Gezinsbond sensibiliseert gezinnen rond LGBTQI+

Wie ze zijn en op wie ze vallen is een zoektocht voor veel kinderen en jongeren. Het gezin speelt hierin een cruciale rol. Daarom lanceert de Gezinsbond het project 'Jezelf kunnen zijn, begint thuis’, met video, podcasts en heel veel eerlijke verhalen.

Jezelf kunnen zijn, begint thuis

Kinderen en jongeren zijn op zoek naar wie ze zijn en op wie ze vallen. Als ze zich op vlak van gender en seksualiteit niet kunnen vinden in het normatieve plaatje, kan dat erg zwaar doorwegen op hun welzijn. Net op dat moment is het belangrijk om jezelf te kunnen zijn, en zeker thuis. Daarom wil de Gezinsbond een signaal geven aan de samenleving en sensibiliserend en normaliserend werken rond LGBTQI+.

Door internet en sociale media komen we met heel wat diversiteit in contact. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het biedt ook veel kansen. Thema’s die vroeger moeilijk bespreekbaar waren, krijgen nu de ruimte om gehoord te worden. Ook voor thema’s en ervaringen waar we zelf minder over weten, kunnen we ons openstellen. 'Begripvol omgaan met diversiteit is een gezamenlijk leerproces', zegt Joke Dupont, projectmedewerker van de Gezinsbond.

Uit de kast komen

Met dit project wil de Gezinsbond ook het belang onderstrepen om van jongs af aan bewust om te gaan met gender, stereotypen en diversiteit in de opvoeding. Op die manier kunnen kinderen zich volledig vrij ontwikkelen tot wie ze zijn en maken ze kennis met een ruimer mensbeeld. Zo hoeven keuzes van henzelf of anderen niet vreemd of fout te zijn, maar gewoon anders.

Gezinsbond maakt geen campagne 'over' maar 'met' en laat daarom vier gezinnen aan het woord. De gezinnen getuigen over hoe LGBTQI+ en genderbewust opvoeden vorm krijgt in hun gezin. ​

Met deze campagne komen ook ouders uit de kast. Ze brengen samen hun verhaal naar buiten omdat hun kind – en ook andere kinderen en jongeren – door de samenleving omarmd moet worden en mag zijn wie hij/zij/die is. 'Zie jouw kinderen graag en creëer een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en verder kunnen openbloeien', besluit Joke.

Gezinsbond maakte binnen dit project een interview en podcastreeks waarin de vier gezinnen zélf hun verhaal vertellen. Ook komen er drie gratis webinars, die je vanaf 6 maart kan volgen, over de genderzoektocht en hoe je LGBTQI+ bespreekbaar maakt in jouw gezin. Ontdek meer op goedgezind.be/alleliefs.

Dit project is gerealiseerd met de hulp van Gelijke Kansen van de Vlaamse overheid.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Gezinsbond

De Gezinsbond is de grootste onafhankelijke gezinsorganisatie van het land en verdedigt de belangen van álle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Het belang van de kinderen staat altijd voorop. De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 130.000 leden-gezinnen en 10.000 vrijwilligers.

Meer informatie op www.gezinsbond.be.

 

Neem contact op met

Arduinkaai 16 1000 Brussel

+32 478 36 54 73

[email protected]

www.gezinsbond.be