke gevaren schuilgaan achter alledaagse voorwerpen in en rond hun woning. Bezoekers kunnen dit jaar voor het eerst ook aan de slag met Virtual en Augmented Reality om die gevaren letterlijk door een kinderbril te beleven.

“De meeste (groot)ouders zijn ervan overtuigd dat er hun (klein)kinderen thuis weinig kan overkomen”, zegt Erik Boon van de Gezinsbond. “Jammer genoeg spreekt een recent onderzoek van AG Insurance dat tegen, want het aantal dodelijke ongevallen in en rondom de woning ligt twee keer hoger dan in het verkeer. Vooral kinderen tot 5 jaar lopen een verhoogd risico op een ongeval in huis, iets wat makkelijk vermeden kan worden mits enkele eenvoudige aanpassingen.”

Erik: “In België bestaat er geen nationaal registratiesysteem voor letselongevallen die thuis voorkomen, waardoor de informatie die we hierover hebben zeer versnipperd is en er mogelijk veel thuisongevallen onder de radar blijven. Zo wordt het erg moeilijk om gerichte preventie en sensibiliseringsacties uit te werken voor (groot)ouders. Met het Reuzenhuis maken we mensen al bewust van deze problematiek, maar om meer gerichte preventiemaatregelen te kunnen ondernemen hebben we dringend meer cijfers nodig. De Gezinsbond pleit daarom voor de oprichting van een nationaal kenniscentrum voor de registratie van ongevallen in en rondom de woning.”

 

Opening Reuzenhuis in Brussel en persmoment

Op woensdag 10 november gaat het Reuzenhuis van start in Brussel, in aanwezigheid van minister Elke Van Den Brandt, algemene directeurs van de Gezinsbond en Ligue des Familles Jeroen Sleurs en Christophe Cocu, en vertegenwoordigers van Pinocchio vzw en Coface Families Europe.

Na de officiële opening kan u het Reuzenhuis zelf beleven – in het echt én via Virtual of Augmented Reality – en interviews afnemen met zowel de sprekers als de eerste bezoekers van het Reuzenhuis in Brussel.

 

Praktische info perslancering

 • Locatie + tijdstip
  • Woensdag 10 november 2021
  • Basiliek Koekelberg, Poort 8, Basiliekvoorplein 1, 1083 Ganshoren
  • Start om 9u30 (onthaal vanaf 9u)
 • Verloop van het persmoment/ officiële opening
  • Op de Reuzenstoel – interviews met o.a.
   • Jeroen Sleurs, Algemeen directeur van de Gezinsbond
   • Christophe Cocu, Algemeen directeur van Ligue des Familles
   • Elke Van Den Brandt, Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid
   • Quinten Paelinck, Schepen van Ganshoren
   • Vertegenwoordigers van Pinocchio vzw en Coface Families Europe
 • Rondleiding in het Reuzenhuis
 • Interviews en beeldmateriaal
  • Na het persmoment zijn er interviewmogelijkheden met de minister en sprekers, en met Erik Boon, projectcoördinator Reuzenhuis
  • Ook interviews met bezoekers in het Reuzenhuis zelf zijn mogelijk
  • Het persmoment en de korte rondleiding kunnen uitgebreid in beeld gebracht worden

 

Graag uw aanwezigheid bevestigen bij:

Erik Boon
T 02 507 89 98
G 0477 43 86 05
E erik.boon@gezinsbond.be

 

Over het Reuzenhuis

Het Reuzenhuis is een gezamenlijke preventiecampagne van de Gezinsbond en Ligue des Familles. De campagne wil iedereen die betrokken is bij de opvoeding van jongen kinderen bewust maken van de gevaren in en rond de woonomgeving. Daarnaast heeft het Reuzenhuis ook een belangrijke signaalfunctie in verband met regelgeving en veiligheidsvoorschriften. Voor het project werken de Gezinsbond en Ligue des Familles samen met verschillende organisaties uit het werkveld. Het Reuzenhuis stond dit jaar al in Kortrijk, Luik en Moeskroen. Na Brussel reist de expo in 2022 ook nog naar Charleroi, Doornik, Leuven, Antwerpen, Namen en Genk.

Meer informatie: www.reuzenhuis.org

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be