Reactie Gezinsbond na arrestatie Tim B. uit Brugge voor zedenfeiten: “Nog strenger screenen met nieuwe evaluatietool”

De Gezinsbond leeft enorm mee met de gezinnen die werden getroffen en zal nu ook een evaluatietool toevoegen aan het platform van de kinderoppasdienst

Deze week is de 22-jarige Tim B. uit Brugge veroordeeld tot vijf jaar effectief omdat hij als babysitter zeven kleine kinderen seksueel heeft misbruikt. Tim B. bood zich aan via de babysit-app Bsit en via de kinderoppasdienst van de Gezinsbond. Hoewel de Gezinsbond al jarenlang screent, is Tim B. toch door de mazen van het net geglipt. "Tim B. werd 9 keer geblokkeerd in het systeem, maar dat gebeurde om allerhande redenen. Gezinnen konden toen nog niet aangeven waarom die babysitter niet meer welkom was. De blokkeringen wilden niet per definite zeggen dat er zware feiten aan de gang waren", zegt Tom Joos van de Gezinsbond. Los van de recente strengere registratie via eID, zal de Gezinsbond nu ook een evaluatietool toevoegen aan het platform, zowel voor gezinnen als voor de oppassers. "Een babysitter kan na een eerste oppasbeurt al geschrapt worden uit het systeem. We willen op die manier snel op de hoogte zijn van zaken die niet goed lopen", aldus Tom Joos.

“We leven enorm mee met de gezinnen die het slachtoffer werden van Tim B. Hij bood zijn diensten ook aan via de kinderoppasdienst van de Gezinsbond en heeft helaas ook via deze weg slachtoffers gemaakt. De screening van de Gezinsbond gebeurt op verschillende manieren: via een gesprek met de plaatselijke coördinator en sinds kort ook met een registratie via eID. Er zijn ook vormingen voor de oppassers zelf. Maar honderd procent screening bestaat helaas niet. Wat we zeker uit deze zaak leren is dat we meer kunnen doen met de eerste signalen van ouders, namelijk het schrappen van een babysitter na een eerste oppasbeurt. Daarom zijn we bezig aan de ontwikkeling van een evaluatietool, zowel voor de gezinnen als voor de oppassers, waarin ze hun ervaring over de oppasbeurt kunnen melden. De tool zal begin volgend jaar beschikbaar zijn. Op die manier kunnen we snel op de hoogte zijn over zaken die niet goed lopen”, zegt Tom Joos van de Gezinsbond.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

pr@gezinsbond.be

www.gezinsbond.be