Gezinsbond lanceert podcast over schoolmotivatie
Een op de zeven jongeren verlaat vroegtijdig de schoolbanken. Gebrek aan schoolmotivatie is een veelvoorkomend probleem. Daarom lanceert de Gezinsbond er een podcast over met getuigenissen van ouders, leerlingen, leerkrachten en CLB-medewerkers. ‘We willen ouders erkenning geven. Gaat je kind niet graag naar school, of wil het zelfs niet meer gaan, je bent niet de enige’, vertelt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond. De nieuwe podcast wil gezinnen helpen door hun hoop en perspectief te geven.
Ik heb geen zin in school. We horen het allemaal wel eens. Maar wat als de signalen serieuzer worden? Hoe kunnen we die signalen opmerken en er het best mee omgaan? Gebrek aan schoolmotivatie, schoolmoeheid kan ook leiden tot schooluitval. Maar liefst 14% van de leerlingen van het secundair onderwijs verlaat vroegtijdig de schoolbanken, blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. België is niet de beste leerling van de klas. Het schoolsysteem is niet op elk moment op maat van elk kind. Hoe kan het beter?
De Gezinsbond gaat op zoek naar antwoorden in hun nieuwe podcast ‘Schoolse motivatie’. Door in gesprek te gaan met ouders wiens kind op een bepaald moment schoolmoe was, leerlingen, leerkrachten en CLB-medewerkers wil de gezinsorganisatie bekijken hoe we samen schooluitval kunnen voorkomen. ‘En door herkenbare, hoopvolle verhalen te delen van ouders in gelijkaardige situaties tonen we dat er met de juiste ondersteuning licht kan komen aan het einde van de tunnel’, vertelt Sleurs.
Die jongen is dringend toe aan succeservaringen
‘Die jongen is dringend toe aan een succeservaring. En toen had ik een aha erlebnis van ja natuurlijk, want die hoort ook alleen maar of die voelt alleen maar ‘je bent slecht bezig’...’, vertelt een vader in aflevering 1.
Niet elk kind gaat, door verschillende oorzaken, even graag naar school. Wees mild voor jezelf als ouder, maar ook voor je kind. Gaat school niet goed? Probeer dan ook te focussen op welke succeservaringen er wel zijn.
Hoe heb jij dat bij jouw kind aangepakt?
‘Dan zijn wij zo wel wat oplossingen beginnen zoeken en de school zelf ook. Veel gestuurd naar mensen van hoe heb jij dat bij jouw kind aangepakt? Waar zijn jullie naartoe gegaan? Alle opties opengelaten’, vertelt een moeder in aflevering 2.
Als je kind schoolmoe is, is het belangrijk om het thema school ’s avonds ook eens los te laten. En leg eens de nadruk op zin krijgen om iets te leren, iets te doen. Dat kan ook iets buiten school zijn. Vraag raad aan andere ouders, of ga eens langs bij het CLB.
‘Doe harder je best’, dat werk demotiverend
Je hebt slechte punten en er volgt remediëring, je stelt gedrag in de les dat niet fijn is en er volgt misschien een tuchtstraf, maar voor het positieve is er te weinig aandacht. Wat je goed doet, wordt als normaal geacht’, vertelt een moeder in aflevering 3.
Als er dingen moeilijk gaan, is het niet evident om ook te focussen op wat wél lukt. Positieve feedback is voor leerlingen bij wie het schooltraject niet vlekkeloos verloopt eens zo belangrijk. Als je enkel hoort dat je harder je best moet doen, werkt dat niet motiverend.
Een warm nest op school
‘Wij hebben veel jongeren die zoekende zijn naar een warm nest op school, wij proberen die kinderen uit te dagen en hun talenten te ontdekken,’ vertelt een leerkracht in aflevering 4.
Niet elke school is hetzelfde. Het is belangrijk om te kijken welke school, zowel qua opleiding als welbevinden, past bij jouw kind. De meeste mensen die in het onderwijs staan, zitten oprecht in met hun leerlingen en willen niet liever dan dat het goed gaat. Zo lijkt het CLB soms ver weg van ouders en leerlingen, terwijl ze echt aan de slag willen met de situatie. Klop dus gerust bij hen aan voor hulp.
De podcast telt vier afleveringen. Je kan de podcast gratis integraal beluisteren via goedgezind.be of in je favoriete podcast-app.